2007-08-24

Med vänner som dessa, vem behöver fiender?

I går presenterades The National Intelligence Estimate i USA. Rapporten bekräftar det som många misstänkt...

Den irakiska regeringen är funktionsoduglig, parlayserad och saknar förutsättningar att dra fördel av de förbättringar av säkerhetsläget som trots allt sker.

I ett sådant läge går det inte att vinna – att etablera demokrati och stabilitet – oavsett hur mycket trupp man sänder in.

Dela upp landet i hanterbara bitar, i vilka folk inte nödvändigtvis vill ha ihjäl varandra. Satsa på demokratibistånd och hoppas på det bästa. Med lite tur kan i vart fall någon del av dagens Irak komma att utvecklas till en riktig demokrati, som förebild för andra i regionen.

Irak är ju faktiskt en kostruerad stat från början...

[Länk]

6 kommentarer:

  1. Bra ideer. Men tyvärr kommer detta nog inte gå. Bekymret med att dela upp Irak i mindre bitar blir att då attKurderna kommer kunna få en egen region och troligvis bilda en egen stat. Detta ger två problem:
    1. Större delen av den Irakiska oljan finns i de norra kurddomminerade områdena. De andra regionerna kommer inte låta Kurderna få ensamrätt på dessa olje pengar.
    2. Om Kurderna får ett eget land i norra Irak så kommer troligtvis Kurderna i sydöstra Turkiet att vilja ansluta sig. Därför kommer troligtvis Nato-landet Turkiet kämpa med näbbar och klor för att undvika en Kurdisk stat. Dessutom kommer troligtvis även Iran och Syrien motsätta sig detta, då det bor en stor del kurder i områden som angränsar detta område.

    SvaraRadera
  2. Ska vi inte försöka hålla oss från att dela upp länder, istället för att fortsätta på samma väg som förut? Det funkade inte i afrika och det funkade uppenbarligen inte i mellanöstern... så varför göra om samma misstag ännu en gång?

    SvaraRadera
  3. joakim & sofie: Om vi förutsätter att en överväldigande majoritet i norra Irak skulle vilja bilda en egen stat, skulle ni då hävda att vi har någon som helst rätt att förneka dem den möjligheten?

    Detta gäller för övrigt vilken stark majoritet som helst inom ett väl definierat område.

    Det är väl det som saken faktiskt gäller? Dvs att inte någon utifrån ska bestämma att Irak ska fortsätta att vara ett land mot innevånarnas egen vilja.

    SvaraRadera
  4. Stocken, så vad säger du om det finns en minoritet inom detta områden som inte vill vara med i denna nya stat, t ex för att den skulle bli etniskt definierad på ett sätt som skulle göra dem till en förtryckt minoritet? Vad skall man göra om denna nya stat visar sig ha anspråk på, eller tillåta terroriströrelser som opererar i grannländerna för att bryta loss delar av deras territorium? Vad säger du om Kirkuk, en stad som bytt befolkningsmajoritet ett flertal gånger, nu senast efter USA:s invasion då kurder flyttat in i stor omfattning och drivit bort de som bodde där tidigare (som i sin tur flyttade ditt när Saddam skulle få staden mer arabisk).

    Att dela upp Irak är att inbjuda till ett storkrig i regionen när de olika grannländerna skall skaffa sig inflytande. Med tanke på oljetillgångarna torde det dessutom vara svårt för stormakterna att hålla fingrarna i styr även framöver.

    SvaraRadera
  5. Stocken:
    "Om vi förutsätter att en överväldigande majoritet i norra Irak skulle vilja bilda en egen stat, skulle ni då hävda att vi har någon som helst rätt att förneka dem den möjligheten?"

    Absolut inte, vilket också var min poäng. Då handlar det ju inte om att "vi" "delar upp" saker åt dom, utan att dom gör det själva.

    SvaraRadera
  6. Är det inte det som håller på att hända..?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.