2008-05-21

Nu börjar det bli fånigt...


Det nya EU-fördraget kommer att överföra anmärkningsvärt mycket makt till EU. Och EU styr 80 procent av våra lagar och regler...

Men ingen tycks intresserad. Media bryr sig inte. De flesta debattörer är tysta. Intelligentian gör annat.

Om ett par veckor kommer riksdagen att fatta beslut om den så kallade FRA-avlyssningen. Tillsammans med den teledatalagring som kommer och polisens utökade möjligheter att avlyssna folk (även de som inte är misstänkta för brott) kommer detta att ge oss ett aldrig tidigare skådat övervakningssamhälle.

Men ingen tycks intresserad. Media bryr sig inte. De flesta debattörer är tysta. Intelligentian gör annat.

Och nu är grundlagsfrågorna på tapeten. Vissa gnäller över vem som gör utspel med vem. Men någon verklig debatt om till exempel maktdelning, lagprövning, rättssäkerhet och rättigheter förekommer i princip inte.

Ingen tycks intresserad. Media bryr sig inte. De flesta debattörer är tysta. Intelligentian gör annat.

Frågan är vad vi har landets ledarredaktioner, krönikörer, debattsidor och samhällsprogram till – om de nästan alltid undviker allt som är riktigt viktigt?

13 kommentarer:

 1. "Intelligentian" var väl de som sjösatte hela projektet? Herr von Oben kan stämma bra många för renommé-snyltning.

  Jag skäms för att jag röstade ja till EMU. (För ung för EU valet 94)

  Hela EU har spårat ur i någon jävla socialistisk fars. Lägg ner skiten innan det blir inbördeskrig. (Pågår redan på ekonomisk nivå)

  SvaraRadera
 2. Men hallå? Britney Spears var ute och körde bil osminkad igår! Detta är väl ändå viktigare!?

  SvaraRadera
 3. Och exakt vad förväntar du dig av ett land som väljer f.d. diskplockerskor till partiledare och sänder f.d. bankkassörskor till Bryssel? Och vilket intelligentia? En ledarskribent som ens kan STAVA till EU??? Nu är du väl ändå bra naiv...

  SvaraRadera
 4. Vad hände med opinionsbildningen emot FRA-avlyssningen då?

  SvaraRadera
 5. Problemet ligger i att ingen tycker att en övervakningsstat är något problem, inte ens intelligentan. Att det skulle användas i något felaktigt syfte förkastas bara som konspirationsteorier.
  Sedan Orwells 84 har mer övervakning varit en ständig diskussion, när de ännu inte fått känna på det har de blivit så härdade att det bara framstår som trams.

  Folk är rädda och trot att det här är lösningen.

  SvaraRadera
 6. Piratpartiet ordnar en demonstration mot FRA-förslaget och övervakningshetsen Lördagen den 31 maj klockan 14 på Medborgarplatsen i Stockholm.

  Det här är kanske sista gången att demonstrera mot lagen innan den blir verklighet, så jag hoppas att så många som möjligt kommer. Sprid gärna inbjudan.

  Rick Falkvinge kommer att tala, och på sin blogg har han lovat att presentera en överraskning som har med FRA att göra.

  SvaraRadera
 7. Idioti? Illuminati?

  SvaraRadera
 8. Tyvärr frodas följande typ av uppfattningar i folklagren när den här frågan kommer på tal "jag har inget att dölja" och "vill de kontrollera oss så kan de göra det ändå".

  Det finns ingen grundmurad rättskänsla hos det svenska folket eller hos folk i en välfärdsstat där varje moraliskt betingad handling hela tiden kan vägas/ställas mot en samhällskostnad eller besparing man orsakar eler främjar.

  En sån miljö främjar ett folkspaningssamhälle där alla tillslut sneglar och tjallar på alla...självmant.

  Folk känner att de inte bryr sig eftersom överheten ändå tillslut alltid gör som dom vill och å då kanske det är bättre att "join them if you can't beat them".

  God Natt Jord!

  /LD

  SvaraRadera
 9. Du har helt rätt Henrik.

  Det enda problemet är att vi ser samma tendens över hela den västliga världen. I England röstade överhuset i går mot att hålla en folkomröstning om Lissabonfördraget. Uppmärksammades det i media? Nej. Kommenterades det av "intelligentian"? Nej.

  Vad var då det stora diskussionsämnet igår? Jo, ett lagförslag angående inseminering och embryonal forskning. Sex trumps all.

  Ceci n'est pas un complot

  SvaraRadera
 10. Utan tvekan kommer fördrag och alltsammans gå igenom och förverkligas. Fråga: Hur är förutsättningarna för att rätta till detta misstag den dag det visar sig att ett Europas Förenta stater inte är önskvärt bland medborgarna? Är (den nya)författningen skriven så att den aldrig skall kunna upplösas (med annat än en väpnad revolt)?

  I övrigt håller jag med om att det är tragiskt att vi drabbats av apatiska samhällsdebattörer. Det värsta är att de inte ens fejkar sin apati, vilket andra grupper anklagats för...

  SvaraRadera
 11. christian:
  För min del är det snarare så jag tröttnat på allt alarmistisk tjat om "storebror" att jag inte lyssnar längre. Och det är ingen annan än integritets-alarmisternas fel.
  Att uppgifter kan hamna fel och att ändamålet kan glida är relevant kritk - men att man avser att bygga ett storebrorsamhälle är konspirations-tjafs.
  Så. Mission accomplished. Jag bryr mig inte längre.

  SvaraRadera
 12. Makten bygger kanske inte medvetet ett övervakningssamhälle.

  Men alla små system, förordningar o regleringar tillsammans kanske kan spela en mindre nogräknad framtida regim rätt i händerna...hur otroligt nu ett sådant scenario nu än kan tyckas IDAG i det här lilla avskärmade äppelknyckarlandet med världens mest godtrogna folk vad gäller synen på Maktens avsikter gentemot sina medborgare.

  /LD

  SvaraRadera
 13. I rest my case

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.