De riksdagspolitiker som röstar för FRA-avlyssningen borde skämmas. Den föreslagna signalspaningen kommer bara att drabba dem som har rent mjöl i påsen. Skurkarna har andra vägar.
Detta skriver Peter J. Olsson på ledarsidan i dagens Kvällsposten. Länk»
Utmärkt. Nu krävs bara att resten av landets ledarredaktörer, samhällsdebattörer, insändarskribenter, bloggare och integritetsvänner gör sin stämma hörd i frågan. Och det är bråttom, bråttom, bråttom..!
Wow. En tidning som verkligen gör det som de alltid skryter om att de gör. Granskar makten.
SvaraRaderaLäs gärna varför Folkpartiet anser avlyssning av hemmen är nödvändigt.
SvaraRaderahttp://www.folkpartiet.se/FPTemplates/ListPage.aspx?id=66971
Segerstedt tyckte annorlunda, men nu blåser nya vindar.
Snopet
/boB
Så här svarade en fp-ledamot när jag mejlade om FRA:
SvaraRadera"FRA:s verksamhet är till för försvarets ändamål och har inget att göra med t.ex. polisens underrättelsearbete.
Signalspaning får bara ske efter inriktning från regeringen och berörda myndigheter. Det införs också tydliga regler om hur rapportering ska ske och när uppgifter ska förstöras.
Likaså införs en särskild ordning för att kontrollera att spaningen verkligen sker enligt de beslutade riktlinjerna och att uppgifterna verkligen förstörs i efterhand.
Förslaget betyder dessutom att det inrättas ett integritetsskyddsråd.
Sökbegreppen som används får inte rikta sig mot en enskild person om det inte finns extrema undantagsskäl.
Signalspaningen får enligt förslaget bara avse utländska förhållanden och ska, liksom i dag, bara vara tillåten när det gäller kommunikation som går över Sveriges gräns. En viktig avgränsning är att kommunikation där både avsändaren och mottagaren finns i Sverige men som passerar Sveriges gräns av rent tekniska skäl inte ska omfattas.
Med hänsyn till de kontroller och spärrar som införs genom den nya lagen har vi varit beredda att ställa oss bakom förslaget, eftersom det trots allt innebär en tydligare och rättsäkrare reglering än dagens läge.
Försvarsutskottets borgerliga majoritet har också föreslagit ytterligare förtydliganden av rättssäkerhetsgarantierna. När frågan så småningom kommer upp på nytt i riksdagen kan jag lova dig att vi kommer att fortsätta bevaka skyddet för integriteten mycket noggrant."
Så här skriver en medlem av integritetsskyddskommittén, Annie Johansson (c), på sin blogg:
SvaraRaderaMail från medborgare gällande omtag av FRA-lagen har nu under några veckors tid kommit in i mailboxen, till sommaren har lagen legat vilande under ett år och förslaget kommer att lyftas igen - jag har svårt att se att förändringar kommer att göras men jag uppskattar de mail som tydligt analyserar och kommenterar det nu vilande lagstiftningsförslaget. Det är en skitjobbig fråga utifrån integritetssynpunkt, men jag tycker samtidigt att partiet lyckats få in förbättrande åtgärder i förslaget som ligger.