2008-04-22

Det här kan få lite märkliga effekter...

"...a person who, for the purpose of arousing or gratifying sexual desire, intentionally engages in visual surveillance, aided or unaided by mechanical or electronic equipment, of the uncovered breasts, buttocks, genitals, anus or pubic area of another person is guilty of visual sexual aggression regardless of where the surveillance occurs. Surveillance may occur either in a public or private place."

Ur en lag som just antagits i den amerikanska delstaten Maine. "Visual sexual aggression..."

Ja, det skall alltså bli förbjudet att titta på ett par bröst eller på någon som går omkring utan byxor. I vart fall om man blir upphetsad av det.

Länk»

4 kommentarer:

  1. Ehrm...

    Jag anar att ett och annat uppkommande scenario där en, ehum, välutrustad personlighet hotar med att visuellt antyda exakt hur välutrustad denne är, och på den vägen utpressa folk till - tja. Vad denne nu anser värt att upressa om.

    Vissa kanske kommer att ha det lättare än andra att gilla läget.

    SvaraRadera
  2. Margareta Winberg föreslog faktiskt detta i början av 2000-talet. Det gällde enbart titt på kvinnor. Men det blev ingen riktig debatt av det. Om den fått "rätt" sorts debatt så hade jag inte blivit förvånad om det hade gått igenom. I vårt debattklimat kan allt hända.

    SvaraRadera
  3. Antingen så är det en väldigt dåligt skriven lag som syftar till att försöka stävja de upplevda problemen med tjuvtittare, eller så är det helt enkelt ett slugt försök till att olagligförklara porrproduktionen (och eventuellt också porrkonsumtion beroende på hur man tolkar den).

    Att döma av stycket citerat så finns det ju inget som distingerar mellan människor som frivilligt blir tittade på och de som blir tittade på mot sin vilja. Koppla ihop detta med "for the purpose of arousing or gratifying sexual desire" samt "surveillance may occur either in a public or private place", och vips så har man kriminaliserat inte bara porrproduktion utan också i princip alla frivilliga sexuella aktiviteter som innebär att man ser sin partner (förutsatt att man inte finner sin partners fysiska attribut direkt avtändande). De som finner sina partners visuellt attraktiva får i fortsättningen älska med lamporna släckta, eller helt enkelt blunda för att inte bryta mot lagen.

    SvaraRadera
  4. Surveillance betyder mer exakt övervakning och inte titta på så du lär nog inte kunna bli fälld om du kåtar upp dig på din nakenbadande fru hemma i poolen. Övervakning förutsätter att man lurpassar och smyger med sina avsikter. Om någon skulle bli fälld för att han blir upphetsad över en toplessbadare på stranden är det fel på domaren.

    Sen tycker jag lagen är vrickad i sig men det är en helt annan sak. Det finns redan lagar mot fönstertitteri och dold kameraövervakning.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.