Den brittiska sjukvårdsbyråkratin är fullständigt sanslös.
Nu avslöjas att patienter i England får vänta i timtal i ambulanserna – som står parkerade utanför akutmottagningarna.
Patienterna släpps inte in förrän sjukhusen bedömer att de klarar att leva upp till målet att alla patienter som kommer in genom dörrarna skall få behandling inom fyra timmar.
Och ambulanserna kan inte åka på nya utryckningar innan de blivit av med de patienter de redan har ombord.
Fyratimmarsgränsen är ett politiskt löfte från Labour. Som nog inte riktigt hade föreställt sig att det skulle uppfyllas på detta sätt. Men så blir det när man börjar detaljreglera. Klämmer man på en del av ballongen, då sväller den på ett annat ställe. Detaljreglerar man en sak, då hamnar man snabbt i en situation där man måste detaljreglera allt.
Den allmänna brittiska sjukvården är skräp. Den behöver reformeras och effektiviseras i grunden. Men det tycks aldrig bli av. Istället kommer hela tiden nya nödlösningar, som ofta får en helt annan effekt än den man tänkt sig.
Länk »
(Tipstack: Joakim)
Varfor fanns inte detta med i Sicko? Eller ville inte Michael Moore visa denna verklighet?
SvaraRaderaHm. Det här låter snarare som hämtat från Grönköpings veckoblad.
SvaraRaderaMen vi i Sverige har ju ett annat fiffigt system: Istället för att boka tid hos doktorn i receptionen så måste man ringa ett samtal till samma människa i receptionen som svarar i telefonen.
Jag trodde också att den svenska modellen (eller Stockholmska) var ett skämt i Grönköpings veckoblad, ända tills jag fick en halsinfektion som gjorde att jag tappade min behagliga telefonröst... Resten fattar ni nog själva.
Ett av Labours halvlöften har varit att Storbritannien ska spendera pengar på sjukvård "i nivå med Europa". I dagsläget så tror jag att de spenderar mer i snitt än EU-15.
SvaraRaderaHUR pengarna ska spenderas var det dock aldrig någon som talade om, de skulle bara spenderas. Resultatet är fördummande ineffektivitet och rena rånet av offentliga finanser av privata företag: bl a har Accenture och andra stora konsultfirmor fått miljardbelopp för att "uppdatera datasystem", i praktiken har de dock haft konsulter sittande på stolar som de sedan debiterat hundratals pund i timmen av NHS för att göra ingenting (jag vet personligen folk som fått betalt som konsulter hos NHS för att sitta och spela Playstation på "arbetstid").
"Detaljreglerar man en sak, då hamnar man snabbt i en situation där man måste detaljreglera allt."
SvaraRaderaJa visst. Men där har de ju samtidigt sin ursäkt för att fortsätta på det inslagna spåret.
Den dag politikerna visar insikt om att de är upphov till samhällenas alla problem som de sitter och försöker lösa med ytterligare regleringar, den dagen skall jag börja respektera dom igen, eventuellt rösta på den minst galna av dem.
Mätning av olika saker är ju nödvändigt men ibland kan det där med mätning slå väldigt fel. Om man mäter för ensidigt och korkat.
SvaraRaderaSom i detta fall.
Det finns liknande exempel ur näringlivet. Som t.ex. ett flygbolags (SAS? minns ej) mätning av flygplans försening. De mätte när planet lämnade gaten. Men ibland hände det ju att förseningen berodde på helt andra saker än besättningens effiktivitet (t.ex. kö). Då taxade man ut några meter från gaten och väntade där istället. Dvs mätningen visade ett plan i tid - men inte kom det fortare fram för det. Statistiken blev missvisande och passagerarna fick sitta där ute och vänta istället.
Nu haller jag definitivt med om den ofattbara ineffektiviteten och sloseriet i den overreglerade brittiska sjukvarden (Wille namner det okanda centraliserade patient systemet som blev ett ekonomiskt svart hal), men vill som ett alternativ till skrackhistorierna om vantande ambulanser samtidigt saga att den vard och behandling jag fick efter en ratt sa serios trafik olycka forra sommaren var lysande. Snabb, effektiv, personlig och mansklig vard, och de fyra dagarna jag fick ligga kvar under observation sa hade jag egen flatscreen vid sangen med kabelteve, radio, etc. Eftervarden med sjukgymnaster och specialister var lika bra den. Och detta i Hackney, ett av London's mest depraverade councils.
SvaraRaderaSamtidigt finns det mangder med puckon som satter sig och ringer ambulansen om de far snuva. Sa tacka fan for att folk far vanta.
Lyckligtvis sa finns det ju ocksa mangder med privata alternativ dar varden haller valdigt hog klass och vantetiderna ar korta, och jag ser till att jag sjalv och min fastmo har de forsakringar vi kanner att vi behover for akommor som inte kraver akut transport med ambulans.
Den offentliga brittiska sjukvarden paminner starkt om det svenska polis vasendet. Centraliserad, toppstyrd, overreglerad, ineffektiv.
Agerandet är ju helt och hållet rationellt. Alla som har läst en introduktion till AI och förstår sig på att mäta rätt saker och sätta upp rätt mål, hade kunnat förutspå detta. Ändå måste jag säga att jag blir förvånad över att människor svarar så starkt rationellt på de mål som byråkraterna har satt upp. Men det är väl inte för intet som vi kallar oss för homo sapiens sapiens.
SvaraRaderaVi borde ha fler duktiga programmerare bland beslutsfattarna! ;)
Det var inte bra. Var hittade du den informationen? Jag är intresserad eftersom jag bor i Glasgow
SvaraRadera