2007-07-02

Så... får man åka bil om man skjuter en ko?

Forskare i Uppsala har fått en miljon kronor för att utreda hur mycket kor och andra idisslande djur egentligen fiser.

Skälet är att dessa djur anses släppa ut mer växthusgaser än hela transportsektorn.

Tyska foskare har redan försökt att utveckla "antripruttpiller" för kossor.

Märkligt att miljömupparna inte krävt att vi alla skall bli vegtarianer för att bekämpa klimatförändringarna. Ännu.

[Länk]

8 kommentarer:

  1. Miljörörelsen är nog medvetna om att det är sällan folk blir så defensiva som när deras kostvanor ifrågasätts, dom vill helt enkelt behålla opinionen på sin sida.

    Men att dom inte ens våga tipsa de grupper som är oroliga för växthusgaserna att dra ner på sin köttkonsumtion känns lite väl fegt, och att istället prata om att få korna att sluta fisa låter helt verklighetsfrånvänt. Kom det inte lovande forskningsrapporter om odlat kött rätt nyligen? Borde inte det vara en aningen mer realistisk lösning för folk som vill äta fis-fritt kött?

    SvaraRadera
  2. Men om korna inte får fisa kanske istället köttet smakar skit?

    SvaraRadera
  3. ”Märkligt att miljömupparna inte krävt att vi alla skall bli vegtarianer för att bekämpa klimatförändringarna”
    Det är på gång. Vadå en mille, bhaa
    Är det tävling, så har jag ett bättre bud..

    Mistra GER 40 mille till : studier och återkopplingar inom och mellan klimatsystemet och samhället.

    Där ingår nog: äta bönor och ta kalla bad.

    Bakgrund: Mistra = våra stulna pensioner (om någon undrade var pengarna tog vägen )

    Bakgrund2: Mistra som ”lånade” ut en halv miljard till Al Gore
    .

    SvaraRadera
  4. Det är ju hur vanligt som helst inom djurrättsrörelsen att dra argumentet att om alla lät bli kött så skulle det bli mat åt alla på jorden och global uppvärmning skulle sluta existera..

    SvaraRadera
  5. Ruttnande torvmossat och ruttnande skog (dvs naturreservat så älskade3 av miljövårdarna)producerar massor av koldioxid och metan (som är en värre växthusgas än CO2). Naturvårdarna är gravt okunniga - det finns ingen anledning att lyssna till deras förvillelser.

    SvaraRadera
  6. Ja det är faktiskt lite ironiskt att den stora klimatprofeten Thomas Palm inte är vegetarian. Det är som vanligt alltid lättare att peka finger åt andra, än att ändra på sig själv.

    SvaraRadera
  7. Metan bryts ned mycket fortare än koldioxid och släpps inte ut i lika stor mängd. Det är koldioxiden som är det stora problemet.

    Skog och mossar som ruttnar kan aldrig släppa ut mer metan och koldioxid än den koldioxid de sög upp när de växte fram. Atmosfären går alltså plus minus noll på all förbränning och förruttning av organiskt material. Så länge processen är långsam och nya träd växer upp för att de de gamlas plats så är det ingen fara. Att avverka träd utan att låta nya ta dess plats är däremot dåligt... Att bryta upp kol som är säkert förvarat i jordens inre (olja, kol, naturgas) är allra värst.

    SvaraRadera
  8. "Skog och mossar som ruttnar kan aldrig släppa ut mer metan och koldioxid än den koldioxid de sög upp när de växte fram. "

    Stämmer detta?
    Vad jag vet så BILDAS ju metan "vid nedbrytning av organiskt material i syrefattiga miljöer, till exempel bottnen på kärr"
    Dvs det handlar inte om att "suga åt sig".

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Metan

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.