2007-09-13

De nya terroristerna


I Tyskland är folk förbryllade.

Två av de tre personer som arresterats - misstänkta för att ha förberett bombattentat mot amerikanska mål i Tyskland - är nämligen kärntyska. Vanliga tyska medelklassungdomar, födda i Tyskland av kristna tyska föräldrar och med tyska som modersmål. The boy in Lederhosen next door, typ.

Fascinerande, obekvämt och störande är omdömen som förekommer i tyska media.

Och det är klart. När terrorister inte längre är svartmuskiga typer som kommer från knepiga länder och ruggiga kvarter - då kan "vanligt folk" inte längre hålla samma distans till dem. Möjligen är detta en nyttig läxa. Det skulle kanske rent av kunna leda till att folk - istället för att bara tala om "vi och dom" - måste börja fundera lite på de idéer och principer som är inblandade och som står på spel...

Kanske kommer vanligt folk nu också att få upp ögonen för att övervakning, terrorlagar och kontroll även drabbar "den vite mannen", det vill säga dem själva.

Detta är intressant på många plan. Och absolut en ny bricka i spelet.

[Länk]

16 kommentarer:

  1. Nå, helt vanliga är inte de två gossarna. Båda hade konverterat till islam.

    SvaraRadera
  2. Tyska terrorister är väl ingen ny företeelse? Röda Armé-Fraktionen gjorde sig något av ett namn på sin tid. Bland annat genom attentat mot amerikanska installationer.

    SvaraRadera
  3. Vi vet ju redan att vänstern och islamisterna trivs ihop, så vad ska unga missnöjda män som vill lämna sitt avtryck på världen göra?
    Jo, konvertera till islam.
    Det är inte alls konstigt. Islamism är "the new black" bland människor med dragning åt totalitära svar på livets frågor.

    SvaraRadera
  4. Vi vet också att helt vanliga tyska ungdomar anlagt bränder i akt och mening att döda judar ocj..eller invandrare.Vi vet också att detta lyckats.

    Vi vet att helt vanliga tyska ungdomar för några år sedan dränkte ett helt vanligt invandrarbarn efter att första ha tvingat i detsamma alkohol samt misshandlat det på ett offentligt badhus mitt på dagen där det samtidigt som mordet utfördes befann sig ett stort antal helt vanliga tyska vuxna som inte ingrep trots att det var uppenbart vad som skedde.

    Det är mycket vi vet.

    Frågan är hur mycket vi vill se.

    SvaraRadera
  5. Röda Armé-Fraktionen gjorde sig något av ett namn på sin tid. Bland annat genom attentat mot amerikanska installationer

    Italienska högerterrorister stod för den enskilt största terrordådet under den perioden vilket dödade 80 personer och skadade mer än 200 på Bolongnas järnvägsstation.

    Det är rätt tyst om det.

    Antagligen har det att göra med historeskrivning och kort minne.

    SvaraRadera
  6. Micke..
    ”vi” tror ..att ”det” blev.. (????)
    Har ”vi” blivit golum nu..
    Angående italien.. Du kan ha rätt, eller så kan du ha träffat nära..
    Det kommer vi inte få veta, för ingen vet.
    Ditt resonemang skulle ha gjort Chomsky stolt

    SvaraRadera
  7. Att s.k terrorister, d.v.s Islamister kan tänka sej att snickra ihop små bomber som dödar oss otrogna utan någon urskilldning..
    Där ligger normalt procentsatsen på runt 30 % av Islamisterna.
    Räkne uppgift för vakna..
    Hur många potentiella bombkastare har vi i Sverige?
    Vilket svar du än ger är det troligen fel, för vi vet inte.

    Att vi sen har ”vänster” ungar som har tröttnat på att slå sönder små affärsidkares fönster eller repa bilar, för att övergå till att bli nyttiga Islamister.

    Ja, ja, jag vet att det här handlar om Tyskland..

    Tror ni att vi skulle få läsa om Svenska ”terrorister”?
    -: Snälla, ska jag bli förvånad. Vad har jag ylat om senaste halvåret?
    Ja, få se..Islam är livsfarligt ( och det här är bara början, tro mej ).
    Frågan för mej är: Man får i sej hela kostcirkeln.
    Stimuleras av dataspel och statlig riksmedia..
    Vad är det ”då” som leder till hjärnskador?
    Tinner?
    Lim?
    Föräldrar?

    ( japp.. lite för mycket jack Daniels..
    Det står jag för..eller vänta nu..)

    SvaraRadera
  8. leif, micke

    Det är riktigt att två personer, Valerio Fioravanti och Francesca Mambro, efter en mycket lång och komplicerad rättsprocess 1995 dömdes för attentatet i Bologna. Båda två tillhörde NAR en neofascistisk organisation. Ytterligare ett antal personer som tillhörde frimurarloger och andra högerorganisationer dömdes för att ha försvårat utredningen.

    Möjligen skulle man låta det bero därmed. Men både Fioavanti och Mabro vidhåller sin oskuld. Några egentliga motiv för dådet har inte framkommit förutom en hypotes att högergrupper skulle genomfört det för att orsaka en nationell kris och en militärkupp. Trots att bomben dödade många fler än man hade kunnat räkna med så ledde dådet inte till någon politisk kris.

    Det finns många i Italien som ifrågasätter domen och menar att de verkligt skyldiga ännu inte identifierats och rannsakats. Misstankar riktas fortfarande mot politiker och aktivister på högerkanten men inte bara dit.

    T ex driver den förre inrikesministern och presidenten Fransesco Cossiga en kampanj för att fria Fioravanti och Mambro. Cossigas hypotes är att dådet genomfördes av terrorister från Mellanöstern som hämd för att Abu Anzeh Saleh från PFLP hade gripits under ett försök att smuggla sovjetiska rakter via Italien. Saleh hade bott i Bologna. Italiens "vänskapliga" förbindelser med olika palestinska terrorrörelser förbyttes i en betydligt mer spänd relation efter att Saleh dömts för smuggelförsöket. Tre månader efter domen genomfördes ett bombatentat i Ustica och yterligare fem månader senare kom massakern i Bologna.

    Andra intressanta sammanträffanden är att under undersökningarna rörande Mitrokhinarkiven kom det fram uppgifter att under natten mellan 1:e och 2:e augusti 1980, dvs samma dag som attentatet mot Bolognas tågstation så uppehöll sig två tyskar Thomas Kram och Christa Fröhlich i Bologna. Båda två hade tillhört tyska RAF och var lierade med Carlos terroristnätverk. Som väl är bekant hade Carlos täta förbindelser med PFLP.

    Det finns uppgifter att Kram var en "bombexpert". Frölich arresterades några år senare med stora mängder Semtex. Hon dömdes till 7 års fängelse för delaktighet i attentatet mot Marseilles - Paris tåget 1982.

    Thomas Kram gick under jorden och har aldrig gripits. Carlos som nu sitter i franskt fängelse i väntan på rättegång förnekar att han haft något med Bolognaattentatet att göra.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. T ex driver den förre inrikesministern och presidenten Fransesco Cossiga

    Det tror jag säkert.
    Det är säkert många som har intresse av att driva kampanjer när det gäller såna här saker.

    T.ex visar det sig nu att dom avgörande "bevis" som användes i Lockebie rättegången för att fälla libyerna (som också nekar) var falska.Detta är alltså konstaterat.

    Lika inytressant är att just vid den period då fokus las flyttades Libyen istället för som tidigare på Syrien och Pflp när det gällde Lockerbie hade Usa ett mycket stort behov av att Syrien höll sig på mattan.

    Oavsett hur det var med skuldfrågan i Bologna så är det helt tyst om just detta terrordåd och även om t.ex den nordirländska och den baskiska terrorn.Den är ju mer eller mindre strikt baserad på nationalism.

    Istället lyfts alltid den extrema vänsterns terror fram som om socialism är den enda ideologi ur vilken mord växer.

    För övrigt passerade jag själv Bolognas station med tåg ett antal timmar innan explosionen och fick veta vad som hänt av min dåvarande flickvän när jag anlände till Rom.

    SvaraRadera
  11. Väldigt bra kolum av Nima!

    http://tinyurl.com/2cwqca

    SvaraRadera
  12. Micke..
    Lite läskigt..

    "För övrigt passerade jag själv Bolognas station med tåg ett antal timmar innan explosionen"

    -: Jag åxå..på väg till Rom.
    Vi var nog på samma tåg..

    SvaraRadera
  13. Nix, allting är förgängligt..
    Men håll med om att det är lite läskigt med Bologna
    Rätt länge sedan, men man kommer ihåg när man inser att det kunde ha varit ”the end”.

    SvaraRadera
  14. Instämmer med professorpelotard. Att pojkarna var muslimer, men även att de haft med nån al-Qaida-skola att göra är det ett grovt fel att utelämna, och än värre är det om man samtidigt använder detta för gliringar mot kristen västerländsk kultur i Edward Said-anda -- även om det är i en fisliberal kontext HAX skriver (i praktiken samma sak).

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.