2007-09-14

(S)kräckpropaganda i SvD

I dag kör Svenska Dagbladet, av alla tidningar, en skräckartikel som inte kunde vara mer fel och överdriven ens om den hade skrivits på socialdemokraternas partihögkvarter.

Rubriken är "Hyror befaras stiga kraftigt" och artikeln handlar om att fastighetsägarna tänker slutata in så kallad förhandlingsavgift på hyran. Det är en avgift som alla hyresgäster har tvingats betala via hyran - för att Hyresgästföreningen skall få ha monopol på att förhandla hyrorna. Kollektivanslutning, typ.

Fastighetsägarnas beslut är ett litet, men inte speciellt dramatiskt, steg närmare marknadshyror. Det borde främst glädja alla människor med lägre inkomster i förorterna - som i dag tvingas subventionera hyrorna för rikare människor på Östermalm och i andra "fina" och "trendiga" områden.

Barbro Engman på Hyresgästföreningen är naturligtvis upprörd. Hon säger "De flyttar fram sina positioner, och det är i sig inte förvånande för så har de jobbat hela tiden. Med EU-hot och en ny ­regering i ryggen när man nu hemliga drömmar om hur fint livet skulle kunna te sig. Fastighetsägarna vill gärna att bostadsmarknaden ska fungera på samma sätt som den fria marknaden för lokaler – krav på fria inflyttnings­hyror är bara det främsta exemplet på detta."

Jaha? Fastighetsägarna vill ha större rätt att sköta sin egendom på bästa sätt. Det är varken anmärkningsvärt eller upprörande. Tvärt om.

Skälet till Barbro Engmans höga tonläge är naturligtvis inte omsorg om hyresgästernas bästa, utan om Hyresgästföreningens. Fastighetsägarnas beslut innebär nämligen att de inte längre tänker vara inkassofirma åt Hyresgästföreningen - som årligen dragit in 160 miljoner spänn på detta sätt.

Vill Hyresgästföreningen vara en kampanjorganisation för prisreglering, kösamhälle och kommandoekonomi på bostadsområdet - då får de faktiskt bemöda sig med att vart fall samla in pengarna för denna verksamhet på egen hand!

[Länk]

1 kommentar:

  1. Sådana här osynliga avgifter retar mig. Varför skriver inte hyresvärdarna ut den här extraavgiften separat så att vanliga dödliga kan se den? Företag ska göra samma sak, att de skriver ut alla skatter som sätts på lönen, så att man kan se vad staten egentligen stjäl.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.