2008-02-11

Vaxholm blir käpp i hjulet för EU-fördraget

Jag har tidigare skrivit om hur både det danska facket och de danska arbetsgivarna är förbannade på sina svenska kollegor. Skälet är att svenskarna inte kunde bete sig som folk, utan drev det så kallade Vaxholmsmålet till sin spets.

(Fallet ledde ju till en dom i EG-domstolen. Och den gör att det blivit mycket svårare för danskarna att köra sin modell – där parterna är praktiska och löser frågor som rör konkurrens, fri rörlighet m.m. utan att bli allt för prestigeladdade och upphetsade.)

Och nu kräver de danska socialdemokraterna att få garantier för att Vaxholmsmålet inte kommer att påverka den danska arbetsmarknaden.

Får de inte sådana garantier hotar de med att inte ratificera det nya EU-fördraget.


Och att ge sådana garantier är knappast möjligt. Då är frågan vad som kommer att hända. Det kan komma att gå så långt att socialdemokraterna tvingas leva upp till sitt hot. Men det är ändå inte speciellt troligt att de törs.

Läs mer hos Europa-Nytt »

3 kommentarer:

  1. Vågar man hoppas på att de säger nej, så kanske den demokratiska viljan kan upprätthållas, om än med obskyra politiska turer i ett litet medlemsland...

    SvaraRadera
  2. Hehe, nu passar det sig minsann inte att ställa krav på EU men när det gäller nyliberala kärnfrågor så... :P

    Må så vara att deras ideologi inte verkar lika rationell men det här är faktiskt fruktansvärt viktigt för dem.

    SvaraRadera
  3. Jag hoppas verkligen att de danska socialdemokraterna menar allvar.

    För det första anser jag att den nordiska modellen för att lösa tvister mellan arbetsgivare och arbetstagare är utmärkt. I dess mest renodlade form finner vi den i Danmark.

    För det andra ogillar jag EU av ett antal skäl, om än att jag anser att möjligehterna att flytta mellan olika europeiska länder är utmärkt.

    Ogillar man EU, gillar man allt som ställer till oreda för EU.

    Dessutom visar detta att socialdemokrater i opposition kan göra stor nytta. I regeringsställning hade de däremot med största säkerhet svalt hela eländet.

    Det här ser spännande ut.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.