2008-02-14

Peter Melin

Sydsvenska Dagbladets chefredaktör och ansvarige utgivare Peter Melin avled på sitt arbete i går.

Det skedde samma dag som tidningen, efter hans beslut, publicerat en av de så kallade Muhammedkarikatyrerna – för att markera stöd för de mordhotade danska tecknarna. Sydsvenskan var den enda svenska tidning som gjorde gjorde gemensam sak med den danska pressen i detta i går.

Melin var en sådan där rakryggad publicist som stod för värden som yttrandefrihet, tryckfrihet och en fri debatt. Vårt land skulle behöva fler som han. Inte färre.

Mycket tråkigt.

Sydsvenskan om Melin »

5 kommentarer:

  1. Rättning. I ekot berättade Melin att han av rent nyhetsmässiga skäl publicerade bilden, inte av något god tanke om att försvara tryckfriheten. Hans läsare ville enligt honom se vad som har orsakat spänningarna mellan Danmark och Islamiska länder och det var deras ansvar att ge läsarna vad de efterfrågade. Alltså ville han sälja tidningar.

    Jag har absolut inget emot Melin, jag kan inget om honom och känner inte till hans historia. Tänkte bara att du ville ha mer rätt i din blogg. Johan

    SvaraRadera
  2. Johan,
    Att han publicerade det just för att det hade nyhetsvärde, trots den hysteri som råder kring teckningarna visar väl på att han stod upp och försvarade tryckfriheten.

    Sen finns det andra exempel också, Peter Melin var känd för att ta upp frågor kring yttrandefrihet och pressetik till ytan istället för att gräva ner huvudet i sanden.

    Under hans tid på Sydsvenskan har tidningen helt klart rört sig åt ett betydligt mer liberalt förhållningssätt till yttrandefrihet. Man var till exempel först ut med att publicera den våldtäktsdömde Troillius namn. Även i detta fall på grund av att det hade nyhetsvärde.

    Som sagt, att på detta sätt gå emot strömmen och publicera sådana här saker som har klart nyhetsvärde - det är att stå upp för, och försvara yttrandefriheten

    SvaraRadera
  3. Ingen som har lite konspirationsteorier?

    SvaraRadera
  4. Har någon islamist gått ut och förkunnat att detta var Guds straff mot kättaren?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.