2007-11-10

Skolmassakern och ekofascismen

Inte nog med att Pekka-Eric Auvinens – den unge mannen bakom skolmassakern i Finland – var inspirerad av den skogstokige finske ekofascisten Pentti Linkola.

Linkola uttalar sig även för ovanlighets skull även själv i Hufvudstadsbladet "I det långa loppet hjälper det inte att skjuta några skolkamrater. Det krävs en större massrörelse för att få ner befolkningen."

Pekka-Eric var med andra ord en politiskt motiverad terrorist!

Och miljöfundamentalismen har kostat åtta oskyldiga människor i Finland livet.

Detta borde för övrigt inte komma som någon överraskning. Gröna fundamentalister ser oss människor som ett problem. För dem är vi, våra liv, våra samhällen, vårt välstånd och vår utveckling något dåligt.

Naturligtvis är det bara en liten, extrem klick bland de gröna som är ekofascister. Men delar av tankegodset går igen i många gröna resonemang. Och Linkola är något av en kultfigur i stora delar av miljörörelsen och bland många gröna politiker. Så visst smetar det på dem. Med all rätt.

Det skulle vara riktigt intressant att höra vad det svenska miljöpartiet har att säga om tragedin och om de förvirrade tankar som låg bakom den. Och vad som egentligen sägs om saken ute i de miljöpartistiska leden. Gissningsvis skulle kvällstidningarna inte direkt behöva anstränga sig för att hitta någon milöjöpartistisk förtroendeman som är beredd att försvara Linkola.

Sedan är det bara att konstatera att i modern tid har miljöfundamentalism nu kostat fler människoliv i Finland än nynazism och militant islamism tillsammans.

Här finns ett obehagligt tankegods att hantera och bemöta. Så, vad gör de finska politikerna? Jo, de ser över vapenlagarna...

Läs mer:
"Massakern var för liten"
Några av Linkolas åsikter

Uppdatering: DN har en sammanställning över mycket av det man vet om Auvinens värld.

43 kommentarer:


 1. Pekka-Eric var med andra ord en politiskt motiverad terrorist!


  Nä lägg av nu.

  Han var precis som alla andra som ägnar sig åt att skjuta ihjäl folk på det här sättet psykstörd.

  Det räcker gott och och blir över med riktiga, religöst och ideologiskt motiverade terorister utan att grönsakerna också ska börja rubriceras som terrorister.

  Alarmism skulle du själv sagt om det gällde väder.

  SvaraRadera
 2. Pekka-erics familj var med i samma sekt som Pentti Linkola. Denna sekt förspråkar avskaffande av demokratin och införande av en totalitär stat där människorna ska utsättas för massutrotning.
  Denna sekt finns utspridd runt hela världen och är löst sammankopplade på samma sätt som tokiga vänster-yrkesdemonstranter (och är i många fall samma personer).

  Han och hela hans sekt är miljöfascister och tokiga galningar...

  Jag har för mig att SVT brukar använda sig av tokstollar från dessa tokmiljöfascistr som "sak-kunniga" när de vill sprida sitt usa och bush hat....

  SvaraRadera
 3. Micke,

  sådär kan man ju lika gärna säga om flygplanskapare också i så fall. de är ju bara enstaka galningar. De lär ju också ha sina psykstörningar, eller?

  SvaraRadera
 4. Ni missförstår Micke, i hans värld är alla människor som begår onda handlingar offer, och de som drabbas av onda handlingar har på något sätt förtjänat det, vare sig det är skolelever eller folk som jobbade i WTC - om inte annat så var de säkert ändå borgare.

  Men visst är det så, alla Mickes idoler till socialistiska mördare har helt klart haft psykiska problem, frågan är om det är skäl nog att ursäkta dem och deras ideologi?

  SvaraRadera
 5. Mer om Link-Ola:

  http://www.analyskritik.press.se/Miljo/miljororelsen/PenttiLinkola.htm

  SvaraRadera
 6. Fast om avsikten var att tjuvstarta litet med massutrotningen så är det ju inte terrorism. Terrorismens våldshandlingar är ju avsedda att skrämma folk till att fatta särskilda politiska beslut. Att döda av andra anledningar är inte terrorism.

  SvaraRadera
 7. HAX!

  För alla klimatintressserade är de här länkarna ett måste att läsa och borde nog vara värda en alldeles egen blogg-post.

  Kommer från Steve McIntyres www.climateaudit.org.

  Igår ställde han en fråga angående ett (kanske till och med det viktigaste) diagram i Al Gores film. Svar lät inte vänta på sig. Läs länkarna och och kommentarerna. Det visar hur internet fungerar som bäst (och hur media och politiker interagerar som sämst):

  Al Gore and Dr Thompson’s Thermometer

  Al Gore and Dr Thompson’s Thermometer #2

  PS: Al Gores film har fått utstå en hel del (rättmätig) kritik men det här är ett helt nytt "fynd".

  SvaraRadera
 8. Vi kan ju börja utrotningen med LINKOLA himself. Och han kan ju va såpass schysst att han tar livet av sig själv. Sedan fortsätter vi med nästa trädkramare.............

  SvaraRadera
 9. sådär kan man ju lika gärna säga om flygplanskapare också i så fall. de är ju bara enstaka galningar. De lär ju också ha sina psykstörningar, eller?
  Nej i allmänhet så kopplar man inte ihop miljöpartiet eller fältbiologerna med mördare på det sätt som Hax gör.

  SvaraRadera
 10. Håkan sa...

  Vi kan ju börja utrotningen med LINKOLA himself. Och han kan ju va såpass schysst att han tar livet av sig själv. Sedan fortsätter vi med nästa trädkramare..........


  Låter också liberalt.

  Det är kommentarer av den karaktär som finns i den här tråden som gör att man får en klar bild av att den nyliberala utopin är lika omöjlig som den kommunistiska eftersom den ska genomföras av helt vanliga och normala människor.

  Börjar du med Birger Schlaug eller Peter Ericsson?

  SvaraRadera
 11. Ni missförstår Micke, i hans värld är alla människor som begår onda handlingar offer, och de som drabbas av onda handlingar har på något sätt förtjänat det, vare sig det är skolelever eller folk som jobbade i WTC - om inte annat så var de säkert ändå borgare

  Vd bra att du tar upp det.

  Kan du styrka det med nåt annat än dina fria fantasier?


  Men visst är det så, alla Mickes idoler till socialistiska mördare har helt klart haft psykiska problem, frågan är om det är skäl nog att ursäkta dem och deras ideologi?

  Munchausen syndrom ??

  Fråga inte mig.
  Kolla med din läakre.
  Han kanske vet.

  SvaraRadera
 12. "Det skulle vara riktigt intressant att höra vad det svenska miljöpartiet har att säga om tragedin och om de förvirrade tankar som låg bakom den. Och vad som egentligen sägs om saken ute i de miljöpartistiska leden."

  Ohederlig argumentation att försöka påstå att miljöpartiet skulle stödja mördandet av oskyldiga skolelever. Använd riktiga argument mot dina meningsmotståndare, sånt här får dig att se ut som ett rövhål.

  SvaraRadera
 13. Måste ta chansen att hålla med Micke eftersom det inte händer så ofta.
  Kanske var Pekka inspirerad av miljömuppen men i grunden var han djupt personlighetsstörd och kunde lika gärna fått inspiration från en serietidning.

  SvaraRadera
 14. Micke:
  Den stora poängen är att IDÉER har KONSEKVENSER!

  Vissa, som Pekka-Eric, tar dem till sin spets även i praktiken, andra kommer aldrig så långt för att någonstans i deras inre finns ett motstånd kvar. Ett motstånd i form av hederlighet gentemot vad som är sant, rätt och riktigt här i världen. NÅgra gör det inte för att de helt enkelt är för rädda för konsekvenserna. Men ändå är de behjälpliga att sprida idéerna.

  Jag skulle tippa på att det finns både en och annan även i de svenska gröna leden som har Linkolas verk i bokhyllan.

  SvaraRadera
 15. Saken är den att...
  Om vi ska förbjuda allt som sinnesstörda personer finner inspiration i så finns det inte så mycket kvar till oss andra.

  Inget mer: Elvis Presley, South Park, Idol, Miljöpartiet, Arlas receptsamling, Bollibompa.....

  SvaraRadera
 16. Så dumt. Dina kopplingar till miljöpartiet finns nog bara i ditt huvud. Värre guilt by association var det länge sedan jag såg.

  SvaraRadera
 17. Kaffepaus sa...

  Micke:
  Den stora poängen är att IDÉER har KONSEKVENSER!


  Du menar som snubben som skulle spränga på Millesgården?

  Ja det var väl Timbros fel då.

  Jag skulle tippa att han hade ett gäng stenciler från dom i bokhyllan.

  SvaraRadera
 18. I Dagen skyller man på undervisning i evolutionsteorin:
  http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=145050

  Andra skyller på datorspel. Om Fred Phelps hör talas om affären skyller han säkert som vanligt på de homosexuella. Sådana här händelser brukar få folk att plocka fram sin favoritfiende. Det blir en sort rorschachtest. (I mördarens förvirrade utläggningar kan man få stöd för i stort sett vilken teori som helst)

  SvaraRadera
 19. Palm: så vad föreslår du då som lösning för att eventuellt komma till rätta med problemet?

  Som vanligt sa du en massa till intet förpliktande saker.

  Men var lugn, vi (läsare och onyanserade fans av HAX blogg) förväntar oss inga lösningar från ditt håll för då kan du ju behöva stå för nånting.

  SvaraRadera
 20. "Här finns ett obehagligt tankegods att hantera och bemöta. Så, vad gör de finska politikerna? Jo, de ser över vapenlagarna..."

  Hehehe... Du måste väl hålla med om att det är lagom puckat att minderåriga kan köpa vapen i Finland. Fri- och rättighetskonceptet kan ju inte rymma minderåriga i liberal teori, med tanke på att de inte kan tillskrivas ansvar.

  SvaraRadera
 21. "Name: Pekka-Eric Auvinen
  Age: 18
  Male from Finland.

  I am a cynical existentialist, antihuman humanist, antisocial socialdarwinist, realistic idealist and godlike atheist.
  Country: Finland
  Occupation: Unemployed Philosopher, Outcast
  Companies: Human Race (evolved one step above though)
  Interests and Hobbies: Existentialism, Freedom, Truth, Misantrophy, Social / Personality Psychology, Evolution Science, Political Incorrectness, Women, BDSM, Guns (I love you Catherine), Shooting, Computer Games, Sarcasm, Irony, Mass / Serial Killers, Macabre Art, Black Comedy, Absurdism

  Books: Fahrenheit 451 (Bradbury), 1984 (Orwell), Brave New World (Huxley), The Republic (Plato), all works of Nietzsche"

  SvaraRadera
 22. "Only superior (intelligent, self-aware, strong-minded) individuals should survive while inferior (stupid, retarded, weak-minded masses) should perish.There is also another solution to the problem: stupid people as slaves and intelligent people as free. What I mean is that they who have free minds, are capable of intelligent existential and philosophical thinking and know what justice is, should be free and rulers... "

  SvaraRadera
 23. Det är ju inte ofta det händer men jag måste nog hålla med Micke i den här frågan. Jag betvivlar starkt att Linkolas tankegods hade någon större bäring på Pekkas handlingar.

  Ta bort Linkola ur ekvationen och lämna alla andra parametrar intakta och resultatet skulle med stor sannolikhet i alla fall ha blivit detsamma.

  SvaraRadera
 24. Men det *vore* faktiskt intressant att höra en kommentar fråm (mp)!

  MP anser att jorden är överbefolkad. Linkola handlar utifrån denna gemensamma utgångspunkt.

  MP är allmänt skeptiska till tillväxt, utveckling och "konsumism". Linkola drar slutsatserna av vad som "bör göras" om man utgår från ett sådant resonemang.

  Resursalarmism, energinegativism, trafikhat, motstånd mot frihandel, lokalsamhällesvurm... You name it. Det finns där som gemensamt tankegods för MP och Linkola. Och detta tankegods bygger på samma grundläggande resonemang.

  Och Linkola är inte direkt någon okänd figur i gröna sammanhang.

  Därför vore det intressant att höra MP:s inställning till Linkola och hans grundläggande resonemang. Samt *var* MP menar att de och Linkola börjar skilja sig åt. Om problemformuleringen till stora delar är den samma - hur ställer man sig då till medlen? Var går gränsen? Vilka är skuillnaderna? Och varför?

  Högintressant, tycker detta rövhål.

  SvaraRadera
 25. Tar man ut Linkola ur ekvationen, då tar man ju även ut moderns politiska engagemang och delar av den tokige unge mannens uppväxtmiljö...

  SvaraRadera
 26. Ur Pekka-Eric Auvinens avskedsvideo...

  "Vad gör man om ett fartyg med flera hundra passagerare kapsejsar och det bara finns en livbåt? När livbåten är full så kommer de som hatar livet att vilja fylla båten med fler och på så sätt sänka båten. De som älskar och respekterar livet kommer att hämta en yxa och hugga av händerna på dem som hänger vid sidan av båten."

  Sagt av Linkola...

  "What to do, when a ship carrying a hundred passengers suddenly capsizes and there is only one lifeboat? When the lifeboat is full, those who hate life will try to load it with more people and sink the lot. Those who love and respect life will take the ship's axe and sever the extra hands that cling to the sides."

  Ta bort Linkola ur ekvationen? Skulle inte tro det...

  SvaraRadera
 27. Kan man inte anklaga folk för det de säger kan man alltid anklaga dem för det de inte säger...

  Sen kan man konstatera att om målet var att införa en totalitär regim eller bara ha ihjäl så mycket folk som möjligt, vilket HAX hävdar i sina anklagelser om politisk terrorism, varför skjuta folk i den skola han gick? Vore det inte rimligare att skjuta politiker eller något? Jag undrar om inte det här handlar mer om personliga motiv där hela politiska retoriken går ut på att göra sig betydelsefull.

  SvaraRadera
 28. Micke:
  "Ja det var väl Timbros fel då."

  Idéer har konsekvenser. Idéer måste också tolkas. Linkola och hans gelikar säger rakt ut att svält, krig och död är bra för då reduceras mänskligheten. Du ser ingen skillnad i de idéerna, och att idéen om ett öppet, fritt samhälle med låga skatter?

  Om du någonstans i Timbros skrifter kan hitta idéer om att spränga hus, så är du välkommen att återkomma med referenser till dem, tills dess kan du väl bara skämmas i all din pinsamhet...

  SvaraRadera
 29. En del ledtrådar på:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=714271&rss=1399

  SvaraRadera
 30. .

  , tills dess kan du väl bara skämmas i all din pinsamhet..

  Dom enda som är pinsamma är dom i denna tråd ägnar sig att att spela pajas genom att relatera och skuldbelägga miljörörelsen som helhet och miljöpartiet (ett riksdagsparti) samt insiniuera att dessa skulle UPPMANA till massmord.


  Sen ställde jag dig en fråga som du väljer att inte besvara.

  Din ideologiska frände som planerade sprängdåd i Stockholm och nu dessutom sitter med hundratusentals kronor i skuld för parkeringsböter han dragit på sig av ideologiska skäl.

  Ska jag se hans eskapader som något som representerar nyliberalismen?

  Eller som nåt annat?

  Med en oerhört intelligenta logik i fallet Finland tillämpad även här så ska jag se honom som en representant för er.

  Eller hur?

  Så nu får ni fan reda ut hur ni ska ha det.

  SvaraRadera
 31. Ni fokuserar alla på helt fel saker. Vi vet att Auvinen hämtade sin slogan "Humanity is overrated" från tv-serien House. Det är alltså Hugh Laurie som är ytterst ansvarig och ingen annan!

  SvaraRadera
 32. Henrik Alexandersson sa...
  "Tar man ut Linkola ur ekvationen, då tar man ju även ut moderns politiska engagemang och delar av den tokige unge mannens uppväxtmiljö..."

  Förvisso sant. Men jag tror ändå att Linkolas påverkan är negligerbar i sammanhanget.
  Kan Linkolas teorier hjälpt till att forma Pekkas skeva ideologi? Mycket möjligt, men plockar vi bort Linkola så hade något annat med stor sannolikhet fyllt hans plats.
  Den sociopsykologiska aspekten är nog betydligt viktigare än den filosofiska/politiska i det här fallet.

  Men visst fan är det på tiden att man sätter en spotlight på miljörörelsen och röker ut Linkola-vurmarna och andra ekofascister inom den, för sådana finns det tyvärr alltför många utav.

  SvaraRadera
 33. Johan, skall du leka McCarthy får du ta steget fullt ut: fram med namnen! Jag vill se en lista på alla dessa "Linkola-vurmare och andra ekofascister" du anser att det finns för många av. Hur skall du annars kunna röka ut dem? Tänker du dig yrkesförbud eller skall du skjuta dem rakt av?

  SvaraRadera
 34. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 35. Men visst fan är det på tiden att man sätter en spotlight på miljörörelsen och röker ut Linkola-vurmarna och andra ekofascister inom den, för sådana finns det tyvärr alltför många utav.


  För det första så säger användandet av begreppet ekofascist för att besriva folk i allmänhet som tillhör "miljörörelsen" mer om dom nyliberaler som använder det än nåt annat.

  Användandet är lika motbjudande som motsvaranade anvvändande av skitfloskler hos den "autonoma vänstern".

  För det andra så vill jag att du verifierar HUR många miljöinriktade som stöder den fascist(för det är ju det han är och inget annat)som det är frågan om?

  Vill du vara snäll och göra det så vi slipper fundera över om detta bara är något som sker i din skalle eller om det finns en saklig grund för dina anklagleser.

  Vilka i den svenska (och övriga för den delen)miljörörelsen stöder en obskyr psyksekt från Finland med utrotning av svaga på sitt program?

  SvaraRadera
 36. Micke, nu hetsar du upp dig så där i onödan igen. Jag anklagar inte miljörörelsen i sin helhet, jag insinuerar inte några uppmaningar, men jag ser ganska klara kopplingar mellan vissa idéer miljörörelsen har anammat, och dess yttersta konsekvenser som Linkola förespråkar i teorin, och som Pekka-Eric tycks ha utfört i praktiken. Han var nog en ganska förvirrad person överlag, så Gud vet vad han tyckte och tänkte.

  Men man kan bara inte blunda för denna idévärld.

  "Ska jag se hans eskapader som något som representerar nyliberalismen?"

  Inte vet jag, är han nyliberal? Vad är nyliberal? Jag trodde f ö att han var anarkist en gång i tiden...

  Ingen här har vad jag vet sagt något om att Linkola eller Pekka-Eric företräder miljörörelsen. Men deras idéer har fått ganska tragiska konskevenser, bör man inte studera idéerna och dem som tar dessa till sig då?

  Men Micke, jag förväntar mig inte att du skall förstå. Du har ju själv inte lyckats lämna drömmarna om socialismens idéer, vilka har lett till nog så fatala konsekvenser för hundratals miljoner människor. Varför skulle åtta nya offer göra någon skillnad?

  SvaraRadera
 37. men jag ser ganska klara kopplingar mellan vissa idéer miljörörelsen har anammat, och dess yttersta konsekvenser som Linkola förespråkar i teorin,

  Vilka av miljörörelsens ideer leder till att man på samma maner som nazisterna börjar att metodiskt avliva folk?

  Om jag hävdade samma absurditeter om nyliberalism skulle jag sannolikt bli ip blockerad härifrån (om det nu går)
  Inte vet jag, är han nyliberal? Vad är nyliberal? Jag trodde f ö att han var anarkist en gång i tiden

  I så fall är du den enda som inte har klart för dig var han hörde hemma och var han var organiserad
  Jag tror att du slingrar dig som en orm.


  Ingen här har vad jag vet sagt något om att Linkola eller Pekka-Eric företräder miljörörelsen.


  Nej däremot sägs det att miljörörelsen är inspirerad av dåren vilket är lika absurt som att påstå att svenska nyliberaler är inspirerade av oklahoma bombaren.
  En av "skribenterna" anser dessutom utan att nån protesterar att det är dags att "börja göra sig av med" trädkramare.
  Du har ju själv inte lyckats lämna drömmarna om socialismens idéer, vilka har lett till nog så fatala konsekvenser för hundratals miljoner människor. Varför skulle åtta nya offer göra någon skillnad?

  Nu är vi där igen.

  Från att morden är miljörörelsens fel är dom nu socialismens fel.

  Du är en skitsnackare

  SvaraRadera
 38. När jag först läste den här debatten tänkte att det hade låtit annorlunda om förövaren hade använt sig av rasistisk retorik och offren hade varit invandrare.

  Och så slog det mig: Det lät faktiskt helt annorlunda när en ensam galning sköt invandrare i Sverige. Ny Demokrati har utpekats som inspirationskällan till Lasermannens försök till seriemördande. När det hände var det ingen som ställde sig upp och sa: "guilt by association!" och "John Ausonius var mentalsjuk och de invandrarkritiska partierna ska inte lastas för en ensam galnings dåd."

  Följande stod i en ledarartikel i SvD i söndags:
  "Nu granskar vi kommunismen. Så löd rubriken på den Brännpunktsartikel som Franck skrev när han tillträdde (SvD 2/9). Men det kom snabbt en dementi. Franck menade att rubriken inte hade täckning i artikeln. Det är inte kommunismen som ska tas upp, utan brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer."

  När kommunister eller ekofascister mördar är det aldrig ideologin som det är fel på. Men när vänsterns motståndare använder våld är det ALLTID ideologierna som är perversa, våldsbejakande och människofientliga.

  Snacka om självbedrägeri och hyckleri.

  SvaraRadera
 39. Micke, om du är intresserad av att höra lite om hur miljörörelsen erövrats av revolutionärvänstern så har Patrick Moore (en av grundarna av Green Peace) en del intressant att säga i sin intervju hos Penn Jilette.

  Intressant intervju rent allmänt för den delen.

  SvaraRadera
 40. Tycker att Schlaug har en bra kommentar som beskriver motsättningen mellan grön ideologi och ekofascism på sin blogg http://schlaug.blogspot.com/

  SvaraRadera
 41. Micke, om du är intresserad av att höra lite om hur miljörörelsen erövrats av revolutionärvänstern


  Tack Alkanen.
  Jag ska kolla den senare ikväll eller i morgon.
  Återkommer.

  SvaraRadera
 42. Nu har jag lyssnat.

  Jag kan alldeles för lite för att uttala mig om Greenpeace.

  Däremot är jag skeptisk till vad han säger.


  Han påstår att han klev av 86 därför att Greepeace politiserats och att det därefter tagits över av supporters till sovjetsystemet som rasade i samma veva.

  Bara det är så absurt att det är uppenbart att han själv har en politisk agenda som han inte stod ut med att han inte fick genomdriva med Greenpeace.

  SvaraRadera
 43. Dessutom snackar han skit när han påstår att det fanns en allmän acceptans för Greenpeace fram till den tid han hoppade av.

  Dom enda som sett poisitivt på Greenpeace är intellektuella i västvärlden som ansett att det varit bra att dom lagt fokus på frågor som dom sett som viktiga.
  Man kan knappast kalla det för acceptans när franska underrättelse agenter spränger en av Greenpeace båtar och därmed mördar en medlem.

  Snubben har en agenda som alla andra.
  Tråkigt nog för honom valde han fel farkost.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.