2007-10-11

Avlatsbrev

Så kallat etiska fonder och miljöfonder – som Banco Etisk, Robur Ethica Miljö, Nordea Etiskt Urval och KPA Etisk Aktiefond – är uppenbarligen varken bra för samvetet eller plånboken.

Enligt DN har de nästan samma aktieinnehav som vanliga fonder och ger därmed även i stort sett samma avkastning. De har dessutom ofta ovanligt höga avgifter.

"Hellre djävulsk avkastning än etiska fonder" som Svensk Linje en gång skrev.

[Länk]

13 kommentarer:

  1. Ja etik och kapitalism går inte ihop.
    Det är ingen nyhet.

    SvaraRadera
  2. Jag tror du missade hela budskapet, Micke!

    (Men där fanns säkert en annan och välgenomtänkt poäng i det du inte skrev)

    SvaraRadera
  3. Ptja, den som har kapital kan använda det för att trycka på för sina etiska värderingar. Just därför är det odemokratiskt att somliga har hundratals gånger större kapital än andra.

    SvaraRadera
  4. aewheros, får du mindre rösträtt för att jag har hundra kronor och du bara en?

    SvaraRadera
  5. Micke: vi vet ju alla vilka det är som använder sig av hyckleriet om etiska fonder i alla fall. Nåt som verkligen inte går ihop är socialism och kapitalism, men det lär inte ens den siste socialisten begripa.

    SvaraRadera
  6. NDLundkvist

    Visst går frihetlig socialism ihop med ett samhälle som bygger på en kapitalistisk ekonomisk ordning.

    Det är statssocialismen som inte gör det!

    SvaraRadera
  7. Begreppet om Kapital och kapitalism är förvridet och misskrediterat av karismatiska socialister som försökt inbilla folk att socialism är demokrati och frihet ända sen 30-talet med The New Deal och Michael Lantz statyer "Man Controlling Trade" från 1942 utanför FTC i Washington.

    Sen går de omkring i verkligheten med villfarelsen som aewheros skriver om.

    Kapital och dess -ism skall ses som ett verktyg för skapande av välstånd. Vill man inte kapitalism, vill man inte välstånd. Svårare än så är det inte. Gå sen ut och fråga folket ... utan att förvrida begreppen.

    Ett verktyg som sådant kan man inte beskylla för nåt.

    SvaraRadera
  8. jonas n: frihetlig socialism, där kom det igen. Det är ungefär som att prata om runda fyrkanter eller snöbollar i helvetet...det finns helt enkelt inte. Inse att du egentligen är libertarian. Våga ta steget ut i kylan. Det är inte så kallt som dom säger. ;-)

    SvaraRadera
  9. Lundkvist

    Jag kanske var onödigt abstrakt i mitt resonemang.

    I en normal och hyfsat välfungerande och liberal marknadsekonomi är det tillåtet för socialister att skapa sina egna små utopia. Med arbetarägda företag osv.

    Det var väl så jag menade bara.

    Det finns vissa idéströmningar som liberaler och socialistere delar, iaf vad gäller vad soms är önskvärt (dvs frihet). Det är metoderna att åstadkomma dem som skiljer, och på vägen sedan blir även innebörden av 'frihet' perverterad, när socialister börjar utöva makt.

    Men vill de bedriva sin socialism i frihet med varanda anser jag inte att det skall hindras. Tvärtom bör sådana experiment uppmuntras!

    SvaraRadera
  10. Den där signaturen Micke måste nog vara en av de mest meningslösa floskelspridarna bloggosfären producerat. bidrar i stort sett aldrig med något intressant argument, eller information. Bara trams.

    SvaraRadera
  11. Har bloggosfären producerat dig?

    SvaraRadera
  12. Marcus.

    Här föreslår jag att kapitalet gör en insats för etiken.
    "Det är inte rätt väg" är fel svar.


    http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_17267710.asp

    SvaraRadera
  13. Jonas n: Visst, på dessa punkter är jag helt benägen att hålla med dig. Det stora problemet är ju som du säger när socialister börjar utöva makt.

    De i sin tur är ju inte alls benägna att tillåta andra ekonomiska modeller inom sitt system...och däri ligger deras brist och samhälleliga farlighet.

    Det är när de som nu är socialister börjar inse och acceptera det orimliga i en sån statisk och förbjudande samhällsideologi som vi kan börja bli konstruktiva i skapandet av välstånd åt alla.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.