2008-05-14

Det går ju bra även utan Euron

Statsskulden är nu "nere" i 1.000 miljarder kr – och sjunker med ungefär 100 miljarder kr per år. Som mest var den nästan 50 procent högre än i dag, 1.449 miljarder kr.

Kronan står sig på det hela taget bra mot både euron, dollarn och pundet. Tillväxten kunde vara bättre, men den är högre än genomsnittet i EU. Och inflationen är lite lägre.

De som påstod att Sverige skulle störtas ner i en ekonomisk avgrund om vi inte gick med i EMU / Euro-samarbetet står med skägget i brevlådan.

Länk»

13 kommentarer:

  1. Visst går det bra utan euron. Men en hel del handel går oss nog förbi. Och inte var det förespråkarna för euron som hotade med gehenna. Det var vad motståndarna lögnaktigt påstod att förespråkarna sa.

    SvaraRadera
  2. Hej Selambs.

    Ur Sverige i Europas bok "Hög tid för Euron" (versionen med rödbrun text på framsidan).

    (1) "Flera seriösa bedömare tror att det kan leda till att vi på sikt måste lämna även resterande delar av EU." s. 90
    Är det någon som tror att vi är på väg att lämna nu när vi sagt nej?

    (2) "Utebliven ökning av handeln, fler utflyttande företag, färre jobb, mindre utländska investeringar och lägre tillväxt innebär sämre levndsstandard än vi hade haft med euron." s. 92
    Vi har kanske haft något mindre handel - men inte i närheten av de 100 miljarder/år som vissa talar om. Men detta har inte påverkar utländska investeringar, tillväxt eller levnadsstandarden - snarare tvärt om. Och det är de två senare som är de viktiga.

    SvaraRadera
  3. Så... Hax refererar till en artikel som för det första inte har ett smack med Euron att göra (det nämns inte).

    Därefter pratar han om "De som påstod att Sverige skulle störtas ner i en ekonomisk avgrund om vi inte gick med i EMU / Euro-samarbetet står med skägget i brevlådan."

    ... men det visar sig att det inte finns någon som påstått detta. Bara löst allmänt snack om aningen sämre ekonomi på sikt.

    Hax - du börjar bli en nyliberalismens Greider snart.

    SvaraRadera
  4. Det är nog bra att socialdemokraterna haft någorlunda ordning på statsfinanserna. Men utgick Hax inför folkomröstningen verkligen ifrån att de faktiskt skulle ha det? Om Göran Persson hade fått för sig att föra en något mer expansiv ekonomisk politik, är det mycket möjligt att Haxs svenska kronor inte skulle ha räckt särskilt långt i Bryssel. Och hur långt kommer de att räcka i framtiden? Tja, det beror på Anders Borgs dagsform. Känns tryggt väl?

    SvaraRadera
  5. Johan, valutan har definitivt med hela ekonomin att göra.

    Vad statsskulden beträffar så var den ju aldrig något problem. Utlandsstatsskulden är låg. Den större delen av miljarderna har vi lånat av oss själva. Från t.ex. pensionsfonderna, riksgälden och riksbanken. Dessutom så har vi ingen nettoskuld alls (den posten är negativ i budgetredovisningen), överskottet är större än skulderna.

    Men ändå så körde Göran Persson stenhårt på att "den som är satt i skuld är inte fri".

    SvaraRadera
  6. anonym,

    mycket kan sägas om sossarna men det som skiljer dem från v/vpk är att de alltid har haft en realistisk syn på ekonomin. Vad man än tycker om hur de skötte statsfinanserna efter 1994 så kan man inte säga annat än att de fick debet och kredit att gå ihop.

    SvaraRadera
  7. Enligt experter missar vi runt 200 miljarder årligen på att inte ha Euro. Munkhammar skriver om det tex
    Roberth Ström

    SvaraRadera
  8. Tycker vi haft generellt "bra" ekonomi-nissar i modern tid. Många klagar på Bildt-regeringen, utan att vara insatt så tror jag nog att den åtgärden var tvungen ändå.

    Persson-regeringen gjorde vad de kunde, både bra och dåliga beslut.

    Vad jag vill säga är att båda sidor tjabblar för mycket.

    Den svenska lagomheten roxxx.

    SvaraRadera
  9. Både Euron och Kronan är ju bluffvalutor utan eget värde, enbart tillfälligt uppblåsta av politiska beslut, så jämfört med det enda seriösa alternativet (guldmyntfot) kan det nog kvitta vilken man har.

    SvaraRadera
  10. Anonym/
    Inga pengar (inte ens guldpengar) har ett eget värde, det är vad man kan köpa för dem som är viktigt.

    SvaraRadera
  11. Highly indebted countries harming euro, warns Dutch minister

    "He warned that with a greater burden on public budgets due to rising pensions and healthcare costs, coupled with a diminishing working-age population, "three-percent annual deficits are really no longer permissible and in many cases even balanced budgets may be inadequate."

    .......

    Mr Bos echoed concerns previously mentioned by his compatriot and ex-commissioner Frits Bolkestein, who suggested in 2006 that states such as Italy facing demographic change problems might put the survival of the euro at risk.

    These states "will be forced by political pressure to borrow more and increase their budget deficit, with consequences for interest rates and inflation," he indicated, adding: "the real test for the euro is not now, but in ten years' time".

    "Therefore, in my view the long-term chances of survival of the euro should be questioned," noted Mr Bolkestein."

    Det är säkert en obildad, okunnig euroskeptiker som säger detta. Vad vet jag? Bäst att lyssna till en verklig expert som Johan Hedin.

    (För de som inte förstår sarkasm:

    • Som kommissionär ansvarade Bolkestein för den inre marknaden.
    • Pensionsfrågan är ett av de verkligt allvarliga hoten om Sverige inför euron. Hittills är Sverige ett av de få EU-länderna som reformerat sitt pensionssystem så att det ska kunna motstå även en demografisk förändring. Våra politker kommer säkert att spela med våra framtida pensioner för glädjen att få vara med de "stora grabbarna". Är det verkligen någon som vågar satsa på att EU inte kommer att begära en "solidarisk" lösning av pensionsfrågan när Italiens och andra länders pensionssytem kollapsar?

    SvaraRadera
  12. Guld har ett värde.
    Alltså har guldpengar ett värde.

    SvaraRadera
  13. Johan Hedin!

    Du måst glömt ja-sidans vallektyr eller har du bortträngt det obehagliga minnet?

    "I en kort rapport som publicerades till mötet hävdas bland annat att högre ränta utanför EMU kan kosta stat och kommuner tio miljarder kronor per år, vilket skulle motsvara 35.000 anställda inom vård och omsorg eller 100.000 förskoleplatser. Högre priser kan enligt rapporten betyda 10.000 kronor mer i utgifter per år för en vanlig familj."

    Publicerades på ett möte med Anna Lindh - DN 14/5 2003

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.