2007-12-10

Hur gick det där till?

Plötsligt börjar oppositionen tappa sitt försprång i opinionen.

Och det går lite bättre för regeringen än tidigare.

Vänsterpartiet och kristdemokraterna är på väg ut ur riksdagen – och sverigedemokraterna på väg in.

Frågan man kan ställa om allt ovan är – varför?

Ingen ledande politiker har gjort något märkbart på sista tiden, innan mätningen. Ingen har sagt något av direkt substans. Det finns väldigt få politiska nyheter. De politiska konfliktytorna har krympt. Det förekommer ingen ideologisk debatt eller strid. Skandalerna tycks för tillfället ha blåst förbi. Allt är ett enda stort sömpiller.

Väljarna bara skvalpar runt, påverkade av yttre krafter. Och frågan är som sagt – vilka?

För den som vill påverka opinionen och/eller politiken utifrån är detta gyllene tider...

Länk »

6 kommentarer:

  1. Det spelar knappt någon roll vem som styr det här landet längre.

    Moderaterna är numera för 'moderna' för att yrka på frihetliga iniativ (etatismen är definitiv).

    Centerpartiet har, trots bra iniativ som förändringar i arbetsrätten, grova identitetsproblem med den liberala stureplanscentern på ena sidan och de traditionella bönderna på andra.

    Folkpartiet sitter med sin populism och säger sig vara liberala trots att de inte sagt något frihetligt de senaste 10 åren. Faller pladask för terrorpopulismen och hyser ingen tvekan i att inskränka individens intigritet mot denna terror. Men själva terrorn är ju att kränka en individs integritet imho.

    Kristdemokraterna är en bunt värdekonservativa människor som tycker det är fullt rimligt att blanda religion och politik (abort, HBT-rättigheter).

    Men det är klart, denna sammansättning av halv-socialistiska partier är väl kanske bättre än de altruistiska socislisterna som sitter på den andra sidan och smider planer för hur de bäst kan hämma Sveriges tillväxt och frihetsberöva medborgarna ännu mer.

    // Oberoende Liberal

    SvaraRadera
  2. Jaha, det var väl den där opinionsmätningen som fick Mona att gå på konsert med Bruce Springsteen istället för att träffa Raj-Raj och gänget på Nobelfesten i kväll.

    Mona tål tydligen inte motgångar.

    SvaraRadera
  3. Apropå det Septimius säger...

    Undrar hur många genuint liberala röster som försvinner in i de borgerliga partierna. Borde de inte räcka till ett eget parti på sisådär 4-6 procentenheter?

    Men på grund av fyraprocentsspärren så är det ju så riskabelt att starta upp ett nytt parti. (Eller rösta på "Liberala partiet".) Tänk om man tar tre procentenheter? Ja, då har man kraftigt reducerat de andra högerpartiernas chanser att vinna. Om man kommer in men puttar ut ett annat högerparti? Samma sak, vänstern vinner.

    Någon mer än jag som tycker att den däringa spärren bara är otymplig...

    SvaraRadera
  4. Helt rätt, 4%-spärren är bara till för att cementera den befintliga ordningen. Faktum är att den är fullständigt odemokratisk.

    SvaraRadera
  5. den enda fråga jag har är varför SD står tillsammans med de borgerliga partierna när de uppenbarligen tar väljare från (s).

    SvaraRadera
  6. Mm, har planerat en artikel om 4 %-spärrens historia, syfte och effekter ganska länge nu. En om "wasted vote syndrome" också, de två sakerna samarbetar jävligt effektivt mot nya partier.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.