2008-06-25

För lite. För sent.

I Svenska Dagbladet flaggar nu centerns Fredrick Federley för att han skall försöka samla borgerliga FRA-kritiker – för att ställa hårdare krav på den nya signalspaningslagen i höst.

Om detta sker, då får vi hoppas att det blir något betydligt mer substantiellt än det tingel-tangel som han själv och försvarsministern lanserade under förra veckans politiska charader.

Men – hemskt ledsen – det kommer knappast att räcka. FRA-avlyssningen är i grund och botten en fråga om automatiserad massövervakning av hela svenska folket. Jag har svårt att komma på något man kan göra för att komma runt detta grundproblem.

Och om jag får ge Federley & Johansson ett litet råd om spin: Om man har gjort bort sig och vill återupprätta sitt anseende, då krävs två saker. Dels att det sker inom samma område. Dels att det man gör är av större vikt än den skada man orsakat. Punkt ett må bli uppfylld. Men jag har svårt att se hur de skulle kunna klara av punkt två. I vart fall inte med mindre än att de får hela regeringen att retirera från redan erövrad mark. Och det kommer inte att hända.

Jag önskar Federley & Johansson all lycka till. Men jag är rädd att det är för lite, för sent. Slaget stod förra veckan. Allt man kan göra nu är att plåstra om de sårade.

Länk»

12 kommentarer:

 1. Ja, eller så kan man skita i gnälla på och på om Fredrick och Da.. f'låt, Annie.

  Annie har ju redan röstat JA två gånger, och Fredrick har i blogginlägg sagt att han i princip inte var emot sk. signalspaning i kabel.

  Begåvade samtal behöver inte ens föras med dom, utan annat lämpligt substitut finns nog att tillgå om man inte är för upptagen med att plåstra om sina sår.

  Jag medger att det kommer ta tid för såren att läka, men några konstruktiva förslag kan vi säkerligen komma fram till för att få hela lagen att skita sig i byxan vid översynen.

  Det är självfallet ingen garant för en röst på allijansen igen, men, well..

  SvaraRadera
 2. Felet är systemet. Om politiker är så rädda att de inte kan stå för sina liberala värderingar då har det gått för långt. Politikerna vill inte ha folkvalda det minskar inflytandet som de har på folket. Igentligen är svenska riksdagen en samling åsnor. Ständigt korkade utspel. Ständigt beslut som ingen förstår.
  Roberth Ström
  http://surabloggen.wordpress.com/

  SvaraRadera
 3. Fredrick trodde att han skulle komma undan ansvaret eftersom han snyftade och pratade om sin mamma. Nu har han märkt att hans väljare inte var intresserade av hans mamma utan snarare av att han skulle stå upp för sina (och sina väljares) åsikter i en oerhört viktig fråga, och därför drar han nu igång nästa innehållslösa fluffkampanj för att försöka lura tillbaka några väljare.

  SvaraRadera
 4. Jag är inte säker på att du har rätt där. Det är en sosse-proposition från början. Regeringen är inte ideologisk bunden vid massavlyssning som sossarna. Kanske aggresiviteten bara var en motvilja mot immageproblemet att bli den första regeringen på hundra år som fick en proposition avsiktligt nedröstad i kammaren. Kanske de nu förstår vilken het potatis det är.

  Vad vore då en anständig slutgiltig landningplats för denna olycksaliga lag? Kanske som följer:

  1. Myndigheten definierar upp addressrymder som den vill spana på efter att FUN godkännt spaningssyftet.

  2. Operatören får rätt och skyldninghet att vägra lämna ut trafik som inte är en del av legitim spaning.

  3. Trafik där minst ena parten är svensk omfattas av samma regler som telefonavlyssning.

  4. Fritt trafikfiske med sofistikerade filter får bara gälla helt utländsk trafik som routas genom Sverige.

  5. Operatörens kostnader bestrids med statsbudgeten.

  6. Åtgärderna prövas av den domstolsliknande nämnden.

  På detta sätt kommer vi åt lejonparten av den ryska trafiken med världen och förmodligen också de centralasiatiska ländernas kommunikation med sina ambassader utan att svenskars ip-paket lämnar den operatör de skulle hateras av i alla fall. Att operatören tittar på ip-headrar kan inte irritera någon. Det är det operatörer gör.

  SvaraRadera
 5. Det där aset har bränt all sin cred han någonsin hade. Vem skulle ta den PR-pajasen på allvar?

  SvaraRadera
 6. Felet är systemet. Om politiker är så rädda att de inte kan stå för sina liberala värderingar då har det gått för långt

  Börja med att själv ta avstånd från ditt parti Sverigedemokraterna om du ska ägna dig åt att yra om frånvaro av liberalt tänkande hos andra.

  SvaraRadera
 7. Regeringen är inte ideologisk bunden vid massavlyssning som sossarna.


  Det beror på hur man ser på utrikespoltiska beorenden och om man föreställer sig av Sverige är ett neutralt oberoende land eller inte.

  SvaraRadera
 8. Och vad är det som skall ske just i höst som ger tillfälle att ändra på FRA-lagen, enligt herr Federly?

  SvaraRadera
 9. Harold:
  Ett av resultaten är att det kommer en kompletteringsproposition, förmodligen i september, vilken nu kommer att kunna ompröva mer än vad som tidigare var tänkt. Sedan kommer en proposition om trafikdatalagringsdirektivet i oktober. Jag skulle gärna se att de behandlas i ett sammanhang. FFs & AJs aggerande hade alltså effekt.

  Micke:
  Vad man nu menar med neutral och oberoende. Det är ingen totalvild gissning att den här frågan är aktuell därför att Fort Meade vill ha datat - men man skall inte gå längre än nödvändigt. De är knappast intresserade av våra inrikesbestyr. Rysk och centralasiatisk diplomati är en annan sak. Vi har nytta av samarbetet. De har 40000 analytiker och data från partners i hela världen. Det kan vi aldrig matcha.

  SvaraRadera
 10. -> Arthur
  Bugar och tackar för informationen. Då kan man hoppas på välgörande justeringar.

  SvaraRadera
 11. Som att sätta plåster på skottsår. Propositionen är redan antagen och det går inte att göra någonting åt den saken.

  SvaraRadera
 12. Fredrick Federley är bara ute i Svenska Dagbladet för att försöka utöva lite "damage control".

  Precis som han gör på sin egen hemsida. (Är det någon som begriper vad han skriver där?)

  Den mannen och Annie Johansson skulle göra vad som helst för att klamra sig kvar vid makten.

  När det verkligen gällde så var han sjukligt självcentrerad. Det enda som betydde något var hur han skulle klara sig undan själv och hur han skulle lura allmänheten till att tro att han åstadkommit något positivt. (Han hade ju inte ens kommit med "förbättringarna" själv, det var ju Folkpartiets förslag, men ändå försökte han ta cred för det på sin blogg).

  Nej, mitt förtroende för Fredrick och Annie är lika med noll i den här frågan. De är "nyttiga idioter" som gör mer skada än nytta.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.