2007-08-02

Hönan och ägget

Enligt den officiella versionen har Libyen erbjudits normaliserade relationer med omvärlden – efter att ha frigivit de dödsdömda bulgariska sjuksköterskorna.

Franska Le Monde erbjuder dock en alternativ historieskrivning...

Till tidningen säger den libyske diktatorn Khadaffis son att sköterskorna släpptes efter – alltså som ett resultat av – en affär där Frankrike lät Libyen köpa vapen för "hundratals miljoner euro".

Om detta stämmer, då förtjänar Libyen inte alls på samma sätt att få en klapp på huvudet för att landet plötsligt börjat bete sig rimligt och anständigt. Detta eftersom skälet inte var att bete sig rimligt och anständigt, utan ett helt annat.

[Länk]

2 kommentarer:

  1. Det har väl varit klart hela tiden att de köptes fria, så det var ingen överraskning. Vad som talats mindre om är att staden Benghazi är ett centrum för oppositionen mot Gaddafi och att folk där tycks vara övertygade om sjuksköterskornas skuld. Risken för våldsamheter har varit uppenbar om de släpptes så man har gett "skadestånd" till barnen och sjukvårdsinsatser i staden.

    Om vapenaffären har något med saken att göra vet jag inte. Den stora diplomatiska öppningen kom ju redan tidigare när Gaddafi var smart och offentligt skrotade sitt minimala program för massförtörelsevapen och hyllades av Bush&Blair som behövde visa upp en framgång. Affären med sjuksköternskorna har varit en pinsamhet som båda sidor velat sopa under mattan.

    Ytterligare trassligt är det med hela Lockerbieaffären där det istället är en libyer som suttit fängslad, av allt att döma helt oskyldig.

    SvaraRadera
  2. Inga av dom "framsteg" som hitills skett när det gäller Libyen har något som helst att göra med demokrati eller frihet.

    Det enda det handlar om är att Khadaffi ska göra affärer..och med rätt folk...när han gör det får han äta tårta med Blair.

    Väst har än så länge inget intresse av ett Libyen utan Khadaffi eftersom Libyerna själva möjligen
    skulle sträva mot en mer islamintriktad väg

    Därför får han äta tårta när han är duktig och därför behövs inte frihet och demokrati i Libyen för den "goda marknadsekonomin".

    De räcker om

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.