2007-12-05

Får staten bete sig hur som helst?

I går noterade vi hur staten slipper undan skadeståndsanspråk för helt oskyldiga företag som fick sina servrar beslagtagna av polisen vid razzian mot The Pirate Bay.

I dag kan vi läsa om hur staten slipper betala ersättning till privatpersoner – för vin som har förstörts under tiden det varit olagligt beslagtaget hos tullen.

Staten beter sig som den vill. Sedan finns det ingen som tar ansvar eller ställer till rätta efteråt.

Finns det någon organiserad brottslighet i Sverige – då är det staten!

12 kommentarer:

  1. Enda skillnaden mellan en stat och ett gäng organiserade skurkar med vapen är att staten i en demokrati omger sig med en illusion av legitimitet.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. JK´s beslut är politiskt har kommit till för att lura godtrogna medborgare om deras rättigheter enligt lag. Egentligen är det för jävligt men det är ju stora pengar det är frågan om i slutändan för statens del. Inte minst för alla de som dömts för smugglingsbrott på ogiltig rättslig grund, det blir feta skadestånd.

    De olika sakfrågorna skall istället drivas i svensk domstol och strunta i "nickedockan" Lambertz som bara lägger ut rökridåer.

    Driver själv frågan och har fått tullen att medge utlämning av redan förverkade varor. D v s dessa varor måste nu ersättas enligt skadeståndslagen så tji fick lögnhalsen Göran Lambertz.

    SvaraRadera
  4. Att stjäla från staten är som att att stjäla från sig själv.

    Att staten själ från dig är som att du stjäl från dig själv? Eller så inte, nej...

    SvaraRadera
  5. Det är riktigt att staten inte sika betala skadstånd i just det här fallet.Om dom gjorde det fullsständigt absurda anspråk börja ställas och polis samt åklagare skulle inte kunna göra sin jobb.


    Åtala istället hälarna i fallet och låt dom betala skadstånd till dom laglydiga företag som betalat för en tjänst dom inte fått därför att hälaren ägnast sig åt att tjäna pengar på häleri.

    Då kan man snacka om

    SvaraRadera
  6. micke: Jag kanske är trött, men vad pratar du om? Vilka hälare?

    SvaraRadera
  7. Ja, vad händer om staten inte följer lagarna, och om staten eller någon av dess myndigheter begår brott på enskilda?

    Förutom svårigheterna att föra talan mot staten i en Svensk domstol uppstår ju frågan om varifrån de medel skulle tas ifall staten ändå skulle acceptera ansvar och även ersätta de drabbade med skälig kompensation?

    Skulle den då behöva ta av andra osyldiga människors (skattebetalarnas) medel för att ersätta de som drababdes av brottet? Dvs skulle ännu fler drabbas av följderna av denna kriminalitet?

    Vad Micke möjligen åsyftar är att de skadeståndsanspråk som staten har orsakt genom att beordra sina myndigheter att begå brott mot enskilda är så många och omfattande och omfattande att systemet skulle rämna redan om man bara försökte.

    Och det ligger nog något i det. Däremot har jag svårt att se att kravet på kompensation skulle vara 'absurt' om man blivit utsatt för brott.

    SvaraRadera
  8. Jonas, känns det inte rimligt att de beslutsfattande individer inom inblandade statliga organ får betala ur egen ficka?

    Okay att fotfolket på tullen kanske inte kan hållas ansvarigt för olagligt beslagtagande av t ex vin om de trott sig följa lagliga order, men personen som gav ordern borde fanimej få stå för kalaset.

    SvaraRadera
  9. Protest: i tider när den organiserade brottsligheten breder ut sig är det fel att säga att staten står för den organiserade brottsligheten. De står, möjligen, för en del. Det andra försvinner inte för att staten behagar strunta i lagar.

    SvaraRadera
  10. Alkanen

    Detta är (eller vore ) precis min poäng!

    Men den möjligheten finns alltså (i princip) inte idag. Det existerar ett mycket begränsat straffansvar för beslutsfattande tjänstemän, men en drabbad måste driva ett civilrättsligt mål själv med nästan noll utsiktsmöjöligheter till upprättelse.

    Vidare löser sådant inte det ännu större problemet när lagstiftaren (riksdagen) beslutar om olagliga regler. Som vållar enskilda (och samhället) stora kostnader?

    Hur skulle ett sådan 'asnvarsutkrävande' se ut? Och framför allt: Vem skulle lagstifta om en sådan lag?

    SvaraRadera
  11. Protest: i tider när den organiserade brottsligheten breder ut sig är det fel att säga att staten står för den organiserade brottsligheten.

    Tja, staten breder ju också ut sig... :) Staten är vidare vad som orsakar mycket av den organiserade brottsligheten. Staten är i stor utsträckning organiserad brottslighet.

    SvaraRadera
  12. Who Do You Vote For! The Genoveses or The Gambinos?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.