2008-02-03

Om politikens övermod

"Om man i sina försök att skapa ett bättre samhälle inte skall göra mer skada än nytta, måste man lära sig att man på detta likväl som på alla områden med utomordentligt komplicerad organisation inte kan förvärva de fullständiga kunskaper man skulle behöva för att kunna detaljstyra utvecklingen. Man måste därför använda de kunskaper man kunnat skaffa sig, inte för att som en hantverkare skapa färdiga ting utan snarare för att som en trädgårdsmästare skapa en miljö som passar de växter vars utveckling man vill gynna."

F A Hayek, 1975.

2 kommentarer:

  1. Jag kan känna lite grann att en bit som den klassiska liberalismen kanske missar är att juridik/regler/lagar inte är det enda styrmedel som står till buds i en organisation.

    Att "skapa en miljö som passar de växter vars utveckling man vill gynna" kan ju lika gärna handla om s k mjuk styrning.

    Utifrån synen på samhället som en organisation blir det därmed helt rimligt med mjukare styrmedel, eller hur?

    Ett exempel på detta kan väl vara vissa retoriska figurer ("Ask not what your country ...", "sexigt att betala skatt", osv), men ett annat exempel kan vara något slags kulturell konformism.

    En specifik fråga som kunde vara värd att ställa sig ur ett mer globalt liberalt perspektiv är: Hur skulle nattväktarlagar skrivna för en svensk kultur fungera i en radikalt annorlunda kultur som exv ett stamsamhälle?

    Här erbjuder jag mycket frågor och få svar. Vore jättekul att höra vad andra liberaler tänker om detta.

    SvaraRadera
  2. Mao, mer demokrati och mindre förstörande politik! Var är min Bensin?!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.