2007-09-11

IXXI

9-11.

Detta laddade datum, har så stort symboliskt värde för alla som vill ha ihjäl sina medmänniskor.

Låt oss försöka hålla en sak i huvudet resten av dagen:

Ja, det finns en tydlig och allvarlig konflikt mellan oss i "väst" och den politiska islamismen. Men vi skall komma ihåg att de flesta offer som islamismen har skördat – de är i den muslimska världen. Och där hålls miljoner och åter miljoner människor i ofrihet och förtryck.

Vilket, för övrigt, är ett minst lika bra skäl att stå upp mot den fundamentalistiska islamismen som försvaret av vår frihet och trygghet.

24 kommentarer:

  1. Nej nej och åter nej!
    Det här är i grunden INTE en konflikt mellan "väst" och islamister. Det är exakt det de vill få oss att tro. Och det är därför begreppet "islamism" är det mest korkade man har hittat av allt detta.
    Det här är främst en konflikt INOM den muslimska världen gällande vilka värden man önskar se i ett muslimskt samhälle. Demokrati eller auktoritärs styre, yttrandefrihet eller slutenhet, osv.
    Som så ofta sagt; detta med frihet, demokrati och marknadsekonomi är inte "västs" värderingar - det är universella värderingar.

    SvaraRadera
  2. Johan Hedin.. Det lät bra, men, eftersom det du säger inte har med verkligheten att göra så blir det inte bara fel utan också farligt.

    Inre strider har förekommit hela tiden inom Islam och uppmuntras i koranen, men den striden har ingenting med demokrati eller yttrandefrihet att göra.
    Det är begrepp som är helt uteslutna ur sekten/religionen Islam.
    Samma sak med marknadsekonomi. Går bort..

    Det enda fel som förekommer är begreppet terrorist, när vi de fakto pratar om islamister.
    Sätt rätt namn på företeelser och underskatta dom inte . Dom är mycket farliga, rent ut sagt livsfarliga, med stora finansiella resurser och fanatism, även här i Sverige.

    SvaraRadera
  3. Johan: Islamism är det förmodligen media som hittat på. Sen kan det väl mycket väl vara en inre konflikt i den muslimska världen också (den rapporteras det dock väldigt sparsamt kring må jag säga). Jag har bara lite svårt att se varför de tar sin egen inre strid till oss i väst i så fall (WTC, Madrid, London, demonstrationer i Örebro och allsköns andra hatdemonstrationer runt om i världen där muslimer befinner sig)? Sen kan man bara hålla med dig om det sista du säger att det är universella värderingar, visst, självklart är det så...men vem är det som har missförstått nåt i så fall kring detta med dessa universella värderingar...inte är det ju vi i väst. Är det media? Nej, det är den politiska grenen som lätt framanas i en för tillfället stagnerande religion som islam i våra moderna tidevarv (dessa kallas islamister eller fundamentalister), Islam behöver sin reformation, förr lär det inte bli några förbättringar i dessa länder. Islam vill ju fortfarande uppnå världsherravälde genom att besegra eller konvertera otrogna hundarväst som inte känner den rätta Guden eller ens hans profet. Är detta en konflikt mellan öst och väst eller mellan väst och Islam? Mellan det moderna kontra det medeltida? Är det gubbvälde kontra framspringande kvinnorörelse? Är det före detta Sovjet-allierade som hittar en fiende och anledningar att fortsätta striden under andra förespeglingar? Det finns många vinklingar på vad som är den enda orsaken. Jag tror det är många samtidiga orsaker som verkar ihop och som media förenklar för oss mediakonsumerande, moderna människor. Ingenting är så enkelt som det framstår i media, hur som helst.

    SvaraRadera
  4. En dag som denna..
    En liten present till dej, Henrik:
    Undercover in Little Morocco
    En kort film från Bryssel om en itressant bok av Hind Fraihi

    Men få inga ideér och börja ta fram filmkameran..

    SvaraRadera
  5. Medias reflekterar verkligheten (dessutom genom en vänsterfilter som skyller så mycket det kan på oss). Det är knappast svensk media som hittat på islamisk, det vill säga radikal islam som politiskt ideologi.

    Opinionsmätningar visar att en stor del, inte sällan majoriteten av befolkning i muslimska länder stödjer Bin Laden eller vill införa Sharia. Är det svensk media som har hittat på detta?

    Ni kan få vara så politiskt korrekt som ni vill. Men faktum är att:

    * Islamisterna själva tycker att de är i krig med oss och med andra icke-muslimer. Relationen mot oss är vad en hel del av deras kamp handlar om, från Khomeini’s ”American Islam” till Bin Ladens ”occupation av de heliga platserna”. De motiveras till stor del av känsla av hot från icke-muslimer, inte bara inrikesproblem och slöjor.

    Om det får er att känna er bättre till mods kan man beskriva nazism som en intern tysk kamp, det ändrar inte att det var riktad mot judar och slaver.

    * Naturligt nog och med all rätta bryr vi oss i väst mer om att de har dödat tusentals av oss, än deras interna kamp. Speciellt är 9/11 en symbol av deras galna attack mot oss. Varför blir liberterianer moraliska marxister så fort det blåser lite? Ibland är man tacksam för objektivister.

    SvaraRadera
  6. Slagskeppseld över Beirut, störtande av demokratiska ledare som Mossadeq, bombning av läkemedelsfabrik i Sudan, invasion och ockupation av Irak osv. Jag förstår inte hur muslimer kan tro att det pågår någon sorts krig med Väst...

    SvaraRadera
  7. Varför blir liberterianer moraliska marxister så fort det blåser lite? Ibland är man tacksam för objektivister.

    Ha ha ha!!

    Där satt den.
    Objektivister...
    Den totala ideologiska tomteverkstan.
    Dom rättfärdiga!

    Blås i trumpeterna!

    SvaraRadera
  8. ...och givetvis gör sig förtryckets fariséer påminda som Amen i kyrkan. (Micke o Palm) Den blinda fläcken heter frihet. De kan inte stava till ordet än mindre begripa dess innebörd med mindre än att de måste sätta begreppet i svarven för att skala bort det som kan få folk att inbilla sig att de har nåt att säga till om gentemot makten och etablissemanget. Den historiska epoken Upplysningstiden försöker de förtränga. Rakryggade människor som står upp för sina värderingar och nedkämpar förtryck och befriar människor från övergrepp, mord och våld ser de som fascister. Vänd på kikaren så kommer ni närmare och ser tydligare platsen för de brott ni försvarar.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Micke sa...


    Rakryggade människor som står upp för sina värderingar och nedkämpar förtryck och befriar människor från övergrepp, mord och våld ser de som fascister.



    Vad var det jag sa.
    Trumpeter!!!

    SvaraRadera
  11. Moralisk marxist... Skulle det vara jag?

    Jag tänker bekämpa förtryck, tvång, ofrihet, förmynderi, vidskeplighet och metafysiskt mumbo-jumbo oavsett om det kommer från Helgeandsholmen, Vatikanen, Mekka eller Bryssel.

    Och vad gäller islamismen vet jag att det finns en stor del av befolkningen i de aktuella länderna som kan tänkas göra gemensam sak med mig...

    SvaraRadera
  12. Leif:
    Det där är precis lika dumt som att tro att arbetarrörelsen aldrig någonsin kommer kunna vara demokratisk, utan "bara" är ett tillhåll för extrema kommunister.
    I själva verket gick det alldeles utmärkt att kombinera just demokrati, yttrandefrihet och marknads- (OK, bland- då)ekonomi med arbetarrörelsen i något vi kallar socialdemokrati.
    Den enda hållbara lösningen med politisk Islam är att göra exakt samma sak där.

    SvaraRadera
  13. Johan Hedin.
    Det finns en praktisk teknikalitet som vi (som blivit uppvuxna med söndagsskola gudstjänst och fromma präster ),
    har svårt att förstå.

    Koranen kan inte göras om, ifrågasättas eller plocka lite här och strunta i lite där.

    Jag skulle gissa att 20% av koranens skrift säger.
    Detta är guds ord som inte kan tolkas Inte kan ifrågasättas och den som gör det ska dö .
    Resten handlar om din och min, gruvliga död efter att muslimerna tagit hand om judarna, men också en ruskig massa lagar om hur mycket det kostar att slå ihjäl sin fru eller slå ihjäl den som super.
    ( efter 3 gången )
    Och så vidare.

    Innan man tar parti, för något finns det stora fördelar att ta reda på vad det är.
    Kort kan nämnas att det finns inget muslimskt land som ens erkänner FN,s deklaration om mänskliga rättigheter. Fundera på den..
    Varken du eller 1 miljon muslimer gör om Islam, för varje person som ens yttrar tanken har samma dödsstraff över sej som Salman Rushdie.

    Så fort man förstår att reformera Islam är ute ur bilden, blir det lättare att förstå även faran med den sekt som är föregångare och inspirationskälla för nazisterna.
    Att inte koranen är förbjuden i demokratiska länder måste bero på att den är skriven på arabiska, annars innehåller den
    förföljelse av folkgrupp. Uppmaning till förföljelse av religiösa.
    Uppvigling till grova brott.
    Hot mot sexuella grupper
    uppmaning om våld mot kvinnor o.s.v o.s.v
    Och med jämna mellanrum: Ifrågasätter du det här är du dödsdömd och straffet är varje muslims skyldighet att genomföra.

    SvaraRadera
  14. Leif, större delen av allt det du säger om koranen gäller i precis samma omfattning om systerreligionen kristendom. Även bibeln är full av kvinnoförtryck, uppmaningar att döda otrogna och folk som inte följer varenda detaljregel som finns där. Även inom kristendomen var det vanligt att döda alla som avvek från den "rätta" läran. Kunde kristendomen reformeras kan islam göra det.

    Henrik, om du vill ha några moderata muslimer att göra gemensam sak med dig får du nog se till att ta rejält avstånd från Leifs xenofobi. Den muslim som råkar hitta till din blog och läser sådana inlägg lär knappast komma tillbaka.

    SvaraRadera
  15. Jaså, Palmen. -: Vill att Henrik ska svartlista mej?
    Det är verkligen att komma från rätt person ;-)

    För att svara på dina överslätningar..
    Börjar med en film med Robert Spencer:
    vad islam är men inte kristendom
    Koranen ÄR lagbok i muslimska länder. Den är skriven som lagbok ( åxå ).
    Bibelm har aldrig påståtts vara skriven av gud, utan är skriven av människor. Har alltid ansetts innehålla fel och har alltid ansetts vara föremål för diskussion och reform.
    Koranen: Skriven av Ahla ( gud på arabiska) och därmed felfri, vilket också står i koranen på ett antal ställen. Kan inte ifrågasättas av människor och straffet för att ifrågasätta koranen är döden.
    Bibeln predikar om himmelriket och livet efter detta.
    Koranen predikar om världsherravälde på jorden, via jihad. Omvänd dom eller slå ihjäl dom och sharialagarna, d.v.s så här lever ni, nu och här.
    Väldigt konkreta regler: Kvinna går bakom man. Kvinna döljer sej med slöja. Kvinna går ut om man tillåter det. Kvinna ärver hälften mot vad man gör.
    Finns regler för praktiskt taget allt och du kan se små tecken från muslimer som följer reglerna. T.ex inte bära guldsmycken. Oskyldigt, eller hur.
    Fast det innebär att man följer sharialagarna ( alla ), där det också står hur man ska behandla otrogna.
    Ljug för dem om det gagnar dej eller Islam t.ex.

    Hemuppgift: Ta ditt lilla påstående och tala om var i bibeln det står…
    ”Även bibeln är full av kvinnoförtryck, uppmaningar att döda otrogna och folk som inte följer varenda detaljregel som finns där”

    Jag är inte religiös och anser samtidigt att folk får tro på vad dom vill,hemma men Islam kräver sin inblandning i samhället, eller rättare sagt kräver hela samhällets inordning under Islam.

    SvaraRadera
  16. Jag brukar inte bära guldsmycken, alltså måste jag vara muslim som följer sharia, och tänk jag som trodde jag var ateist. Tänk vad man får lära sig av folk som Leif :-/

    Kvinnosynen hittar du t ex i 1 Mos 3:16 Till kvinnan sade han:
    ”Stor skall jag göra din möda
    när du är havande,
    med smärta skall du föda dina barn.
    Din man skall du åtrå,
    och han skall råda över dig.”

    1 Mos 19 är också ett bra exempel på kvinnosynen i Bibeln när den "rättrådige" Lot lämnar över sina två döttrar till en folkhop för att göra ved de vill med dem.

    3 Mos 27 sätter värde på folk 50 Shekel för en man, 30 för en kvinna.

    4 Mos 27:8 säger att en kvinna får ärva bara om det inte finns några söner så där är Islam rentav bättre.

    Här också en bra satir på hur en kristen som följer bibeln bör agera:
    http://www.snopes.com/politics/religion/drlaura.asp

    Sen finns det en lång tradition inom Islam att tolka Koranen, ofta enligt hur man anser att Muhammed skulle agerat i dagens samhälle.

    SvaraRadera
  17. Dom är skäggigare i koranen än i Bibeln.

    SvaraRadera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  19. Koranen kan inte göras om, ifrågasättas eller plocka lite här och strunta i lite där.

    Ja men nu är ju det fel och dom enda som påstår att inte islam kan eller kommer att omformas av utvecklingen är dom som skulle förlora på att så sker.

    Det i sin tur handlar främst om två gruppper.

    Dels fundamentalisterna som administrerar den expansionistiska sidan av islam och dels deras motsvarighet på den andra sidan som behöver islam för att skapa en plattform för sitt eget övertagande av och skapande av en kontrollstat som dom i sin tur kontrollerar med hjälp av den skräck dom sålt på oss.

    Det är mycket enkelt.
    Allt har en mer eller mindre exakt spegelbild.

    Konsten att vara fri är att hela tiden identifiera speglarna och inte bli en del av dom.

    SvaraRadera
  20. Palm har givetvis rätt. Alla religioner kan reformeras (och gör det hela tiden också). Jag skulle rekommendera lite läsning av t.ex. Karen Armstrong "A history of God". Det är påfallande hur mycket en religion (ja, samma religion) har förändrats under åren. Inte minst gäller detta relationen mellan religionen och den mer sekulariserade delen av samhället.

    SvaraRadera
  21. Palmen är skrämmande påläst vad gäller bibeln...Go figure!

    SvaraRadera
  22. Nejdå, Lundkvist, men jag kan använda mig av google. Här en bra sammanfattning av dumheter i bibeln:
    http://www.skepticsannotatedbible.com/
    (Samma sida innehåller även motsvarande om Koranen och Mormons bok).

    SvaraRadera
  23. Micke: Jag förstår om du inte begriper vad begreppet Att ha en ryggrad innebär. Perspektivet och världsförståelsen blir ju rätt förvridet ur ditt perspektiv.

    SvaraRadera
  24. Micke: Jag undrar om du förstår vad libertarianismen är för nåt? Du verkar mest irritera dig för att den inte går att artbestämma enligt din ideologis programmatiska världsbild där allt är svart och vitt eller rött eller blått eller hata eller älska USA och där man man slipper tänka och fundera över moraliska dilemman eftersom det ju finns en receptlösning till allt. Tack stora staten för att du räddar mig från det komplicerade livet och talar om för mig hur jag, syndiga människa, skall leva.
    Där fick du för trumpeter!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.