2008-03-31

Gör vi inget nu, då är det för sent!


Om ett par månader kommer frågan om FRA:s övervakning av all teletrafik (telefon, SMS, mail, surfande m.m.) som passerar landets gränser åter upp till behandling.

Och eftersom det verkar bli exakt samma förslag som förra gången, så kan riksdagen inte bordlägga ärendet igen.

Regeringen är för. Det är deras proposition. Sossarna är för. Det är deras idé. (Även om de försökt skapa en annan bild.)

I juni kan beslutet vara klubbat om vi inte genast gör något – på bred front och med kraft!

11 kommentarer:

 1. Hur ska vi motverka det då? Inte ens kritiska borgare som Fredrick Federley vågar höja rösten, han avstod från att rösta förra gången efter att ha blivit smiskad med partipiskan av Annika Qarlsson.

  SvaraRadera
 2. Jag undrar också hur vi ska kunna stoppa det. Majoriteten i riksdagen är överväldigande och även om de få kritiska rösterna gör politisk harakiri och röstar emot går lagen igenom.

  Vi skulle behöve ett bättre folkomröstningsinstrument, till exempel genom insamling av ett visst namnunderskrifter inom en viss tid som Dick Erixon har föreslagit, för sådana här frågor.

  SvaraRadera
 3. Jag tror det kan vara bra. Folk kommer börja använda kryptering som standard.
  http://zfoneproject.com/

  SvaraRadera
 4. Återinföra demokrati som styrinstrument?

  SvaraRadera
 5. Jag säger tyvärr som många andra, göra _vad_?

  Riksdagen har ju majoritet, den grundlagsutredning man gör som var menad väcka debatt är det helt tyst om i stort sett och befolkningen i stort stödjer ökad övervakning. Man vill ha ett bigbrothersamhälle, för "den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja".

  Det här kommer röstas igenom och jag tror det är bättre att fundera på hur man kan kryptera och agera för att komma undan övervakningen i praktiken.

  SvaraRadera
 6. Det är märkligt detta.

  När "vänstern" blir frustrerad över politiska beslut går man ut o kastar sten.

  Nu är "högern" frustrerad på motsvarande sätt sitter då och suckar, kliar sig på flinten och säg; "ack ack - vi kan inget göra".

  Vad är det för fel på gammal hederlig opinionsbildning? Eller för den delen ny modern opinionsbildning.
  Om ni har rätt i allvaret i frågan torde det väl vara enkelt att skapa en mindre folkstorm. Om annat är ni ju (likt stenkastarvänstern) bara lata.

  SvaraRadera
 7. Det är hur lätt som helst för terrorister att gå runt avlyssningen genom att kryptera. De enda som riskerar att drabbas av avlyssningen är ovetande Svenssons.

  Tänk om staten hade öppnat alla brev som folk hade skickat med posten. Vilket liv det skulle ha blivit. Det här är ett gigantiskt övergrepp på individens rättigheter. Hade man genomfört liknande spionering på medborgarna på 60- och 70-talet så hade det varit världens liv bland de intellektuella.

  Vad är det som har fått folk att nu så stillasittande acceptera det?

  SvaraRadera
 8. Finns ingenting att gora. Det finns inga personval av betydelse. Riksdagsmannen ar bara beroende av pariet och tvingas strunta i folket. Att centraleliten vill spionera pa alla ar val klart. Var nuvarande grundlag ar till for att skydda politiken fran folket, inte tvart om.

  SvaraRadera
 9. Hedin har rätt.

  Politiken är opinionsdriven.

  Politikerna kommer inte att göra något som de tror kommer att skada dem.

  Därför är det inga nya, spännande kampanjformer som krävs.

  Allt som behövs är en störtflod av bloggposter, debattartiklar, insändare, rapporter, seminarier, plakatbärare utanför riksdagen och e-post till statsministern och försvarsministern.

  SvaraRadera
 10. Det här får vi ta hand om imorgon, får använd anatten till mobilisering här. Djäklar i min lilla låda vad jag ogillar detta...

  SvaraRadera
 11. Jag föreslår ett "bloggupprop". Vi samlar så många bloggar som möjligt runt detta tema för att skapa debatt och engagemang. Någon skapar en "huvudblogg" där man länkar vidare till allt som skrivs om det.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.