2008-03-28

Koranfilmen nu på nätet

Den holländske parlamentsledamoten Geert Wilders omtalade och kontroversiella film om koranen och islamismen – Fitna – finns nu på nätet. (Varning för mycket starkt material.)URL direkt till filmen på LiveLeak »

Uppdatering: Svenska media om filmen: DN | SvD | Sydsvenskan

26 kommentarer:

 1. Obehagligt. På så många sätt.

  Men glöm inte att de flesta muslimer inte är mer religiösa än de flesta européer. Eller att även kristendomen har sina tokskallar.

  Det sagt – så vore det ju trevligt om frihetens, demokratins, mångfaldens och det öppna samhällets vänner visade i vart fall en bråkdel av det engagemang som dess fiender uppbådar.

  SvaraRadera
 2. Vaddå mycket starkt material? Varken steningen, hängningen eller halsavskärningen visades ju.

  Inte så mycket värre bildmaterial än nyhetssändningar.

  SvaraRadera
 3. Filmen är ganska skicklig gjort, men i stort sett är det hets mot folkgrupp. Geert Wilders som är parlamentsledamoten som står bakom filmen är en extrem högerpolitiker. Han är upprörd över att filmen inte kommer att visas i holländsk TV.
  Det är ju så som om Sverigedemokraterna eller VitMakt skulle göra en film om invandringen till Sverige. Högerextrem propaganda, inget mer.

  SvaraRadera
 4. Geert Wilders är inget annat än en oppurtonist, som försöker rida på de antiislamska och nationalistiska undertonerna som idag existerar i Europa, speciellt bland den stora "arbetarklassen".
  Han pratar om yttrandefriheten, för att i nästa ögonblick vilja förbjuda koranen.

  SvaraRadera
 5. Henrik du skriver:
  "Det sagt – så vore det ju trevligt om frihetens, demokratins, mångfaldens och det öppna samhällets vänner visade i vart fall en bråkdel av det engagemang som dess fiender uppbådar"

  Det känns litet tvetydigt... Vilka anser du vara frihetens, demokratins och det öppna samhällets fiender? Gert Wilder, som har gjort en film för att varna om något han ser som ett hot för vårt samhälle, eller de som hotar med död och våld om filmen visas eller som på andra sätt försöker stoppa den?
  /charlotta b

  SvaraRadera
 6. All slags religiösa fanatiker.

  All slags kollektivister som vill demonisera andra grupper.

  All slags politiskt korrekta lallare som vill inskränka våra friheter, bara för att vara "snälla" mot andra.

  Alla politiska krafter som eftersträvar monolitiska system.

  ...typ.

  SvaraRadera
 7. Jag hoppas du menar det jag tror att du menar :-)

  Wilders film är ett skarpt debattinlägg där han genom att visa sammanhangen mellan de verkliga terrordåden i islams namn och koranens läror vill visa att orsakerna ligger i ideologin / religionen och inte bara hos några enstaka förvirrade extremister.

  Han påstår, så vitt jag kan se, inte någonstans att alla muslimer är likadana och kan "dras över en kam", men vill visa att läran i sig är totalitär, dvs. kritik och opposition tolereras inte och bör bestraffas. Därav jämförelsen med andra totalitära läror som kommunism och fascism.

  Den normala reaktionen i ett sunt och fritt samhälle vore naturligtvis en förutsättningslös debatt om det rätta eller felaktiga i detta, men stället visar omvärlden, media, politiker upp en nästan hysterisk rädsla för reaktionerna (!) på filmen - en indirekt bekräftelse på att Wilders varningar bör tas på allvar.
  Jag kan tycka att detta är det mest skrämmande...
  /charlotta b

  SvaraRadera
 8. Var är de moderata muslimernas demonstrationståg mot terrorn i islams namn? Deras tystnad är det allra obehagligaste i den här soppan...

  SvaraRadera
 9. Henrik. Du skriver som om andelen radikala vore lika stor bland kristna som bland muslimer, men det är tyvärr inte korrekt.

  I en undersökning i Storbritannien (Daily Mail) angav 36 procent av unga muslimer att de anser att apostater (de som lämnat islam) borde straffas med döden.

  I Holland har en undersökning visat att 48 procent av unga muslimer med marockansk bakgrund är emot demokrati och för sharia. I samma land har en minister förordat sharia när en majoritet vill det (objektivistiska Dutch Concerns i posten "The bad news from Holland").

  Flera undersökningar har visat att åtminstone 1/3 av invandrade muslimer i beneluxländerna och UK förordar sharia.

  Nalin Pekgul har ofta varnat för radikalisering bland muslimer, och inte minst unga muslimer.

  Visst finns det religiösa kristna, men det Wilders tar upp är skillnader mellan kristendom och islam gällande bl a åtskillnad mellan stat och religion samt radikalitet och våld. Det är en skillnad med klart genomslag i mainstream islam.

  -

  anonym kl.10:21 Du ger med uttryck som "extrem högerpolitiker", jämförelse med "VitMakt" ingen kommentar till detta, utan försöker med falska anklagelser av person diskreditera någon för att denne sagt något. Faktiskt något relevant. Du ger iofs även en falsk beskrivning av innehållet. Du är knappast en vän av yttrandefrihet.

  -

  Karl Dahlberg: Du påstår att Wilders rider på anti-islamism. Wilders har tagit upp ämnet radikal islamism i Holland, och har därför blivit mordhotad. Att han fortsätter att ta upp radikal islam är inte ett utslag av att han söker uppmärksamhet, utan av att han ser det som väsentligt att Holland - och Europa - inte blir samhällen där man inte kan ta upp frågan om radikal islam. Då blir ju Holland/Europa ofria samhällen.

  Det han sagt om koranen är att de delar av den som uppmanar till våld samt förordar islamiskt herravälde över ickemuslimer (och där de mer våldsamma delarna enligt haditerna gäller framför de mildare om konflikt mellan verser uppstår) borde rivas ut ur koranen. Med det menar han att koranen inte hur som helst borde få vara en lärobok inom islam. Det finns många sekulära muslimer inom islam som anser och sagt ungefär detsamma om koranen och dess innehåll. Ibn Warraq, Wafa Sultan och många fler.

  Koranen är f ö inte direkt jämförbar med bibeln, då bibeln är skriven som en historisk bok, där våldet är beskrivet i historiska kontexter - specifika krig och erövringar - samt i vid sidan av den skillnaden i jämförelse med koranen innehåller väldigt lite av uppmaning till våld.

  SvaraRadera
 10. Magnus:

  Problemet är att troende kristna inte ser bibeln som en hitoriebog/sägner utan faktiskt TROR på manna från himlen och talande buskar.

  Kom även ihåg att holland är långt ifrån ett sekulariserat land som många tror. Folk är i stor utsträckning kristet konservativa. Regeringen består av kristdemokraterna som största parti med ett fundamentalistiskt kristet stötteparti som hjälp.

  Hädelse är förbjudet i lag i hela holland och utökas på sina håll lokalt där fundamentalisterna är stora.

  Abortfrågan diskuteras och kvinnans rätt till sin egen kropp inskränks. Abort är endast lagligt i undantagsfall, även om det efterföljs lite slapphänt (enligt samma modell som mycket annat folk tror är lagligt i holland: dödshjälp, mjuka droger osv).

  Tobias - boende i holland sedan 3,5 år.

  SvaraRadera
 11. Tobias
  Vad vill du ha sagt med detta?
  Att egentligen är kristendomen ett lika stort problem och att många kristna i hemlighet vill ut och erövra världen med våld?

  Om kristna bokstavligen tror på brinnande buskar och manna från himlen ser jag det som ett mindre problem...

  Kålsuparteorin är ganska vanligt sätt att göra det lätt för sig .
  /charlotta b

  SvaraRadera
 12. Om en människa inte förstår att Fitna är en film bestående av autentiska scener som illustrerar muslimenrnas tolerans, vad gör det då den människan till? Vad är terrorism, vad är dödsstraff för homosexulalitet, vad är könsstympning, vad är antisemetism, vad är gruppvåldtäkt, vad är halalslakt av kristna, vad är kvinnoförtryck osv osv. Ryms det i er hjärna, vem är det som är främlingsfientlig mot vem? Vilken kultur och religion geonomsyras av tolerans, är det islam?

  SvaraRadera
 13. Tobias: Och fundamentalistiska Holland är det som är världens mest frigjorda land? Inte visste jag att religiösa fanatism och oerhört liberala villkor för HBT-gruppen hörde ihop... Kanske skall Kristdemokraterna bestämma framöver så vi verkligen får gifta oss i kyrkan.

  SvaraRadera
 14. "Filmen är ganska skicklig gjort, men i stort sett är det hets mot folkgrupp."

  Nu blir jag nyfiken på vilken "folkgrupp du talar om. Innuiter är en folkgrupp. Samer är en folkgrupp. Europeer kan i viss mån sägas tillhöra samma folkgrupp. MEN INTE muslimer! Lika lite som nazister eller socialdemokrater...

  SvaraRadera
 15. Junke:

  Jag förstår inte riktigt vad du menar men jag tar tillfället i akt att få gnälla lite! ;-)

  Visst är holland ganska "fritt" på vissa områden (mjuka droger, prostitution, homosexualitet osv) fast det är verkligen inte CDAs (kristdemokraterna) förtjänst. Holland har de senaste åren förändrats rejält enligt de holländare jag pratar med.

  Holländare idag är inte speciellt frigjorda eller toleranta. Homosexuella kan hålla hand på gatan utan tillmälen, men en hel del holländare tycker homosexualitet är "fel". Regeringen vill röja undan horkvarteren, och bli av med coffeeshopsen.

  Jag vet inte vad "frigjord" innebär för dig, men sexuellt frigjorda är holländarna inte! Ta en titt på forumdelen for holländsk kultur på www.expatica.com och läs diskussionerna om hur osäkra holländare är i sängen. Jag kan bara stämma in i det som sägs där, även om jag inte gängat tillräckligt många holländare för att det ska utgöra att statistiskt underlag.

  SvaraRadera
 16. Hmm. Varnar Tobias Johansson oss för holländsk extremism och terrorism och jämställer den med muslimsk dito eller har jag missförstått?
  O/

  SvaraRadera
 17. Var det verkligen ”kränkande” film? Vem kan tänkas bli kränkt av en film som visar terrordåd och bakomliggande ideologi? Jag gissar på några möjligheter:
  Muslimer som inte tycker om att bli sammankopplade med islamister. Det har jag förståelse för, fast de bör först fråga sig varför denna koppling finns.
  Hjärntvättade individer i muslimska länder som visserligen kan inte peka ut på kartan Europa, men skuttar gärna framför varje tv-kamera och utslungar förbannelse över otrogna.
  Fundamentalister som tycker att avsiktliga mord på oskyldiga går att rättfärdiga med hänvisning till religion eller ideologi. Att vika för halalterror skulle vara förräderi mot det bästa samhällssystemet som finns, det västerländska.
  Till slut har vi svensk brunröd kloakvänster. De hamnar alltid på fel barrikad. Men vem tar bottenskrapet idag på allvar?

  SvaraRadera
 18. Hela den här filmen är ju fullständigt värdelös. Denna holländare drar ju alla över en kam, och ber oss att utmana alla muslimer när hela filmen baseras på vad ett antal extremistiska islamister har gjort eller tycker. Samt idiotstaten Iran också.

  Vägen till att lugna ned de våldsamma och totalitära krafterna inom Islam går inte via att säga att alla muslimer är dumma i huvudet och utsätta dem för samma sak som extremisterna gör mot oss.

  Eller som Amos Oz konstaterar i sin bok "Hur man botar en fanatiker", man kan enbart bota fanatism via moderata krafter, d.v.s. de muslimer som inte har denna extremistiska syn. Låt oss ge dem vårat stöd istället för att hetsa dem till extremisternas sida.

  SvaraRadera
 19. Jag gillade inte filmen. Den lämnade för många mål att rikta sitt hat emot. En del kommer påstå att koranen är ond, andara att muslimer är det. En tredje grupp kommer tycka att arabländerna har mist sitt existensberättigande.

  Filmen handlade således om hat, och man kan rikta det lite varstans. Visst är koranen galen, men inte mer än andra religiösa skrifter. Visst är muslimer knäppa, men inte mer än andra religiösa fanatiker. Visst verkar mycket ont komma från arabländerna, men inte mer än från andra primitiva länder.

  Ilska och hat bör riktas mot precisa mål, mot de som faktiskt planerar terrordåd och hugger av folks huvuden. Och visst verkar många av dessa vara både muslimer och araber, men inte alla.

  SvaraRadera
 20. Jag kom försent - filmen är nedplockad. :(

  SvaraRadera
 21. Henrik..
  Du har dom kommentatorerna du förtjänar..
  och det är väl därför jag slutat kommenterar hos dej.

  Nu kan väl alla dom le i mjugg och klicka på din filmlänk igen.

  Det är faktisk på allvar.

  Men om man röker på och diskuterar oväsentligheter så kommer man inte förstå någonting, änns när det skrivs en på näsan..
  SOV GOTT ;-)
  // Leif

  P.S
  ALHI AKBAR

  SvaraRadera
 22. Den grupp av islamister som förespråkar sharia och skär halsen av folk till höger och vänster är dåliga människor - de skall rökas ut från alla de hål där de gömmer sig - tveklöst.

  Men den här filmen målar definitivt med åt h-e för breda penseldrag.

  SvaraRadera
 23. Inte illa ...

  Om inte LiveLeak ljuger rakt av om hoten mot dem och deras personal visar detta att filmsnutten var i högsta grad relevant.

  Jag tyckte inte att den var speciellt kontroversiell. Det är obehagligt med avhuggna huvuden, lik som släpas längs gatorna under åskådarnas jubel mm. Men det vär ju ingenting som var direkta nyheter i dessa 15 minuter.

  Och de problem som tas upp är verkliga problem. Även om de inte har någon enkel eller för samtliga exxeptabel lösning ...

  SvaraRadera
 24. FILMEN FINNS OCKSÅ HÄR:

  http://www.themoviefitna.com/

  SvaraRadera
 25. Mig veterligen finns det bara en politisk rörelse i det här landet som har utfört mord utifrån ideologisk grund och den rörelsen stavar man inte till genom att skriva islam.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.