Under tiden sedan regeringsskiftet har statliga bolag, verk och myndigheter köpt reklam för mer pengar än under motsvarande tid förra året, då vi hade en (s)-regering, uppger DN.
Staten tvingar av medborgarna skattepengar - som den sedan använder för att påverka hur samma medborgare skall bete sig och vad de skall tycka...
I sig är detta fånigt, dumt och demokratiskt tveksamt. Och att vansinnet fortsätter under en borgerlig regering är skandalöst.
Läs mer här...
Jag har väldigt svårt att begripa den här kritiken emot statlig reklam. Det känns
SvaraRaderasom om man i sin iver att vara emot allt statligt hamnat i någonslags absurt
mellanläge som när MUF en gång i tiden krävde reklam på mjölkpaketen. Om man
nu är emot en viss statlig verksamhet så skall man väl kämpa för att
avskaffa denna (t.ex. genom att sälja ut statliga bolag man inte anser ska
vara statliga). Detta har ju borgerliga all chans att göra nu också, när de
har en majoritet i riksdagen.
Men om man nu har en legitim statlig verksamhet (t.ex. myndighetsutövning av
olika slag) så måste givetvis denna få informera om vad man håller på med
och varför. Vi lever i informationsåldern och det vore absurt att skicka ut
någon att försöka göra nytta i denna värld men vingklippt från dess
viktigaste verktyg; information. Här har ni fel, och angriper symptomen - inte problemet. Ompröva gärna statlig verksamhet - men de staliga
uppdrag som faktiskt skall utföras enligt lag måste givetvis få göra det med
stöd av information (och, ja, det gör man ofta genom reklam).
Att göra reklam för ett monopol i en bransch som säljer varor och tjänster i branscher som kan få fullgoda privata alternativ ska reklamen hållas till ett minimum. Det behövs inte mer reklam än ren produktinformation. Den reklam som finns nu är opinionsbildande. Den förklarar varför monopolet är bättre än privata alternativ och säger väldigt lite om produkterna.
SvaraRaderaSedan håller jag inte riktigt med om att staten tvingar av oss pengar i alla dessa fall. Jag måste inte spela hos Svenska Spel och handlat på Systembolaget har jag inte gjort sedan förra seklet. Ja, ett par flaskor öl har det blivit emellanåt men det är rätt lite.
Myndighetsutövning är en annan sak. Det är fullt rimligt att vissa saker informeras om i reklamform men ren propaganda ska de inte syssla med. Filmen med det totalt förfallna samhället från Skatteverket är speciellt osmaklig. På andra platser ger sig folket ut och fixar om de vill ha fint. Här förväntas det att staten gör det åt dig. Systembolaget har inget att göra med att informera om rikets lagar. Radiotjänst ska inte sätta sniglar på ögat på folk för en miljon per minut. Apoteket behöver inte förklara varför deras personal är bättre än om samma personer är anställda av ett privat företag.
Däremot är det logiskt att Försäkringskassan talar om att nya regler gäller från 1 juli eller Jordbruksverket informerar om att man inte ska ta hem döda fåglar från naturen.
Gör skillnad på opinionsbildning, kommersiell reklam och samhällsinformation. Det ska en äkta gråsosse till att inte se skillnaden!
Staten skall i princip inte bedriva verksamhet som kan göras bättre på marknaden.
SvaraRaderaReklam för monopol är rena skämtet.
Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Socialdepartementet, Systembolaget med flera skall inte skriva oss på näsan vad vi skall tycka (och i förlängningen hur vi skall rösta). Och absolut inte med våra skattepengar.
Det här är informationsåldern. Det går inte längre att göra klar skillnad på opinionsbildning, kommersiell reklam och samhällsinformation. Det känns dessutom som en klassisk svensk byråkratreaktion att ens försöka.
SvaraRaderaHax:
Ja. Vi skall motarbeta dumma monopol.
Gör då det istället för denna konstiga upprördhet över att statens verk informerar om vad de håller på med. Om vi öht skall ha statlig verksamhet måste man väl rimligen lita på dem och ge dem mandat att göra sitt jobb. Det verkar ju helt sjukt att ge dem seriösa uppdrag i samhället men att samtidigt hugga av deras chans att göra sig hörda i informationssamhället.
Kritiken är bisarr, och tyder väl snarast på en slags blint statshat, än att få samhället att fungera bättre.
Blint statshat?
SvaraRaderaWell, se det så om du vill. Eller 'ett slöseri med våra gemensamma resurser' då?
Vad sverige behöver är någon som har en stark ideologi för sunt förnuft och sen håler sig till det. Ron Paul (R-TX) uppvisar sådant förnuft och hans gedigna röstnings-hisorik talar om en man med karaktär.
Men Johan, du tycker att staten skall spendera pengar på reklamfilmer som går utanför det direkt - samhälls nyttiga, if ever - informationen om vad som skett (oranga kuvertet) till hur bra ett apotek är osv?
Att hävda att olika sorters information blandats i modern tid är en bortförklaring och rationalisering av en osund hållning till skattemedlen.
Vad är det som är så konstigt att förstå med detta? Vet ni (bl.a. zarkow) ens vad statens sysslar med idag?
SvaraRaderaEx:
Om man nu t.ex. har ett systembolag vars uppgift är att ha statligt monopol och att mortverka alkoholskador i samhället, så måste givetvis dessa även ha rätt att bedriva information i den kampen.
En liberal syn på detta är givetvis att vi inte alls skall ha ett sådant monopol eller en sådan organisation. Då verkar man för ett avskaffande av denna. Jag kan inte fatta det här konstiga mellanläget att gnälla över "all" statlig information (genom t.ex. köpt reklamplats) och sedan sitta och sura istället för att verka för att avskaffa det som avskaffas skall.
Spelmonopol och systembolag är ändå en ytterst liten del av statlig verksamhet. Vi har en massa andra verk med viktiga uppgifter i samhället (OK, jag ser gärna en liberalisering, men där är vi inte ännu). Mitt egna exempel är att jobba med Vägverket. Där är informationsverksamhet i olika frågor en otroligt viktig del för dem i att utföra uppfifter kring bättre trafiksäkerhet, t.ex. Skall de inte får göra det då?
Hänvisningen till att man bedriver "opinionsbildning" är absurd då ju ALLT man för fram publikt kan motsvaras av NÅGON som tycker emot. Troligen finns det fartdårar där ute som inte gillar kampen emot hastigetsöverträdelser på vägarna. Alltså bedriver Vägverket "opinion" emot dessa? Eller hur ser ni på detta?
Även om man inte gillar en massa statlig verksamhet så finns det otroligt mycket god kunskap där ute på verken. Det vore en samhällelig (och en anti-liberal) katastrof att sätta munkavle på alla dem.