2008-04-15

Godwins Law, Abridged


SSU-ombudsmannen Ingiberg Olafsson skriver på sin blogg att Fredrik Federley (c) är nazist. Typ. Och "en fjantig liten hög av kodynga".

Sedan, när Politikerbloggen intervjuar henne fortsätter hon med att påstå att "Israels regim i dag är närapå nazistisk".

Lite obalanserat, typ.

Men hur funkar detta med Godwins lag? Enligt den närmar sig sannolikheten i oändligt långa onlinediskussioner 1 för att någon blir kallad nazist eller jämförd med Hitler. Och uttolkare av lagen säger att den som först gör en sådan jämförelse förlorar. Blir det då inte lite walk over om man börjar med att kalla folk för nazister?

Länkar: "Federley är nazist" | "Israels regim är nazistisk" | Godwins lag

(Uppdatering: Hon var visst en han. Som ser ut som MUF-ordföranden. Min isländska börjar bli lite rostig.)

33 kommentarer:

  1. Jag tror att Ingiberg är en kille men jag kan ha fel, ser så ut på hans blogg.

    SvaraRadera
  2. Jo, Ingiberg är ett isländskt killnamn.

    Ganska snygg kille för övrigt. Synd att han är så korkad.

    SvaraRadera
  3. Måste vara jobbigt att vara sosse nu förtiden, inga argument har de fast detta kanske är ett led i en större plan för att locka tillbaka folk ifrån SD?

    SvaraRadera
  4. "Måste vara jobbigt att vara sosse nu förtiden"

    Eftersom folk till högeri samma omfattning som vänstern ägnar sig åt nazireferenser eller andra likvärdiga referneser till mördare när man pratar om "vänstern" så har den där formuleringen inget värde.

    SvaraRadera
  5. Känner ni i partiet er stötta över att jämföras med Federley micke?

    SvaraRadera
  6. micke! Nu uppfattas du så där trulig igen.

    Tänk på ordet glad (G-L-A-D) istället, så blir allt så mycket lättare.

    Oavsett denna formulerings giltighet eller inte så är det jobbigt att vara sosse. Det är en realitet, förstår du.

    Men sånt har vi ju förstått att du inte bryr dig om.

    Det är jobbigt att se grundvalarna för sin religion (politik) raseras av verkligheten som utgörs av fria människors värderingar och livsönskningar.

    /LD

    SvaraRadera
  7. micke: Vet att du har fått frågan tidigare av andra, men kan du inte exemplifiera med lite länkar som stödjer ditt påstående om "folk till höger i samma omfattning som vänstern ägnar sig åt nazireferenser eller andra likvärdiga referenser till mördare"

    SvaraRadera
  8. Haha, samma misstag som jag HAX - "hon" är en han.

    Paul W

    SvaraRadera
  9. "Vet att du har fått frågan tidigare av andra, men kan du inte exemplifiera med lite länkar som stödjer ditt påstående"



    Jag samlar inte på länkar som kan vara bra att ha när man ska kasta skit.

    Jag har läst politiska bloggar varje dag i mer än två år och vet vad jag läser.

    Vill du inte tro mig så är det inte ett problem för mig.

    Att du inte tror på mig är heller inte ett bevis för att jag har fel.
    Jag VET att jag har rätt och att man på högerbloggar STÄNDIGT refererar till vänstern som halvkriminella baserat på ideologi.

    Det är ingen skillnad på höger och vänster retorik när den är som sämst och det finns ingen genetisk skillnad som gör höger troende mer etiska.

    SvaraRadera
  10. "Eftersom folk till högeri samma omfattning som vänstern ägnar sig åt nazireferenser eller andra likvärdiga referneser till mördare"

    "Jag VET att jag har rätt och att man på högerbloggar STÄNDIGT refererar till vänstern som halvkriminella baserat på ideologi."

    Att referera till vänstern som "halvkriminella baserat på ideologi" är väl inte samma sak som att kalla vänstern för "nazister" eller "mördare".

    SvaraRadera
  11. Federley skickade pengar till Israels militär samtidigt som den som bäst höll på och bombade Libanon i småbitar. Det gör honom inte till nazist, men nog har han rejält dåligt omdöme.

    Hans kortvariga inhopp i företagarbranschen tydde inte heller på så stor verklighetskontakt.

    SvaraRadera
  12. thomas palm,

    jag har mot min vilja tvingats betala till den palestinska myndigheten. Det är f-n i mig 10 resor värre.

    SvaraRadera
  13. Med tanke på vad de båda stridande parterna (Israel och Waffen-SS...f'låt, Hezbollah) i kriget 2006 står för är det väl snarare att visa rejält dåligt omdöme att inte stödja Israel.
    (Gör tankeexperimentet att du tvingas välja mellan att bo i Israel eller i ett land styrt av Hamas, Hezbollah eller någon av deras supportrar. Vad väljer du?)

    Men den här trenden (?) med nazistliknelser bland (s)-folk visar väl att Forum För Levande Historia inte riktigt lyckats med att få fram vad nationalsocialismen står för.

    SvaraRadera
  14. Micke har läst politiska bloggar i två år så nu VET han hur det ligger till. Du ger hybris ett ansikte Micke !

    SvaraRadera
  15. Jag har frivilligt betalt för pizza åt IDF´s killar och tjejer under det andra Libanonkriget..
    Så har jag också via skattsedeln fått betala till islamofascisterna i Hamas.
    En sak som få känner till är att sossebloggaren Ingiberg definitionsmässigt uppfyller kriteriet för antisemitism enligt EU´s kommitte mot rasism FRA(tidigare EUMC) när han jämför Israel med Nazityskland.
    Det länder till en viss eftertanke att en sådan person sitter på SSU´s kansli.
    /O

    SvaraRadera
  16. Erik, nu var inte frågan att bo i Israel eller Libanon, utan om hur Israel bombade sönder Libanon. Självklart är det bättre att bo i det land som bombar än det som blir bombat. (Hizbollahs attacker var nålstick i förhållande till Israels bombningar).

    Gör själv tankeexperimentet att du vore palestiner och bodde på Västbanken eller Gaza. Hur tror du det skulle vara? Läs t ex:
    http://www.guardian.co.uk/world/2008/apr/15/israelandthepalestinians

    Somliga på högerkanten bara tittar på att Israel är en demokrati och blundar för vad denna demokrati ägnar sig åt.

    SvaraRadera
  17. Om Federley har rejält dåligt omdöme, måste Sidas stöd till palestinska terrorister och kleptokrater betraktas som brott mot mmänskligheten.

    Somliga på högerkanten bara tittar på att Israel är en demokrati och blundar för vad denna demokrati ägnar sig åt.

    Bra att du erkänner att Israel är demokrati. Men vad bör denna demokrati ägna sig åt för att uppfylla dina krav för att du blir tillfredställd? Kanske självmord?

    SvaraRadera
  18. Thomas Palm är felinformerad om Libanonkriget. Jag korrigerar.

    Om inte Hezbollahfascisterna hade kidnappat israeliska soldater på israeliskt territorium hade inte Israel slagit tillbaka.
    Om samma Hezbollah hade följt krigets lagar och INTE haft sina staber och kommandostrukturer mitt inne i Beirut, hade inte Beirut blivit bombat av IAF.

    Om samma islamistslödder hade följt krigets lagar och INTE hade byggt bunkersystem och avfyrat Katyushas från bostadsområden i byar och städer i södra Libanon, utan separaerat sina stridskrafter från civil bebegyggelse, hade inte IAF bombat byarna i södra Libanon.
    Hamasterroristerna använder sig av samma hänsynslösa taktik i Gaza.

    SvaraRadera
  19. Sven sa...
    Micke har läst politiska bloggar i två år så nu VET han hur det ligger till. Du ger hybris ett ansikte Micke !
    ---------------------

    Nej jag vet att andelen skitstövlar i högern är exakt lika hög som nån annanstans eftersom högern liksom vänstern utgörs av människor och inte apor och att dom som i allmänhet är värst är dom som verkligen tror på sin egen gudomliga ideologiska utvaldhet.

    SvaraRadera
  20. "Nej jag vet att andelen skitstövlar i högern är exakt lika hög som nån annanstans eftersom högern liksom vänstern utgörs av människor och inte apor och att dom som i allmänhet är värst är dom som verkligen tror på sin egen gudomliga ideologiska utvaldhet."

    Där håller jag inte riktigt med. Jag tycker vänstern och miljörörelsen har blivit ett flugpapper för människor med dålig verklighetsförankring. På extremkanterna finns det alltid galningar men längre åt mitten är det fortfarande skakigt på vänstersidan.

    Sen kan man ju alltid diskutera hur långt åt höger alliansen egentligen är.

    SvaraRadera
  21. Det kommer väl ändå inte som en chock att somliga tycker att Israel är nazistiskt?

    Under bildandet av staten Israel efter andra världskriget så fördrevs palestinier som redan bodde där, många dödades.

    Det område som idag bebos av den etnicitet som kallar sig palestinier är omgivet av en israelisk mur och förhållandena på andra sidan kan i många fall jämföras med dem i tyska koncentrationsläger.

    Det finns även skyltar i landet där det står "Jews only."

    Så det är knappast kontroversiellt att frågan om nazism lyfts. Även om man kommer fram till att ovanstående omständigheter har godtagbara förklaringar.

    SvaraRadera
  22. "Jag tycker vänstern och miljörörelsen har blivit ett flugpapper för människor med dålig verklighetsförankring."

    Politik handlar ju dock om att ändra på verkligheten. Mycket av den verkligheten vi lever i idag är ju en konstruktion i vilket fall, en konstruktion som kan skrotas av den politiska makten vid behov. Börsen är till exempel en konstruktion... spekulationer är verkligen ingen naturlig del av ekonomin.

    SvaraRadera
  23. Lubbe hade du läst den länk jag gav hade du fått exempel på vad Israel borde sluta med. Först i prioriteten kommer att sluts med sina olagliga bosättningar som fungerar som en etnisk rensning i slowmotion. Är du inte medveten om dessa, eller tycker du de är OK? Israel skapades genom etnisk rensning och har fortsatt enligt samma princip.

    David är i högsta grad felinformerad om Libanonkriget. Israel bombade helt civila mål för att "straffa" Libanon för att man inte gjort något åt den Hizbollahmilis som bildades för att driva ut israelerna förra gången de anföll Libanon. Innan Hizbollahs angrepp hade det förekommit raket- och artilleribeskjutning från båda håll. Kriget kom inte från klar himmel som man kan tro av svenska media.

    Hizbollah hade störa försvarssytem ute på libanesiska landsbygden. Dessa var bara svåra att upptäcka och förstöra. (Hizbollah skjöt ungefär en tredjedel så många missiler från territorium som Israel sade sig kontrollera). Städer är lättare att bomba. Det förekom militära anläggningar inne bland libanesisk bebyggelse, precis som du hittar sådan i Sverige och Israel, men det var ofta inte den Israel bombade, utan man var långt upp i kristna områden där Hizbollah definitivt inte är välkomna och härjade.

    F.ö. placerade Israel sitt artilleri märkligt nära arabiska byar i norra Israel. Smart om än omoraliskt tänkt, antingen beskjuter inte Hizbollah dem eller också riskerar de träffa palestinier vilket ger dem dålig publicitet. Man mobiliserade trupper inne i byar i norr, men inte talades det då om att man blandade ihop militära och civila mål, det var ju bara praktiskt att samlas där det fanns bra kommunikationer.

    SvaraRadera
  24. Utan terrorism, inga murar aehweros.
    Läs på bättre.
    Jämförelser mellan Israel och nazismen är fortfarande antisemitism och ja det är märkligt att det folk som nästan utrotades av Hitlertyskland jämförs med sina bödlar.
    Inte bara märkligt utan enfaldigt och okunnigt förresten.
    Staten Israel bildades efter ett beslut i FN, medan araberna tackade nej till ett Palestina enligt samma FN.
    Arabstaterna anföll genast Israel och uppmanade araberna som bodde där att fly eftersom de skulle få komma tillbaks och plundra när juadarna fördrivits.
    Det är obildade, halvfascistiska personer som aehweros som gör att det behövs upplysningskampanjer om förintelsen.

    SvaraRadera
  25. Utan etniskt rensning och olagliga bosättningar, ingen eller i alla fall mindre terrorism. Bosättningarna och den etniska rensningen är dock något som anonym och andra israelkramare blundar för, de vågar inte försvara eller förklara den, de bara ignorerar den på samma sätt som de har svårt att tala om palestinier. Anonym är utan tvivel en obildad halvfascist.

    SvaraRadera
  26. Thomas palm är fortfarande felinformerad.
    De av Hezbollahs raketramper, bunkrar och försvarssystem som befann sig utanför civil bebegyggelse var lätta för IAF, israeliska satelliter och israeliska UAV´s som ständigt var i luften att upptäcka. Det var av den orsaken som IAF tidigt kunde oskadliggöra Hezbollahs iranska långdistansraketer av typerna Zelzal-2 och Fajr-5.

    De mindre Katyushas och Grad som i princip kan avfyras från civila trädgårdar och hus(vilket Hezbollah gjorde) var däremot mycket svårare att upptäcka och bekämpa.
    Att bomba bunkrar och försvarsanläggningar inne i städer är givetvis, i motsats till vad Thomas Palm säger, mycket svårare än när anläggningarna placerats som avskilt militära. Det förstår minsta barn.
    Hezbollah hade förutom sina långgdistansraketer grupperat sina trupper och vapen närmast exklusivt i civil bebyggelse och inte alls isolerat ute på vischan som palm påstår.
    Det finns nästan ingen vischa i södra Libanon. det vet var och en som varit där!
    Det är utan motstycke i efterkrigshistorien hur islamistiska terrorister utnyttjar barn och kvinnor som sköldar för sin terroristaktivitet, placerar raketramper i bostadshus och Komet och RPG värn i civila trädgårdar. Allt i avsikt att få propagandapoäng från dödade barn och kvinnor när Israel slår tillbaks.
    Den norske FN-emissarien Terje Röd-Larsen kallade i början av det andra Libanonkriget, denna Hezbollahstaktik för extremt feg.

    IDF placerade inget artilleri i bebyggda områden. I lilla Israel måste varje placering av artilleri bli tämligen nära bebyggelse av geografiska skäl. Att de flesta byar i norra Israel är arabiska är en självklarhet, precis som att dessa araber har fullständiga medborgerliga rättigheter i Israel och rätt att göra värnplikt(vilket alla Druser och de flesta beduiner gör).
    IAF´s attacker norrut riktade sig mot Hezbollahkontrollerade områden i Beirut med bunkrar och staber.
    I södra Libanon finns inte mycket av kristna byar kvar sedan SLA upplöstes och shiiterna i Amal och Hezbollah tog över och det var där i Katyushaland som IAF bombade.
    Att IAF mobiliserade i byar i norra Israel är inte märkligare än att gårdagens svenska soldater vid mobilisering beordrades infinna sig vid "Bygdegården i X".
    Det är dock enbart terroristerna i Hezbollah och Hamas som utövar stridsaktivitet från civil bebyggelse.

    Slutligen bildades inte Israel genom etnisk rensning utan genom ett beslut i UNGA 1947 (UNGAR 181) medan araberna samtidigt tackade nej till ett Palestina.
    Att araberna sedemera förlorat mer och mer land i sin aggression och terrorism mot Israel är en konsekvens av militär inkompetens kombinerad med politisk enfald, som det brukar vara i historien, som de f.ö. aldrig, förutom Egypten och Jordanien, tycks kunna lära sig något av.
    Gå nu och ge Andreas Malm och Ahmed Rami varsin puss thomas palm!

    SvaraRadera
  27. David, din dubbelmoral är riktigt hemsk. Inte ens om man ignorerar alla dina sakliga felaktigheter är din ståndpunkt rimlig. Hizbollah är fegt för att de placerar vapen i städer trots att "Det finns nästan ingen vischa i södra Libanon. det vet var och en som varit där!" När däremot Israel gör samma sak, då är det fullt rimligt "I lilla Israel måste varje placering av artilleri bli tämligen nära bebyggelse av geografiska skäl."

    Nu hade dock Hizbollah stora bunkersystem utanför bebyggelse, Israel bombade en massa civil infrastruktur, Israel använder sig självt av mänskliga sköldar, dock palestinska sådana då man under vapenhot tvingar palestinier att gå före och öppna eventullet minerade dörrar under räder i Gaza etc. (Detta har förbjudits av Israels hd men IDF fortsätter ändå)

    David tycks förneka att Israel ägnade sig åt etnisk rensning, så det är nog snarare han som bör gå och pussa andra historieförnekare. Läs istället en mer realistisk Israelisk historiker skriver:
    http://www.counterpunch.org/shavit01162004.html
    Han förnekar inte den etniska rensningen, han försvarar den, även om han tycker våldtäkterna var att gå väl långt, de tjänade ju inte något egentligt syfte.

    SvaraRadera
  28. Thomas Palm missar som vanligt huvudpunkten att IDF är Israels legitima försvarsmakt medan Hezbollah är en terrororganisation med mängder av blod på händerna från bla attentat och kidnappingar i Beirut och bombdåd mot judiska ambassaden och en judisk sammanslutning i Buenos Aires -92 resp- 94.
    Hezbollahmilisen är illegitmt beväpnad enligt libanesisk lag. Organisationen är en stat i staten Libanon.
    Organisationen skall avväpnas enligt UNSCR 1559 (och nu också 1701).
    Hezbollah har alltså överhuvudtaget ingen rätt att vare vara beväpnad eller gruppera sig militärt någonstans.
    Comprende palm?
    Sedan måste du läsa vad man skriver.
    Att mobilisera i bebyggda områden gör alla värnpliktsarmeer av logistiska skäl,inkl, artilleri och pansar. Så också IDF.
    Att stridsgruppera(till skillnad från mobilisera palm, NB) och strida från civil bebyggelse och utöva raktetterror från hus med oskyldiga är däremot en egen specialitet för Hezbollah, Hamas, Islamiska Jihad, Al-Aqsamartyrerna.
    You see the difference palm?

    Ja Israels högsta domstol har förbjudit IDF att låta araber öppna dörrar till misstänkt försåtsminerade hus. Det kan möjligen förekomma i enstaka fall fortfarande; I krig förekommer sådant i enstaka fall, även i demokratiska länders krigsmakter. Sådant beteende beivras i Israel, dock i domstol.

    Hos terroristerna utgör däremot användandet av civila som sköldar(egentligen inte civila för terroristerna kan enligt GK inte kräva krigsfångestatus eftersom de är civila som strider. Oskyldiga är ett bättre ord) en medveten och planerad strategi för att bakbinda IDF och i fall av förluster skörda propagandapoäng.
    Slutligen förnekar inte Ahmed Rami och Andreas Malm historien, de förfalskar och förvränger den.
    Av vad jag läst av Andreas Malm skiljer sig dock inte hans åsikter om MÖ på ett avgörande sätt från dina palm.
    Du har uppvisar inte Ramis öppna antisemitism, men befinner dig nära gränsen till sådan

    SvaraRadera
  29. Thomas Palm bir ägd igen, jag älskar dess vänsernissar som bjuder på sig själva. Tråkigt att varken Andalus, Jinge och Hampus inte vågar sig hit eller till Ingerö.

    SvaraRadera
  30. David envisas med att förtränga vad "Israels legitima försvarsmakt" ägnar sig åt. Inget tal om ockupation, illegala bosättningar, klusterbomber mot civila etc. Nejdå, den är legitim och då kan den inte göra något fel. Själv tycker jag taktiken att först uppmana civilbefolkningen i södra Libanon att fly norrut, och sen bomba dem på vägarna när de försöker ta sig ur stridszonen är vidrig. Hur man kallar ett mejeri för ett militärt mål är också en gåta.

    Visst är inte Hizbollah heller någon sympatisk organisation, det är ofta så att när två parter slåss är de rätt otrevliga båda två. Det ena ursäktar dock inte det andra, Israels handlingar kan bedömas utgående från sina egna meriter.

    Talet om att Israel beivrar brott begångna av sina soldater är inte korrekt, nästan alltid kommer de undan. Lite symboliskt straffas någon emellanåt för att det skall se bättre ut.

    Att den som kritiserar Israel blir anklagad för antisemitism hör till spelet. Lite ironiskt kanske i en tråd som tycker det är vansinne att jämföra Federley med nazismen, men man skall inte begära för mycket logik av de israeltrogna, de har det inte så lätt.

    SvaraRadera
  31. Som vanligt när det gäller Israel-Palestina blir det väldigt polariserat.
    Sanningen är ju att (vissa element) på båda sidor initerar aggression mot den andre, i denna konflikt. Väldigt få utom barnen i regionen kan väl anses helt oskyldiga.

    SvaraRadera
  32. Och Godwins lag är som sagt idiotisk.

    Självklart kan det befogat att göra jämförelser med Nazismen om jämförelsen i sig är relevant.

    Är jämförelsen inte relevant, ja då är det bara en dålig jämförelse.

    Anonymous lag: Om diskussionen går mot oändligheten kommer ämnet ofrånkomligen handla om blåvalens arrogans och den nepalesiska dildoindustrin (och Hitler såklart).

    SvaraRadera
  33. R-E-S-P-E-K-T

    Henrik Alexandersson har en stor portion humor, till skillnad mot en stor del av den bloggande prettohögern.

    Mvh / Ingiberg (som enligt "anonym" är ganska snygg)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.