EU ogillar som bekant konkurrens från länder med lägre tillverkningskostnader. Till exempel Kina.
Därför vill EU nu att Kina skall gå med på att bli en välfärdsstat med fördelningspolitik av europeisk modell.
Detta kommer knappast att lyckas. Vilket är tur för oss konsumenter, som annars skulle få betala mer för många varor i affärerna.
Länk »
Ja sannerligen. Inte är jag intresserad av att betala några kronor mer för varor bara för att lata kineser ska kunna få en någon jävla sjukförsäkring eller någon jävla a-kassa. Snart vill de väl ha semester också! Fy fan. Det går utför i Kina.
SvaraRaderaJa, tacka vet jag diktaturer som förmår hålla folk på mattan och se till att de inte kräver högre löner och olika förmåner...
SvaraRaderaMed risk för att detta inlägg kommer vara bortkastat på de avsedda mottagarna;
SvaraRaderaEtt lands politiska system är inte samma sak som dess ekonomiska. Ett land kan vara en diktatur samtidigt som det har en hög grad av ekonomisk frihet. Det kan vara demokratiskt samtidigt som det är väldigt ofritt ekonomiskt. Eller en annan kombination av ovanstående.
Poängen i detta fall är att Kinas ekonomi är friare och alltså mer framgångsrik än EU:s, och att EU:s byråkrater inte gillar denna konkurrens. Det politiska förtryck som kineserna onekligen lider under skiter de fullständigt i.
Vidare är det så att exportindustrierna i Kina som skribenterna ovan hatar så innerligt som regel är mycket bättre för arbetarna än alternativen. Man kan göra billiga poänger av att kineserna inte har först-in-sist-ut regler, betald semester och liknande lyxförmåner, men faktum kvarstår att detta är inte realistiska alternativ idag i Kina, precis som det inte var det i Sverige för tvåhundra år sedan.
Först när handel, konkurrens och kapitalism gjort ett samhälle rikt blir det överhuvudtaget ekonomiskt möjligt att införa dylika privilegier. Därmed inte sagt att det är bra, för det är det inte. Det är oerhört destruktivt för alla parter. Men det blir möjligt.
Först när man tjänat ihop en förmögenhet blir det möjligt att tända cigarrer med hundralappar. Korkat, ja. Men möjligt.
Med en hundraprocentig risk för att detta inlägg är bortkastat på apan;
SvaraRaderaRedan idag blir kineser oerhört förmögna på att deras anställda sliter som djur under vidriga förhållanden till låga löner. Alternativet till detta är inte som apa verkar tro att alla kineser skulle vara arbetslösa, alternativet är att dessa framgångsrika företag gav sina anställda vettiga villkor istället för att göra sina miljardärer till ägare ännu rikare.
För vissa känns de kinesiska arbetarnas villkor som viktigare än vad man betalar i affären för kinesiska varor. För andra är det tvärtom.
Hur det nu än är med det här så kommer vi i slutändan att få betala mer för kinesiska produkter eftersom kineserna per automatik kommer att kräva bättre förhållanden och löner.
SvaraRaderaDom kommer också att göra det på det enda sätt som är möjligt...kollektivt..
Det kinesiska styret kommer då att ha två val.
Antingen att svara på detta med större frihet som inkluderar möjligheter för kineser att förhandla sina villkor eller att börja slakta folk för att behålla status qou.
Om man känner för det kan man ju vänta till dess innan man tar ställning för vad som är rimligast.
En sak är klar...utopia kommer inte att bli infriat i Kina...heller.
Det gick dessutom inte så bra med den andra utopin dom ägnade sig åt fram till för några år sedan.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaDet politiska förtryck som kineserna onekligen lider under skiter de fullständigt i.
SvaraRaderaInte mer än er.
Det är viktigt att ha det klart för sig därför att ditt argument måste värderas mot det om mdet ska ha nån som helst mening.
Man kan göra billiga poänger av att kineserna inte har först-in-sist-ut regler, betald semester och liknande lyxförmåner,
Ja det är en lyx att ha en arbetsmarknad där arbetstagarna kann påverka sin situtation och ställa krav.
Frågan är om det ärliberalt att anse det?
Det finns dessutom andra namn på såna och likvärdiga tillstånd i ett samhälle.Ett av dom är kapitalistisk diktátur.
Uppenbarligen har du större problem med att folk har möjlighet att påverka sina villkor än att det råder diktatur så länge diktaturen gagnar kapitalet.
Låter fritt och fint.
Jag längtar verkligen till utopia.
Sen ÄR det roligt hur högern som (helt rimligt) klagat över hur det kinesiska kommunistiska styret använt "massan" för att kollektivt genomdriva gigantiska förändringsprojekt och nu hyllar samma styre när det gör gör EXAKT samma sak fast med kapitalistiska förtecken.
Det är fan det mest absurda i er syn på Kina då och nu.
micke:
SvaraRaderaDet glädjer ivf mig att du nu till fullo delar den klassiaka liberala motviljan emot att sträva efter Utopier.
Det glädjer ivf mig att du nu till fullo delar den klassiaka liberala motviljan emot att sträva efter Utopier.
SvaraRaderaDet du kallar klassisk liberalism är en fullskale utopi utklädd i varma trevliga färger på samma sätt som anarki som strävar efter att överlämna all egentlig makt åt den som tillskansar sig den via sina affärer .
Really?
SvaraRaderaVad jag förstår är vi andra här fortfarande inte riktigt tillräckligt fina för att få ta del av någonslags argument eller resonemang i frågan.
Välstånd byggs av handel och företagande. Det tar ett tag. Men det blir bättre. Och så småningom kommer även kineserna att få uppleva outsourcing...
SvaraRaderaAtt ägna sig åt diplomatiska påtryckningar för att Kina skall karbonkopiera Europa är både fåningt och dumt. Och det skulle, om det blev verklighet, skada den tillväxt som är det enda som kan ge kineserna högre levnadsstandard och bättre arbetsvillkor.
Och att kräva att de stacksrs kineserna skall upprepa våra misstag är direkt oförskämt.
SvaraRaderaOförskämt är att sitta i Europa och ha det bra och acceptera att ett antal miljoner kineser ska få betala "framgångens pris". Det är lätt att tycka att priset är lagom när någon annan betalar.
SvaraRaderaMen snälla vännen... De lever i en kommunistisk politisk diktatur. Skall de nu få mer av samma slev?
SvaraRaderaDet är genom att handla med kineserna som deras ekonomi kan utvecklas och fler får det bättre.
Men lilla gubben... Är det att få en släng av den kommunistsiska sleven att få en lön man kan leva på och kanske något så lyxigt som en 12-timmarsdag och en sexdagsvecka?
SvaraRaderaMan blir ofta lite förskräckt när man läser dina inlägg. Men nu blir jag lite rädd för din människosyn.
ClaesW: Kan du inte redogöra om alternativen för dem som jobbar på fabrik, du får gärna begränsa dig till de alternativ som är bättre än sagda fabriksarbete om uppgiften blir dig för tung.
SvaraRaderaKina skulle kunna läsa Andreas Berghs senaste bok och göra som Sverige gjorde, ha både näringsfrihet och frihandel OCH fackliga rättigheter, sociala skyddsnät och en milt omfördelande välfärdsstat. =)
SvaraRaderaBara övertyga "EU" om det också.
Claes,
SvaraRaderadu vill alltså ett ett land som inte nått vår ekonomiska nivå skall kopiera våra VAB-dagar, femveckorssemestrar, genusutbildningar och kulturtidskriftsstöd?
Och vad jag förstår så vill du att ett land vars hela framgång bygger på att det är lönsamt att outsourca dit skall lägga sig på samma kostnadsnivå som vi..?
DET skulle göra ont för kineserna.
Men du får som sagt gärna berätta hur det skall gå till. Det vore intressant att få höra...
Käre Herr Alexandersson,
SvaraRaderaingenstans i det länkade dokumentet nämns "VAB-dagar, femveckorssemestrar, genusutbildningar och kulturtidskriftsstöd". Vad baserar du dessa påståenden på?
Vad som däremot nämns är arbetsmiljöregler. Man kan givetvis ha synpunkter på huruvida staten bör garantera löntagarna en viss säkerhet i arbetet och man kan diskutera huruvida EU:s agerande kommer att hjälpa de kinesiska arbetstagarna.
Men att jämföra det med genusutbildningar och stöd till kulturtidsskrifter är att hålla lite väl låg nivå på debatten, inte sant?
Vad jag förstår är vi andra här fortfarande inte riktigt tillräckligt fina för att få ta del av någonslags argument eller resonemang i frågan
SvaraRaderaExakt.
Ni är inte tillräckligt fina.
Men snälla vännen... De lever i en kommunistisk politisk diktatur
SvaraRaderaNääää...kapitalistisk diktatur.
Det är några år sen dom ägnade sig att att bli kommunister.
Att dom styrande sen stal alla tillgångar (som i Ryssland) när dom blev kapitalister är inte kommunism.
Det är en kapitalistisk dikatur och kapitalismen har just nu möjligheten att en gång för alla visa att den genererar frihet.
Oddsen för det ser väl inte så lysande ut just nu i alla fall och det hjälper knappast att sitta här och hävda att det är fel om kinesiska anställda för första gången i Kinas historia får...rätten att driva krav gentemot överheten som individer eller som kollektiv.
Saker som är självklarheter i demokratier överallt.
Lyssna till exempel till Weinig på Trade Defence Directortate (dom som bestämmer om handelshinder i EU).
SvaraRaderaHan menar att det är orättvist att länder konkurrerar med oss som har lägre skatter och kostnader - för att de inte har allt lullull vi har. Och då menar han inte bara sådant som har med arbetsmarknaden att göra - utan allt som drar skattepengar här hos oss.
Det är det detta handlar om.
Tja, Micke...
SvaraRaderaTror du att förutsättningarna för att Kina skall bli en demokrati är större eller mindre om man har en relativt fri ekonomi än om man hade fortatt vara en klassisk kommunistdiktatur?
I demokratisering ingår även saker som verklig avtalsfrihet och föreningsfrihet - vilket borde gynna kinesiska arbetare.
SvaraRaderaEn god vän till mig i USA har tillverkning i Kina. Han har berättat att företag redan nu börjar flytta industritillverkning från Kina.
SvaraRaderaDet viktigaste är att det finns konkurrerande atbertsgivare så att de anställda kan hota med att byta arbetsplats om de inte får högre löner och bättre arbetsvillkor.
Till sist finns det ett klart och tydligt samband mellan löner och produktivitet.
Henrik
SvaraRaderaOm du verkligen tror att de kinesiska arbetarna idag har det så bra som det går, då kan jag köpa din inställning. Men jag tror att du vet bättre än så. Det måste faktiskt inte offras en massa folk på vägen. Jag påstår inte att man idag kan införa de system som finns i Sverige idag (även om jag hoppas att det blir möjligt så småningom).
Däremot är det fullt möjligt att införa arbetsmiljölagar som innebär att 100 000 kinesiska arbetare slipper dö varje år i arbetsplatsolyckor. Hur lång livslängden är i kinesiska gruvor till följd av andra orsaker än rena olyckor vill jag nog inte ens veta. Det är också fullt möjligt med de enorma ekonomiska vinster som idag finns att ge kinesiska arbetare bättre löner och mänskliga arbetstider. Man kan börja där.
Det måste gå att införa ett marknadsekonomiskt system med internationell handel (tro inte att jag är emot ett sådant system) utan att man ska vara tvungen att offra en generation kineser. Men då krävs politiska beslut. Arbetsgivares godtycke har aldrig på egen hand skapat någon lycka för arbetarna.
Men då måst vi nog börja med att få bort kommunisterna och införa demokrati. På den politiska sidan i dag finns ingen djupare insikt i hur en marknadsekonomi fungerar. De lever kvar i kommandoekonomins värld.
SvaraRaderaAtt kämpa för att kinesiska arbetare skall få friheten att organisera sig - på riktigt, i enlighet med föreningsfriheten i en demokrati - vore kanske ett steg.
Ett rimligt rättsväsen ett annat.
Den relativa fria ekonomi som Kina har, kan man säga har befriat tanken. Vilket kommer att leda till att krav på demokratiska reformer kommer att resas steg för steg.
Vad jag säger är att man inte skall rycka undan grunden för den ekonomiska utveckling som drar åt det hållet.
Alternativet *i dag* är återgång till något mycket värre.
Tror du att förutsättningarna för att Kina skall bli en demokrati är större eller mindre om man har en relativt fri ekonomi än om man hade fortatt vara en klassisk kommunistdiktatur?
SvaraRaderaEn fri ekonomi förusätter at befolkningen är fri.Annars ärdet inte en fri ekonomi.
Kina har inte en fri ekonomi.
Jag tror att förutsättningarna för att Kina ska bli en kapitalistisk demokrati och inte en kapitalistisk diktatur är att kineserna får rätt at själva välja sina representanter och rätt att individuellt och kollektivt driva sin sak precis som man kan i alla rimliga demokratier.
I det ingår rätten att bilda fackföreningar.
Henrik
SvaraRaderaAgree to disagree.
Micke,
SvaraRaderaDu säger att Kina är en kapitalistisk diktatur men att de inte har en fri ekonomi. Hur resonerar du då?
Du säger att Kina är en kapitalistisk diktatur men att de inte har en fri ekonomi. Hur resonerar du då?
SvaraRaderaDärför att i en fri ekonomi så kan ett lands innevånare ställa krav och förhandla både med sina politiker politiker och dom arbetsgivare som dom arbetar åt.
Att ett land har en fri ekonomi kan rimligen inte innebära att kapitalet kan ägna sig åt vad dom vill utan att man har rätt att ifrågasätta och påverka det.
.
Nej Micke, i en fri ekonomi förhandlar man inte med politikerna, för där har de ingen som helst makt över ekonomiska frågor. Det är liksom det som är själva definitionen.
SvaraRaderaNej Micke, i en fri ekonomi förhandlar man inte med politikerna
SvaraRaderaJag pratar inte om det.
Jag säger att Kina inte är en fri ekonomi därför att den inte kan vara...fri.... om friheten inte omfattar alla .
Även slavarana måste vara fria för att man ska kunna påstå att ett ekonomiskt sytem är fritt.
Så "Därför att i en fri ekonomi så kan ett lands innevånare ställa krav och förhandla både med sina politiker politiker och dom arbetsgivare som dom arbetar åt" var bara kvalificerat skitsnack som du använde för att fylla ut lite plats?
SvaraRaderaVad fan surrar du om nu?
SvaraRaderaTycker du att det verkar som om rätten att fritt förhandla individuellt och i kollktetiv via t.ex fackföreingar är en rätt som existerar i Kina på samma sätt som t.ex i Usa?
Om den inte existerar...Så undrar jag..
Är det inte ett minimikrav att slavarna åtminstyone har rätten att öppna käften på en arbetsplats i en fri ekonomi utan att riskera fängelse eller att bli sparkade?
Eller går det fin fint i en ...fri ekonomi?
I så fall kan ske du kan talaom ..VAD frihet är.
Försöker luska ut vem du citerade angående vad du surrar om... Nåja...
SvaraRaderaÄr det inte ett minimikrav att slavarna åtminstyone har rätten att öppna käften på en arbetsplats i en fri ekonomi utan att riskera fängelse eller att bli sparkade?
1) En slav kan inte bli sparkad.
2) De ska ha all rätt att öppna käften utan att riskera fängelse.
3) Däremot inte utan att riskera att bli sparkade, beroende på anställningsavtal.
De ska ha all rätt att öppna käften utan att riskera fängelse
SvaraRaderaHar man det i den fria kinesiska ekonomin??
Däremot inte utan att riskera att bli sparkade, beroende på anställningsavtal.
Vilka avtal då?
Hur kan man skriva något som rimligen kan kallas avtal om man har begräsad rätt att driva krav?
En slav kan inte bli sparkad
Jo men dom slängs inte till lejonen längre