2008-02-12

Meta: Hyfs!


Det där med kommentarer på bloggen är ett speciellt kapitel.

Det är kul och bra med kommentarer. Även när man får mothugg. Det skärper ens sinnen. Och det är trevligt att se att så många följer upp debatten och skriver bra kontrarepliker, ofta innan man själv hinner göra det.

Men så har vi det där med att bete sig som folk...

När kommentarer bara är veviga, gapiga, inte tillför något, undviker sakfrågorna och är direkt oförskämda, då blir jag bara trött. (Det skall i ärlighetens namn sägas att troll i kommentarerna även har en förmåga att sänka annars vettiga människors debattnivå en smula. Ibland även min.)

Så frågan är vad man skall göra. Jag tänker inte låta kommentarerna vara ett forum för trams och personangrepp. Däremot uppskattar jag en bra och fri sakdebatt.

Jag skulle kunna stänga ner kommentarerna ett tag, för att låta folk kyla ner sig lite. Jag skulle kunna börja modererera kommentarerna – men det är väldigt mycket jobb och det skulle innebära att det inte blir några kommentarer alls när jag gör annat än sitter vid datorn. Och att stänga av enskilda personer som vevar tycks inte gå i Blogger...

Så, vad föreslår ni? För att alla läsare skall kunna ha åsikter om detta har jag tillfälligt tagit bort alla spamhinder för bloggkommentarer (som word verification och krav på att vara registrerad användare). Alla kan alltså kommentera denna bloggpost.

23 kommentarer:

 1. Stäng hellre ner än moderera - vill inte se dig bli en liberal Jinge.
  Bättre att ta bort olämpliga kommentarer i efterhand.

  SvaraRadera
 2. Det är för bökigt att kommentera på din blogg HAX. Jämför med lättheten att kommentera hos Gudmundson,Ingerö och Svansbo. De verkar inte alls uppleva dina problem. Men så är de kanske mer äkta liberala än du?

  SvaraRadera
 3. People will give you as much bullshit as you CAN take.

  SvaraRadera
 4. Micke når sitt mål. :(

  SvaraRadera
 5. Moderering och blockering av vissa skulle gnaga på trovärdigheten när mycket annat i bloggen handlar om yttrandefrihet. Du får nog stänga ner kommentarerna tills alla har kylt ner sig och kanske hittat andra forum för de värsta oartigheterna.

  Att sen så många hem har uppfostrat så många personer så uselt att den här tråkiga stämningen uppkommit är en historia framtidens forskare får bita i...

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att kommentarerna ska finnas kvar. Det är alltid kul att se vad folk har för åsikter om det du skriver. Även om nivån kan vara lite väl låg ibland.

  SvaraRadera
 7. Du skulle kunna byta till en Blogg-tjänst där folk kan betygssätta kommentarer, som på Youtube eller slashdot. Då kunde läsarna i princip rösta bort de trolligaste replikerna.

  Vet dock inte om det finns någon sådan tjänst där ute :)

  SvaraRadera
 8. Liberalism och anarki är åtminstone kusiner. Låt folk kommentera bäst de vill.

  SvaraRadera
 9. Behåll kommentarerna. Eventuellt kan du fundera över rådet som "anonym" ger ovan om att ha en funktion som tillåter "bortröstning" (rättare sagt att man måste gör ett extra klick för att se nedröstade kommentarer). Tyvärr lär inte blogger installera detta på ett tag. Jag vet inte om Wordpress har den funktionen? Borde väl finnas någon liberal nätmästare som kan fixa en sådan blogg till dig.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker alla har ett ansvar att inte svara Micke. Han har gång på gång bevisat att han inte förstår (eller inte vill förstå) de svar han får så det ger inget att fortsatta traggla med honom. Det enda resultatet blir att diskussionerna om sakfrågorna dör ut.

  Kommentarsfunktionen är viktig! Hoppas du gör allt för att kunna behålla den!

  SvaraRadera
 11. Trots att jag är medlemm i blogger har jag aldrig lyckats kommentera av ngn anledning (trots att jag ofta velat).

  Tycker du skall fortsätt ha kommentarerna öppna och bara ignorera trollen.

  SvaraRadera
 12. Det är viktigt att man kan vara anonym när man ska ägna sig åt angiveri.
  Man kan inte begära att folk ska ha så mycket ryggrad att dom ägnar sig åt sånt ens under signatur.

  Inte ens här.

  För att ni ska slippa stänga ner internet och fortsätta vara överens utan att jag citerar när Apa förespråkar våld lovar jag att jag har satt min fot här för sista gången.

  Den här tråden blev helt enkelt ..för jävla mycket...till och med för mig.

  SvaraRadera
 13. Bra med öppen kommentar-sektion, lär väl öka antalet deltagande debattörer och förhoppningsvis bredda perspektiven för alla inblandade här i Hax-hage :)

  Vill oxå passa på att tacka dig Henrik för din blogg, den är lixom Oscar Swartz, ett ljus i sveriges beckmörka medielandskap.

  SvaraRadera
 14. "Micke har nått sitt mål"
  Under en diskussion om hyfs skrivs ett inlägg som detta anonymt. Låt mig säga att Micke har betett sig betydligt anständigare än många andra här.
  "Jag tycker alla har ett ansvar att inte svara Micke."..."Det enda resultatet blir att diskussionerna om sakfrågorna dör ut."
  Här glider vi igen bort från sakfrågan och börjar med Micke-bashing. Du är inte något vidare föredömligt exempel, Anonym.

  Jag hoppas Micke bestämmer sig för att stanna kvar. Trollen som idiotförklarar andra istället för att motbevisa deras argument klarar jag mig istället utan.

  Till de som kommenterar: Har ni någonsin sett en debatt på TV där ena parten inser att de har fel och vandrar över till motståndarens sida av bordet? Det är ännu mindre troligt att det skulle hända på Internet. I alla fall bland de som satsar sin prestige på att "vinna". Men en debattvinst är nästan aldrig så pass tydlig att ens motståndare erkänner att du har rätt. Accepterar att du inte kan övertyga alla och nöj dig med att bidra dina argument till debatten.

  SvaraRadera
 15. Utan att kunna det här med tekniken i bloggeriet, går det att begränsa antal kommentarer från en och samma person?

  SvaraRadera
 16. Stackars missförståde Micke, som kämpar alldeles ensam mot hela resten av världen...

  SvaraRadera
 17. Behåll kommentarerna; de ger liv åt bloggen.

  SvaraRadera
 18. Luff,

  Hade du följt med i kommentarerna på den här bloggen hade du vetat att det inte är Mickes åsikter som är problemet utan hans "debatteknik". Genom att konsekvent vägra svara på direkta frågor och undvika ämnet inlägget handlar om har han omöjliggjort en saklig debatt i alla trådar han gett sig in i. Nu handlar den här tråden om hur man ska bete sig när man kommenterar och då blir det förstås naturligt att diskussionen handlar om Micke - för att han är den största källan till det problemet, inte för att han har avvikande åsikter.

  För övrigt behöver du inte vara orolig för att han ska sluta skriva. Det där har han lovat flera gånger förut. Och sedan, just som man trodde att man var av med honom, ser han en tråd som handlar global uppvärmning eller liknande och får då plötsligt ett akut behov av att förklara hur nyliberalerna röstade fram Hitler 1933...

  SvaraRadera
 19. Champagne! "micke" tillför inte någonting till en debatt. Det finns socialister, etatister, folkpartister, kommunister och en hel del löst folk som faktiskt kan argumentera för sin sak, även om de har fel. "micke" är bara vrång och oseriös, för att uttrycka det milt. Mycket milt. Kör på med kommentarer även om det tar tid och kraft, självsanering borde kunna fungera om det dyker upp fler haverister; ignorera. Och tack för Sveriges bästa blogg.

  SvaraRadera
 20. Jag tror att det skulle vara ett misstag att stänga av möjligheten att kommentarera. Visst, det finns vissa problem idag (jag har väl själv bidragit med en hel del irrelevanta postningar) och många trådar ballar ur mer än lovligt mycket. Men hellre en rörig kommentarsarea än ingen alls. Det är ju inte bara brus som postas. Sedan så misstänker jag att efter att du nu har tagit upp detta så kommer situationen nog att bli något bättre framöver.

  SvaraRadera
 21. Jag får nog ta Micke i försvar här:

  Han har sina sidor, och ballar med viss regelbundenhet ur i trådarna som sen urartar. Men någon enstaka gång har han faktiskt framfört en poäng, och han har aldrig anonymt trashat forumet.

  Hans betygelser om att han har trollat här för sista gången är nog lka mycket värda som alla andra saker han har försäkrat oss.

  Men ärligt talat är han inte ett problem. Tvärtom, han är en karikatyr av dom vanföreställningarna som existerar därute och som vänstra sidan ständigt lyckas mobilisera för att komma åt den politiska makten.

  Det är dom smarta (och ohderliga) vänstermänniskorna som är motståndarna. Inte dom som okritiskt sväljer deras försåtliga och sockrade propaganda och enkla 'lösningar' ...

  SvaraRadera
 22. jonas n har helt rätt. Värna yttrandefriheten istället. Vi måste lära oss att urskilja trollen och karikatyr-typerna.

  Det skärper sinnena att lära sig argumentera mot de värsta stolligheterna...till en viss gräns, givetvis.

  Argumentera med micke är en ren humörgrej numera på det här forumet för min del. Men han är den som är roligast på forumet. Han ger faktiskt upphov till en hel del skratt, höjda ögonbryn, rynkade pannor och kliande i hårbotten.

  Men stäng inte av honom eller någon annan, det tor jag bara motverkar sitt syfte på lång sikt.

  Tack för en utmärkt blogg, Henrik.

  SvaraRadera
 23. Blev smått ohyffsade tongångar under en bloggpost som handlade om hyffs, får jag säga.

  I allmänhet så innehåller den här bloggens kommentarer mestadels försök att plocka billiga poänger och påståenden snarare än välformade argument för dem. Har själv försökt argumentera här ett fåtal gånger men det har bara dragit iväg i alltför långa kommentarer. Det är helt enkelt för tidskrävande att argumentera även för dem som kan det. (Långtifrån alla kan argumentera, somliga kan bara påstå saker.)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.