2007-11-20

Trångsynt politik skapar dödsdroger

Nu varnas på nytt för "superheroinet" fentanyl.

Med rätta. Drogen är så koncentrerad att en vanlig människa har svårt att dosera den rätt. Och då kan man ju tänka sig hur det är för den som är påverkad eller lider av abstinens.

Samtidigt är fentanyl och andra "dödsdroger" ett problem som är skapat av våra politiker.

Eftersom vissa droger är olagliga och straffen för att befatta sig med dem är drakoniska – så söker naturligtvis producenter och distributörer nya preparat, som är lättare att gömma för tullen och polisen. Fentanyl är en sådan drog. En normaldos motsvarar några enstaka sockerkorn.

Så här farliga, dåliga och svårdoserade doser skulle aldrig finnas på marknaden om narkotikan vore legaliserad. För vem skulle vilja befatta sig med dem – om det samtidigt finns vanliga och relativt sett mindre vanskliga droger att tillgå?

Politikerna kommer aldrig att kunna vinna "kriget mot narkotikan". Det enda de åstadkommer är att fler riktigt dåliga preparat kommer ut på marknaden – och att riskerna och lidandet för missbrukarna ökar.

[Länk]

8 kommentarer:

  1. Broder,

    Är inte detta smått fantastiskt i all sin enkelhet? Marknaden överträffar politiken i allt - även när det gäller att få fram användarvänliga droger för grova missbrukare! Nog är det tragiskt att bara Du och jag och ytterligare en handfull människor har de intellektets gåvor som krävs för att förstå dessa enkla dogmer?

    Personligen skulle jag dessutom vilja inflika att den otyglade marknaden är överlägsen även när det gäller fattigdomsbekämpning. Utlämnade åt sina medmänniskors allmosor skulle de här trashankarna knappast överleva tillräckligt länge för att kunna berusa sig med alla de fantastiska preparat som den fria marknaden förser dem med. Därmed löser marknaden drogproblemet och fattigdomsproblemet i ett slag - och gör livet betydligt angenämare för Dig och mig på kuppen!

    Bästa hälsningar,
    Kurt G. Rantzén

    SvaraRadera
  2. Än bättre vore det ju om den handfull människor som har "de intellektets gåvor som krävs för att förstå dessa enkla dogmer" VAR politiken (det vill säga politikerna). Men det är väl önsketänkande... det verkar omöjligt att konstruera ett system där de kunniga människorna kommer till makten istället för våra inkompetenta politiker. Eller?

    SvaraRadera
  3. Henrik, Henrik, Henrik. Du underskattar våra politiker och ger dem inte credit where credit is due.

    De har åstadkommit mycket mer än det du skrev. Bland annat har de lyckats driva upp priserna på heroin med åtskilliga tusen procent. Visa den marknad som lyckats med något dylikt! =)

    SvaraRadera
  4. Osar det cynism, kurre, eller det bara jag som inte fått i mig morronkaffet? Sanningen är svårsmält.

    SvaraRadera
  5. Herr Lundkvist,

    Nog är det lätt att bli cynisk i vårt socialistiska tvångssamhälle, där de lägre befolkningsskiktens rätt till ett överkomligt rus inte respekteras. Det är ju just därför denna blog framstår som ett så välkommet ljus i mörkret!

    Bästa hälsningar,
    Kurt G. Rantzén

    SvaraRadera
  6. Ja, det är tur att den enda egentliga effekten av drogförbud är att fattiga personer inte har råd att bli höga.

    På samma sätt är det tur att personer som är beroende av t ex heroin har vett nog att inte fortsätta försöka nyttja sin drog bara för att de inte har råd att köpa den för ärligt förtjänta pengar.


    Det hade ärligt talat varit hemskt annars. Tänk om folk hade blivit rånade och råkat ut för inbrott för att beroende fattiglappar skulle kunna bekosta sina ovanor, det hade ju varit lite småjobbigt i längden.

    SvaraRadera
  7. Alkanen,

    Jag uppskattar verkligen dina sarkasmer. Jag ber Dig emellertid att betänka, att den liberala drogpolitiken inte baseras på analys av konsekvenserna. Tvärtom så handlar det om personlig frihet och den rätt till självförverkligande, som ondsinta socialistiska politiker vill ta ifrån de individer som väljer att berusa sig med heroin och andra preparat. Vi liberaler måste kämpa för dessa individers rätt att förverkliga sina egna livsprojekt och utöva sina liberala friheter, eftersom det finns skäl att tro att dessa inte kommer att vara kapabla att stå upp för sin rätt på egen hand.

    Således är talet om att vi liberaler inte har socialt patos förljuget. Tvärtom är vi de enda som på allvar tar upp kampen för de tunga missbrukarnas medborgerliga fri- och rättigheter!

    Bästa hälsningar,
    Kurt G. Rantzén

    SvaraRadera
  8. När staten gett den svarta marknaden monopol till försäljningen på den öppna marknaden av produkter som tex fentanyl, då borde det också vara statens ansvar att ta konsekvenserna för monopolskapandet. Läkemedelsverket importerar årligen över 1 kilo kokain men har samtidigt förbjudit något som kan hjälpa missbrukare av heroin och få dem drogfria, så visst är narkotikapolitik ett intressant område, men när ska den börja styras av logik?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.