2008-06-25

Det kan bli förbjudet att lämna PKU-registret

Dagens Medicin skriver "Rätten att alltid kunna återkalla sitt samtycke till hur vävnadsprover används i en biobank kan avskaffas. En utredning ska på regeringens uppdrag överväga ändrade samtyckesregler."

Länk»

(Tipstack: niklsp, Erik m.fl.)

7 kommentarer:

 1. Skynda-skynda att gå ur medans det går. Utmärkt blankett finns här:
  http://roze.mine.nu/~roze/FRA/pku_fram.pdf

  SvaraRadera
 2. Tyvärr så är jag för gammal för att vara med i registret, men jag hade varit i rätt ålder så hade jag garanterat gått ur redan förra gången det här var uppe på tapeten.

  SvaraRadera
 3. Men hur funkar det egentligen? Jag har då inte givit nåt samtycke till detta. Kan jag då dra tillbaka mitt samtycke? :-)

  SvaraRadera
 4. Dina föräldrar blev tillfrågade (om du föddes 1974 eller senare) och sade med största sannolikhet 'ja' eftersom det var för forskningssyfte och för att kunna testa för sjukdomar. Ditt samtycke gavs av dina vårdnadshavare, men det är fortfarande ditt samtycke som du kan göra vad du vill med nu när du är myndig.

  SvaraRadera
 5. Skickade in ansökan om utträde i måndags...

  SvaraRadera
 6. Hur dra jag tillbaka mina barns samtycke?

  SvaraRadera
 7. Om barnen är myndiga så är det de som ska dra tillbaka samtycket.

  Är barnen däremot inte myndiga ännu så är det vårdnadshavarna (båda ifall ni är två, annars den som är) som skickar in ett återkallande av samtycke.

  Moderns respektive barnets namn och personnummer, födelsesjukhus och underskrift är de uppgifter som behövs. Ange också om du vill få en bekräftelse tillsänd dig.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.