2008-04-22

En röst i natten

- Det senaste årets kraftigt stigande livsmedelspriser kan driva 100 miljoner människor tillbaka in i fattigdom och svält. Problemet är inte att jordbruksmark saknas, eller att EU-subventionerna till jordbruket är för låga, utan regleringar som hindrar jordbruk.

Det säger Gunnar Hökmark, moderaternas delegationsledare i Europaparlamentet, som i dag deltar i en debatt i parlamentet om stigande livsmedelspriser i EU och i utvecklingsländer.

- Reglerade marknader, reglerade arealer och reglerad handel ger brist och exportstopp i stället för ökad produktion. Subventioner till jordbruket i rika länder stänger ute import och exportsubventioner på europeiska livsmedel slår ut det inhemska jordbruket i fattiga länder. Så kan vi inte fortsätta.

- Sverige, som snart är ordförandeland i EU, har möjlighet att sätta en helt ny agenda. De avregleringar som la grunden för globaliseringens tillväxt behövs nu inom jordbrukssektorn. Och det brådskar, säger Gunnar Hökmark.

Ur ett pressmeddelande från (m) i Europaparlamentet. (Det enda som fattas är en sväng om problemen med biobränslen. Men i den frågan verkar det som om folk faktiskt håller på att nyktra till ändå.)

Pressmeddelandet verkar ju lovande. Frågan är dock om Hökmark kan få fler med på tåget. Till exempel sin egen partigrupp. På något sätt hade förutsättningarna varit bättre om EPP-ED inte leddes av en köttbonde från Alsace...

5 kommentarer:

  1. Det finns sätt att producera biobränslen utan att konkurrera med maten. På mark som är olämplig att använda till annat kan Jatropha växa.

    All mark som ligger i träda i Sverige kan odlas upp redan nu. Konstigt att det inte blir mer pengar då nu när priset är högt på allt.

    SvaraRadera
  2. Säg nu efter mig:

    Det finns ingen Gud utom Gunnar Hökmark och HAX är hans profet.

    SvaraRadera
  3. Ibland gör han fel. Som förra veckan i kulturomröstningen.

    Ibland gör han riktigt rätt.

    Ibland får han skäll. Ibland beröm.

    I dag har han förtänat sin kaffe och kaka.

    SvaraRadera
  4. Hur röstade Hökmark i ansvarsfrihetsfrågan?

    http://www.europaportalen.se/index.php?newsID=33253&page=4001&more=1

    SvaraRadera
  5. Förmodligen i enlighet med sin partigrupp. Det vill säga fel. Vilket är lite tråkigt. Men han väljer väl sina strider.

    Själv driver jag högljutt linjen att (m) skall lämna EPP-ED och bilda egen grupp. (T.ex. med Tories och lite lämpliga marknadsliberala ledamöter från de nya medlemsstaterna.)

    Jag antar att det är en rätt öm tå, eftersom EPP-ED är den mest inflytelserika gruppen i EP.

    Så valet är väl lite: Starta eget och göra rätt, men tappa inflytande - eller - försöka styra den nuvarande gruppen rätt när det går...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.