2007-11-28

Opt Out

Finns det något en borgerlig regering borde göra – så är det att låta folk lämna de generella välfärdssystemen, om de vill.

För i dagens Sverige får man inte klara sig själv, även om man vill. Alla tvingas istället att betala för lösningar som i regel är både dyrare och sämre.

Istället borde den som ordnar sociala försäkringar och sjukvård på egen hand (och därmed inte ligger samhället till last) få en skattereduktion motsvarande vad man betalar för tjänsten om den utförs av det offentliga.

På så sätt skulle folk snabbt upptäcka att de kan få bättre försäkringar och service till lägre pris. Och kopplat till en skattereduktion skulle alla ha råd med den.

Detta är, eller borde vara, en viktig principfråga för alla icke-socialister. Att inte tvinga folk. Att inte till varje pris hålla det som är säme och dyrare om ryggen. Att inte hindra folk från att välja andra alternativ.

Frågan är bara om vi har en regering som förstår det..?

11 kommentarer:

  1. Att få dra av för vad det offentliga hade kostat kanske skulle vara praktiskt svårt, men att åtminstonne få dra av kostnaden för försäkringen vore rimligt tycker jag..

    Jag har privat försäkring i England, som innebär att även om jag besöker ett offentligt sjukhus, behöver akutvård eller något annat, så är det försäkringsbolaget som betalar notan. Med andra ord har jag "optat ut" helt från den offentliga sjukvården och dess kostnader.
    Vore rimligt att få dra av de £43 i månaden jag betalar för försäkringen från skatten, men det får jag inte..

    SvaraRadera
  2. Nej, någon sådan regering har vi tyvärr inte :( Straffbeskattning av privat pensionssparande och tvingande arbetslöshetsförsäkring ligger mer i linje med Alliansens politik.

    Men jag håller med om att avskaffandet av den dubbla debiteringen borde prioriteras av regeringen.

    SvaraRadera
  3. Det går inte. Misären ska delas lika. Det är ett av huvudmålen med socialismen.

    SvaraRadera
  4. Istället borde den som ordnar sociala försäkringar och sjukvård på egen hand (och därmed inte ligger samhället till last) få en skattereduktion motsvarande vad man betalar för tjänsten om den utförs av det offentliga

    Vi har redan ett sånt system som innebär att man flyttar utomlands tills man blir gammal varefter man flyttar hem igen och "optar in" i det fin fina systemet med den "urusla vården"som man lämnat för att man inte ville vara med och betala.

    Räcker inte det?

    SvaraRadera
  5. Ett annat förslag jag har funderat över är att man beslutar att ingen enskild person skall betala mer än säg 500 000 kronor i löneskatt per år. För den som då vill skulle man innan ett visst datum betala in den summan för det året.
    Därefter lämnar myndigheterna en i fred såvida man inte gör sig skyldig till brott men det är en annan story.
    Frågan är hur många som då skulle skriva sig i Sverige.

    SvaraRadera
  6. Det enda du kan lita fullt ut på i den här världen är skattmasen och döden.

    SvaraRadera
  7. Eeeehhh, ursäkta jag glömde, micke oxå givetvis. ;-)

    SvaraRadera
  8. Detta är, eller borde vara, en viktig principfråga för alla icke-socialister.

    Alla hundra, eller hur många sådana det nu kan finnas i Sverige...

    SvaraRadera
  9. Alla hundra, eller hur många sådana det nu kan finnas i Sverige...

    Några till finns det allt. KLP hade väl iaf en 200 röster i senaste valet. :-)

    SvaraRadera
  10. Jag tycker du har en poäng Micke. I en värld där folk rör sig väldigt mycket över gränserna blir det problematiskt för generella välfärdsstater som lockar många gamlingar. Nu kanske Italien och Spanien lär ha större problem än Sverige i det avseendet, men ändå.

    SvaraRadera
  11. "Frågan är bara om vi har en regering som förstår det..?"

    Nej det är klart vi inte har det... och det kommer vi nog aldrig få heller.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.