2008-05-21

Svenskarna är poitiva. Men till vad?

Allt fler svenskar är positivt inställda till EU.

46 procent tycker nu att vårt medlemskap är bra och 26 procent att det är dåligt. Särskilt (v) och (mp)-väljare har blivit mer positiva.

Vilket är lite lustigt. Just nu håller medlemstaterna på att baxa igenom det nya EU-fördraget – som verkligen förstärker den maktfullkomlighet och klåfingrighet som är en av unionens sämsta sidor.

Samtidigt lyser EU-bevakningen nästan helt med sin frånvaro i svenska media, europafrågorna debatteras i princip aldrig i vidare kretsar och folk har skrämmande dålig pejl på vad som försigår i Bryssel.

Ju mindre medborgarna vet, ju mer positiva tycks de vara...

Länk»

5 kommentarer:

  1. "Ju mindre medborgarna vet, ju mer positiva..."

    Måhända samma mekanism som ligger bakom (s) höga opinionssiffror...?

    SvaraRadera
  2. "Vilket är lite lustigt. Just nu håller medlemstaterna på att baxa igenom det nya EU-fördraget – som verkligen förstärker den maktfullkomlighet och klåfingrighet som är en av unionens sämsta sidor."

    Vad är det som säger dig att detta INTE är vad medborgarna vill ha?

    Jag menar, man har ju röstat för samma medicin under större del av nittonhundratalet på hemmaplan.

    Maktskifte blev det först när det kom ett (nytt) alternativ som lovade att vara minst lika klåfingriga, enda skillnaden var att folk skulle jobba också.

    Bara en tanke...

    SvaraRadera
  3. Om 46 procent hade svarat att de var positiva till sänkta skatter hade det inte tolkat som att folk gillade lågskattepolitik utan tvärtom. I frågan om EU räknas dock 46% för som "starkt stöd". Märkligt.

    När det gäller EU kan man för övrigt påpeka att opinionsmätningarna visar att 76% av svenskarna vill folkomrösta om fördraget och en majoritet av sympatisörerna för samtliga riksdagspartier skulle rösta nej om de fick chansen.

    Av förklarliga skäl får de inte det.

    SvaraRadera
  4. Med risk för att verka cynisk - EU är ett under av frihet jämfört med Sverige. 10% lägre skatter, mindre centralstyrning och ett fungerande hinder mot klåfingriga politiker som inte ens vill ha en grundlag att ta hänsyn till. EU har långt att falla för att nå dit.

    /Rickard

    SvaraRadera
  5. "Ju mindre medborgarna vet, ju mer positiva..."

    Som-institutet kom också fram till att s-v-mp väljarna är avsevärt sämre pålästa om vad partierna står för.

    Antingen kommer vänstern att börja anklaga SOM för att gå "högerns" ärenden, eller (om vi har tur) så vaknar folket till och läser på lite bättre till nästa val.

    Då blir den borgerliga segern ännu större.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.