2007-08-31

Ett annat land

Jag börjar nog bli lite kontinental... Det är liksom vissa saker man lägger märke till när man gör ett nedslag i Stockholm efter ett par månader där ute, i det stora.

Det är till exempel bara affärsfolk och ungdomar på krogen. Vanligt folk och framför allt äldre människor verkar varken ha råd att gå ut och äta eller vågar gå ut på stan.

Personaltätheten är väldigt låg på krogar och affärer i Sverige. För dyrt och krångligt att anställa, antar jag.

Trafiken i Stockholm är tyst, smidig och gles. Men bilarna är ofta gamla.

Det är väldigt rent och putsat, men tråkigt och öde på Stockholms gator. (Jag vill minnas att P.J. O'Rourke har beskrivit Stockholm som något slags mardrömslikt Disneyland på lugnande droger.)

Att dricka öl kostar en arm och ett ben.

När något "inte går" i Sverige, då går det verkligen inte. Alls. När saker "inte går" i Belgien, då kan man ändå fixa och trixa lite, så ordnar det sig ofta ändå. Speciellt efter lunch, om den man har att göra med har fått ett klämtare. Även om det inte går så snabbt, alla gånger.

Om man blir tilltalad av en polis i Sverige, då får man magknip och blir lite rädd. Om man blir tilltalad av en polis i Bryssel, då luktar han öl och vill låna en cigarett.

På kontinenten ser man icke en tullare eller passpolis. I Sverige är de väldigt närvarande. Och de hugger hårt och arrogant på alla som är svartmuskiga, har huckle eller är under 25.

Så, nu har jag gnällt av mig lite. Innan jag åker tillbaka i kväll skall jag utnyttja något av det bästa med Sverige - dagens lunch för en spottstyver.

13 kommentarer:

  1. Jag tyckte nog lunchen var både bättre och billigare i Bryssel. Däremot har de inte bricklunch överallt så det tar ett tag att hitta de rätta små ställena. Ur minnet:
    • Le Pain Quotidien som fins lite överallt.
    • Yamato. En utmärkt japansk restaurang som bara serverar olika former av nudelsoppa. Rue Francart 11 (Metro Port de Namur).
    • Baguetter från den lilla delin vid Place Sablon. Rue Ernst Allard tror jag.
    • Ristorante Roma. Italienare med pasta och pizza som är bäst på dagtid (testa speciellt deras Tagliatelle Mascarpone). Vid Caserne Prince Albert, även det nära Sablon.

    SvaraRadera
  2. Johan: Men nog är lunchen allt billigare i Sverige rent generellt.

    Det är inte mycket jag har till övers för Sverige, men lunchen är faktiskt prisvärd.

    SvaraRadera
  3. OK, jag kan jämka mig med "billigare", men inte med "prisvärd"....

    SvaraRadera
  4. Jo, lunchen är billig Sverige. Och vi har världens bästa smågodis. Någonstans där tar det ändå stopp med de svenska undren...

    SvaraRadera
  5. Framför allt är smågodiset ett trevligt tecken på att det trots allt existerar en svensk individualism. Det finns hopp!

    SvaraRadera
  6. Å andra sidan tycker jag att servicen på kontinenten på resaturanger är usel. Det tar tid att få saker. Dessutom är personalen väldigt stel. Att betala kan ta evigheter. Servicen på halvtaskiga restauranger i USA är betydligt bättre än på fina restauranger i Europa.
    En skillnad gentemot Sverige och framför allt USA är att serveringspersonalen är 40+ medan den i USA i princip alltid är under 30. Sverige är väl ett mellanting i det avseendet.
    Däremot är maten betydligt bättre än i Sverige. Åker man ut till mindre orter i Sverige är utbudet av restauranger väldigt begränsat, till största delen bestående av kebaber eller pizzerior.

    SvaraRadera
  7. Faktiskt ganska intressant att jag som pckså är "utlandssvensk" håller med till 100%...

    SvaraRadera
  8. Faktiskt ganska intressant att jag som pckså är "utlandssvensk" håller med till 100%...

    SvaraRadera
  9. Nu har ju knappast Sverige en chans vs Belgien avseende smågodis. Världens bästa choklad - som oftast säljs bitvis för den delen.

    SvaraRadera
  10. Marcolini-choklad i all ära men ÅH vad jag längtar efter svenskt smågodis.

    SvaraRadera
  11. Vad grundar du den här kommentaren på:
    På kontinenten ser man icke en tullare eller passpolis. I Sverige är de väldigt närvarande. Och de hugger hårt och arrogant på alla som är svartmuskiga, har huckle eller är under 25.

    Den känns väldigt spekulativ. Sedan är det väl så att i Belgien är alla svartmuskiga redan från början? ;=)

    SvaraRadera
  12. Försök få en fiskgratäng för 55 spänn i Bryssel...

    Försök få Marcolinichoklad i Stockholm...

    Försök få salta fiskar, punchpraliner, salta bomber och Djungelvrål i Bryssel...

    SvaraRadera
  13. Salta fiskar bättre än mörk belgisk choklad?

    Snart tycker du väl att Sverige är ett bättre öl-land än Belgien då det är svårt att få tag i folköl därnere...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.