2007-12-06

Belgien: Hoppsan, en liten statskupp! (Men vi bryr oss inte.)

Belgiens tilltänkte regeringsbildare, Yves Laterme, var som bekant uppe hos kungen härom dagen. Där lät han meddela att majestätet kan behålla sitt jävla land och att det inte på något sätt går att få till en regering.

För att komma ur denna knipa gjorde kungen något som kan liknas vid en mindre statskupp. Han kastade helt enkelt undan konstitutionen – och bad expeditionsministärens ledare, den sedan i sommras avgående premiärministern Guy Verhofstadt, att börja ta tag i saker och ting. Till exempel budgeten, som tydligen måste spikas väldigt, väldigt snart. (Om det alls skall bli någon budget. Och här finns förvisso utrymme för en del intressanta tankeexperiment...)

Så nu har kungen alltså åsidosatt konstitutionen, någon regering går inte att få till och separatism är ett ämne som är uppe på dagordningen på allvar.

Detta har ett visst underhållningsvärde. Och att landet inte har någon regering, det struntar belgarna glatt i.

Men man skall ändå påpeka att det finns ett korn av allvar här. I en situation som denna räcker det med att någon gör något dumt, för att det skall bli struligt på riktigt.

1 kommentar:

  1. Bra med lite "allvarsord" mitt i raljansen. En lättsam attityd är bra för en bloggare, kanske själva blogosfärens livsluft - men i aktuellt fall har du ju rätt, det behövs inte så mycket för att en situation som denna kan bli allvarlig.

    Dock tror jag inte att världsläget av idag är sådant att en regeringskris (låt vara långvarig) i Belgien har någon betydelse. Jag menar: det lugna omvärldsläget gör att den belgiska regeringskrisen kan puttra på ett tag, läget är inte så tajt, ekonomin i stort (ja jag vet det är lite skakigt på börserna, men det är bara en smärre dipp) går bra.

    "Vi ska följa utvecklingen" som det heter. Och din blogg - som f ö slår mig som mycket välskriven. Har man varit in på diverse "skräpbloggar" ett tag är det roligt att bara läsa god svenska.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.