2008-06-09

C vill se över upphovsrätten

Centerpartiet har lagt fram en rapport om att upphovsrätten bör ses över.

Annie Johansson (c) säger att hon vill se en upphovsrätt som kan ses som legitim av både skaparna och användarna. Bland annat tycker hon att 70-årsregeln är orimlig och att man borde kunna skapa en ny licensiering där upphovsmannen ger allmänheten en utvidgad möjlighet att använda sig av verket.

Det är bra att någon börjar ta tag i denna fråga. Fram till nu har regeringspartierna mest försökt ducka. Kanske för att vissa av dem inte längre har den ideologiska klangbotten som krävs för att kunna föra viktiga principdiskussioner...

Länk»

2 kommentarer:

  1. Upphovsrätten är internationella överenskommelser. Hur hade de tänkt att synka med alla andra länder?

    SvaraRadera
  2. Helt rätt att det är internationella konventioner som i mångt och mycket styr. Men det finns ju inget som hindrar Sverige från att försöka förändra de internationella konventioner som styr de nationella lagstiftningarna. I dagens situation är det till och med rätt vanligt att det enda sättet att påverka är att just försöka förändra och driva fram nya internationella överenskommelser.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.