2008-05-22

Så korkade är väl inte de riktiga skurkarna?

Nu skall man inte ge politikerna dumma idéer, men...

Vi har en situation där svenska folkets e-post, surfande och teletrafik kommer att skannas av FRA. Alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS och mobilernas positioner kommer att registreras och arkiveras under minst ett år. Polisen använder regelmässigt mobilspårning och har fått utökade befogenheter när det gäller avlyssning.

Hur jävla dumma tror de att skurkarna, terroristerna och spionerna är?

Suspekta element kan, till att börja med, skriva brev till varandra. Ett fysiskt brev har betydligt bättre lagligt skydd mot kontroll än elektronisk kommunikation. De kan sända en digitalkamera i födelsedagspresent till faster i Kabul. Kamerans minneskort kan vara fullproppat med meddelanden och skumma filer. En CD- eller DVD-skiva i en resenärs packning väcker ingen större uppmärksamhet. Ett USB-minne är inget ovanligt och verkar oskyldigt. Listan kan göras oändligt lång.

Och i dag, med den övervakningsstat som håller på att växa upp, är det högst troligt att eventuell kommunikation mellan illvilliga personer sker på annat sätt än via internet, telefon, SMS eller fax.

Här finns en skevhet. Man kollar de kommunikationskanaler som vanligt folk använder mycket noga. Men samtidigt lämnar man andra kanaler helt öppna och helt okontrollerade.

Vilket gör att man kan undra om det är bovarna eller vanligt folk som staten vill ha koll på...

6 kommentarer:

  1. De nya avlyssningsreglerna kommer att användas för att spåra och sätta dit fildelare, skattesmitare, gömda flyktingar och torskar ....

    SvaraRadera
  2. Min gissning är att det är framförallt skattesmitare de vill åt med all ny övervakning, det har det varit historiskt i alla fall.

    Praktexempel: när olika skatteparadis lättade på sekretessen för misstänkta knarkpengar på 80- och 90-talen, så började amerikanska IRS omgående stämpla en mängd vardagliga amerikanska småentreprenörer som "misstänkta knarkbaroner".

    SvaraRadera
  3. Skatteverket vill deala med svenska företag
    Morgonens P1-radio upplyste en hungrande allmänhet om Skatteverkets försök att deala med LKAB.
    "Ge oss namnen på alla underleverantörer så vi kan granska"

    LKAB avböjde tydligen, begrep sig inte på "dealen"
    Länder dem till heders.

    Denna typ av problem löses numer lätt med hjälp av FRA-spaning, typ:
    Vem sa vad till vem från LKAB-telefonerna
    TACK STATEN

    /Nisse Lilltott

    SvaraRadera
  4. Jovars, i USA har man ju hajat det här med information som transporteras på disketter, USB-pinnar, kamerahårddiskar, etc etc, och numera är det ju fullt lagligt för dem att göra en kopia av informationen. Jag ser bara mörker...
    *suckar djupt*

    SvaraRadera
  5. Det är ju inte heller särskilt svårt att kryptera sin kommunikation och routa den genom anonymiseringsservrar.

    Om man tex vill surfa anonymt behöver man bara gå till http://www.torproject.org/ klicka download, installera och sen ändra lite inställningar i sin webbläsare och sen aldrig mer tänka på det.

    Det kan man göra även om man är skattesmitare, gömd flykting, fildelare eller torsk.

    Det är helt enkelt inte värt pengarna övervakningssystemet kommer att kosta.

    SvaraRadera
  6. Vad är miljöpriset för den nya övervakningslagen?

    Först tillverkningen av alla servrar som behövs, sedan energiförbrukningen medan dom står och samlar in all information om oss. Sedan all plast (tape, DVD, etc) som ska långtidslagra informationen, och eldas upp när tiden löpt ut.

    Det måste ju handla om sjukt många gigabyte.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.