2007-10-15

EU vill ha prisreglering på bredband


EU-Kommissionen har kommit fram till att det är orättvist att länder som Danmark och Holland har större tillgänglighet på bredband än till exempel Bulgarien.

Därför överväger man nu prisreglering – det vill säga av staten fastställda priser – på bredband.

Exakt hur det skulle hjälpa bulgarerna – som är glada om de alls kan få den vanliga telefonen att fungera – är dock lite oklart.

Bulgariska bredbandsbolag skulle nog ha mer att vinna på minskad statlig korruption, mer marknadsekonomi, ett bättre rättsväsende och enklare regler för företagande.

EU säger sig även vilja öka konkurrensen i bredbandsbranschen. Och det gör man alltså genom att... fastställa priset på bredband genom politiska beslut. Hmmm...

Kommissionens utspel riskerar för övrigt att bli inaktuellt innan det ens är behandlat. Mobilt bredband och fler och mer heltäckande hotspots förändrar marknaden hela tiden. Och härom dagen fick vi veta att ett företag räknat ut hur man kan öka hastigheten i vanliga telefonlinor dramatiskt. Det kommer nyheter hela tiden. Och de gör våra uppkopplingar snabbare och billigare.

Man kan också fundera på hur fiffigt det är att bygga fast ett land, till exempel Bulgarien, i en viss teknisk lösning som fast bredband. Med Bulgariens kackiga telenät och halvdana infrastruktur kanske det vore bättre att satsa mobilt. Men den flexibiliteten försvinner om EU skall bestämma över marknaden.

Förmodligen handlar det om publikfrieri. Som regleringen av roamingavgifterna för mobiltelefoni, ungefär. Det blev en PR-succé för EU – men innebar i verkligheten att korta samtal blev dyrare för många abonnenter.

Länkar: IDG | Europa-Nytt

(Tipstack: Markus)

4 kommentarer:

  1. Hm... vilket trams. Man försöker framställa centralplanering som en rättvisefråga. Rent konkret så är internet inte särskilt dyrt i Bulgarien om man jämför med oss. Av förklariga skäl är infrastrukturen dåligt utbyggd varför t.ex. snabbare ADSL inte är särskilt vanligt. Desto vanligare är lokala nätverk som dras med vanlig nätverkskabel från nån central router i närheten där man bor och erbjuder hyfsat snabb uppkoppling. Varje leverantör har sitt nätverk. Jag betalt mindre än 100 kr i månaden för detta när jag är i Bulgarien. Billigare än Sverige alltså, men ganska mycket pengar för en genomsnittsbulgar. Men om man tar hänsyn till de låga lönerna så är faktiskt internet trots allt väl utbrett i Bulgarien, i synnerhet hos den yngre generationen.
    Det är inte infrastrukturen som primärt är orsaken till att inte fler har en nätbaserad tillvaro. Det beror i huvudsakligen på att det kostar rätt mycket att skaffa såväl en hyfsad dator som att betala en inte liten summa varje månad för internet. Om EU kunde koncentrera sig bättre på det som verkligen förbättrar ekonomin i ett land skulle det ju vara mycket bättre.
    /Håkan

    SvaraRadera
  2. Prisregleringar känns verkligen som en rejäl bakåtgång. Jag trodde att man hade fattat nu att det inte funkar.

    Grundproblemet här verkar vara att man tror att att konsumenten i varje läge föredrar de absolut lägsta priserna. Så är självklart inte fallet. Hastighet, tillgänglighet, service, kompatibilitet, bindningstid, täckningsgrad, utbyggnadstakt, kringtjänster etc. är också viktiga komponenter och det är vad som kommer få stryka på foten nu man förstör producentens möjlighet att leverera detta, trots att konsumenterna är villiga att betala.

    SvaraRadera
  3. Vad är det för slöa fasoner Hax, får man ingen riktigt länk tillbaka när man tipsar om intressanta nyheter?

    Så här ska den se ut: Lakes Lakonismer
    ;-D

    Men tack för att du skrev om det, jag orkade inte göra det själv. Jag vart alldeles matt när jag läste nyheten.

    SvaraRadera
  4. Men jösses! Ger de sig aldrig?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.