TCO development har tagit fram en rapport om datorer och energiförbrukning. Svenska Dagbladet skriver "Står varje dator i de svenska hushållen på 200 timmar i onödan på ett år skapas ett utsläpp på 48 miljoner kilogram koldioxid – något som motsvarar 6 300 varv runt jordklotet med bil."
Hur menar de då? 91 procent av den svenska elen kommer från kärnkraft, vattenkraft och vindkraft. (Därtill kommer lite solkrft, biomassa m.m.)
Jag är tveksam. Om de hade talat om en elförbrukning som motsvarar ditt eller datt, då hade det möjligen bara varit spekulativt. Nu tror jag att det är direkt fel.
Det är naturligtvis dumt och oekonomiskt att slösa med el. Men det ursäktar inte grova, alarmistiska generaliseringar som bara syftar till att ge folk dåligt samvete.
(Tipstack: Erik)
Varför denna ångest inför användning av energi?
SvaraRaderaIngen tjatar om att vi måste begränsa konsumtionen av falukorv, cykelslangar eller tidningar.
Men energi, det är grejer det!
Usch och fy, dumma, dumma, skall inte användas om man kan undvika det!
Vad är grejen med denna energiångest?
Jag tror de skulle ha större framgång genom att vädja till folks plånböcker. Lite energi måste väl bra gärna datorn dra och jag antar att det syns på elräkningen :)
SvaraRadera"Ingen tjatar om att vi måste begränsa konsumtionen av falukorv, cykelslangar eller tidningar."
SvaraRaderaVänta du bara. Jag tycker mig ha hört åsikter om att det är fel att äta kött p.g.a. de växthusgaser som produktionen släpper ut.
Det intressanta här är alltså att TCO väljer att angripa Sveriges ELproduktion, och vi måste vara en av få länder som använder så pass lite fossila bränslen till elen.
SvaraRaderaDet som är Sveriges problem gällande utsläpp är snarare hur folk värmer upp sina hus och transportsektorn.
Och precis som HAX säger, detta är klimatalarmisen i sitt essä där man attackerar vad tusan som helst bara man får uppmärksamhet, och då är tydligen datorn tacksam att rikta attacken mot.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaJa datorn ska man akta sig för att säga nåt om.
SvaraRaderaDen fyller samma funktion i nutiden som Gud på medeltiden.
Är den inte på så kommer man inte till himlen.
Jag är inte själv någon klimatalarmism, men angående elproduktionen så funkar det, mig veterligen, så här:
SvaraRaderaVisst har vi i Sverige en ganska stor andel miljövänlig elproduktion (vatten- och kärnkraft). Dock så använder vi fortfarande en del kolkraft, bl a importerad från Danmark. Saken är den att kol- och oljekraften är den som är lättast att ändra produktionen av, så det är den som används "på marginalen". M a o, mindre ändringar i elkonsumtionen leder till ändringar i den fossila delen av elproduktionen.
Staffan, du har rätt.
SvaraRaderaDock kan man fråga sig om det var denna mariginalel man räknat på eller helt sonika tagit nettot på motsvarande kolkraftsel på hela enerigimängden.
Att alarmisterna vänder sig mot datorn är naturligt.
SvaraRaderaDet man är rädd för är inte koldioxid, utan för ny teknik och förändring.
Dom vill ju ha stenåldern, eller i alla fall 1800-talet tillbaka.
Miljöalarmister har dom underligaste av drivkrafter -- ofta anti-humanistiska och mörka.
Yes!!
SvaraRaderaDom är väderkommunister.
Lustigt att de skriver 48 miljoner kilogram. Det låter onekligen mer än 48000 ton. Jag undrar om de skulle tala om Barsebäcks stängning i termer av 7 miljarder kilogram koldioxid eller 7 miljoner ton koldioxid?
SvaraRaderaAl Gores resande med regeringsplanet bör kunna räknas i alla fal i åskilliga tiotals ton.