Regeringen satsar en kvarts miljard kronor på fler lärare och ökad kvalitet på våra universitet och högskolor.
Men från våra lärosäten hörs bara loja kommentarer om att pengarna endast motsvarar de nuvarande löneökningarna - och att man varken kan förvänta sig fler lärare eller högre kvalitet.
Samtidigt undrar jag... I och med att man har byggt högskolor i vart och vartannat buskage i vårt land - måste inte detta ha ökat det totala antalet lärare i den högre utbildningen rätt ordentligt? Blev något bättre av det? Är antalet lärare alltid direkt översättbart till kvalitet? Kan inte ett problem vara att den högre utbildningen sysslar med för mycket trams? Och ett annat att man inte satsar på kvalitetsutveckling på ett fåtal platser, som har förutsättningar att samla så väl intresserade studenter som kompetent personal?
Skulle man inte få oerhört mycket mer för pengarna om man tog de medel som i dag går till personal, lokaler, underhåll, el, värme och annat på de små högskolorna - och överförde dem till de stora universiteten, som har möjlighet att leverera så väl vad gäller kvalitet som kvantitet?
Denna uppsjö av småhögskolor kväver den högre utbildningen. Kompetensen sprids ut och tunnas ut. Krystad kvasiverksamhet fyller utbildningskatalogerna. Kostnaderna blir oerhört mycket högre än de skulle behöva vara.
Utbildningspolitik skall fokusera på utbildning - inte vara en regionalpolitisk lockvara.
[Länk]
Även om du har rätt i sak, så är det inte helt säkert att det är småuniversiteten som är problemet. De stora högskolorna har blivit administrationsdinosaurier och betalar skyhöga hyror. Det skulle förmodligen vara bättre för Sverige att satsa på de små, utlokaliserade, skolorna som ännu inte har kvävts av sin egen tyngd. Konkurrensen behövs verkligen. Ett typiskt svenskt doktorandprojekt på ett av de större universiteten betalar i runda slängar 50% av sina pengar i administration.
SvaraRaderaSen kan man alltid diskutera om staten skall hålla på med sådant öht, men det är väl en långsiktigare fråga. =)
Varför inte låta staten betala för mängd och kvalitet på studenterna som examineras? Så slipper de avgöra vilka universitet som skall ha pengar och vilken huvudman en skola skall ha. Det tycks mig lite enklare och säkrare än att staten eller HAX skall fastslå vem som skall ha vad.
SvaraRaderaHåller med, Handelshögskolan borde lagts ned för länge sedan :-)
SvaraRaderaVore väl bättre om högskolor och universitet fick betalt efter hur många av de utexaminerade som hade jobb 2 år efter examen. Då skulle det inte duga med att ge skitutbildningar. "Problemet" med ett sådant upplägg är väl att många kultur, media och andra flumutbildningar skulle läggas ned.
SvaraRaderaHmmm, vad har hänt? jag håller med Palm. Ekonomutbildningen är väl den mest schematiska och ur ekonomiskt allmänbildande perspektiv den mest urvattnade utbildningen inom universitetsvärlden. Kommer ni ihåg Galenskaparnas löpandebandproduktion av Dansband...en passande liknelse på ekonomutbildningen.
SvaraRadera