2008-06-18

FRA 1.01 är nu klubbad i riksdagen


Det förefaller som om folkpartisten Camilla Lindberg röstade emot. I omröstningen i morse röstade hon och hennes partikamrat Birgitta Ohlsson emot. I kväll avstod Ohlsson.

Försvarets Radioanstalt kommer nu, främst på uppdrag av sina "politiska kunder" att få kolla all tele- och internettrafik som passerar landets gränser.

Allt vi säger och skriver i telefon och på internet, allt surfande och all filöverföring skall skannas av staten – så att vi medborgare inte säger något som staten tycker är farligt. Och för att staten skall kunna uppsnappa sådant som den tycker att den kan ha nytta av. Jag önskar att jag överdrev.

Att avlyssna folk vid konkret misstanke om terrorism och annan svår brottslighet som kränker andras rättigheter på ett påtagligt sätt, det är inget fel. Om det sker på ett rättssäkert sätt. Fredrick Federley och Annie Johansson slår knut på sig själva när de påstår att alla som är emot FRA-lagen är emot all signalspaning. Om de inte själva förstår hur tramsigt det låter, så tror jag bestämt att de tappat markkontakten totalt.

Den automatiserade massövervakningen av oss alla är inte beroende av om det finns någon brottsmisstanke. Allt kommer att passera FRA:s datorer. Långt ifrån allt kommer att granskas närmare. Men en del. Och vi kommer inte att få veta vad. Vi kommer inte ens att få veta vad FRA letar efter. Detta är en oerhörd kränkning av medborgarnas integritet.

Detta hade i vart fall Fredrick Federley inget som helst problem att förstå så sent som för några dagar sedan. Men inte längre.

Federley, Johansson och väldigt många andra borgerliga ledamöter vet också att det tingel-tangel som de hängt på FRA-lagen det senaste dygnet i huvudsak är pynt. (Se bland annat bloggposten Sagt om FRA 1.01 nedan.)

Att ställa till jävulskap av oförstånd är en sak. Men jag måste – tyvärr – säga att jag är säker på att så gott som alla borgerliga riksdagsledamöter vet precis vad de har gjort i dag. Och det gör mig ledsen, förbannad – och rädd.

Så..?

Jag anser att det nu är dags att vi börjar göra motstånd på riktigt. Det handlar om självförsvar.

Riksdagen har satt ett verktyg i statens händer som är oerhört farligt. Och det kan mycket väl vara farligt även i händerna på en till synes hygglig regering.

Nu är grupparbetet: Vilka fredliga, proportionella, effektiva former kan detta motstånd ta? Vad kan vi göra för att skydda vår integritet på ett sätt som folk i allmänhet begriper, ställer upp på och själva kan tillämpa?

Kommentarsfältet är öppet...

66 kommentarer:

 1. Använd krypteringsprogram. Enkelt. Inget att hetsa upp sig över.

  SvaraRadera
 2. Masskryptering är en möjlighet. Men knappast användbar för till exempel telefonsamtal och vanligt surfande.

  SvaraRadera
 3. http://www.youtube.com/watch?v=jKoTTC3dKSc&eurl=http://www.playing.se/view.phtml?f=2&id=420536&ipage=1&p=11

  YouTube-sång om F.

  SvaraRadera
 4. 1) Inkludera diverse tänkbara sökord i normal kommunikation.

  2) Kryptera

  3) Sätt upp TOR-nätverk och hjälp andra att kommunicera säkert.

  4) Kryptera ett värdelöst textdokument och skicka till någon.

  5) Kom överens med alla kompisar om ett specifikt datum ni drastiskt ökar er mängd krypterade kommunikation.

  6) Skaffa mejlkompis eller VPN i Ryssland för att skapa lite intressant trafik.

  7) Efter punkt 5, slå på era mobiltelefoner och res till Stockholm för att generera lite intressanta trafikmönster.

  8) Fortsätt lobba för granskning av FRA. Sätt press på Datainspektionen.

  9) Rösta på de som är villiga att riva upp lagen. Piratpartiet? Klassiskt liberala partiet?

  10) Spara identiteten på de som röstade Ja och ta fram detta lagom till 2010.

  SvaraRadera
 5. Camilla Lindberg kommer därmed stå på min röstsedel 2010 vare sig hon kandiderar eller ej. Principfasta personer ska inte glömmas!

  SvaraRadera
 6. här går man och hatar sossarna i hela sitt liv för att när ändringen kommer inse att borgarna är ett jävla pack dom med... sossarna kommer garanterat få min nästa röst, då vet jag vad jag får och jag slipper bli besviken som jag blivit hittils denna mandatperioden...

  SvaraRadera
 7. Nu är det slut på dina knarkaffärer HAX, inte sant?

  SvaraRadera
 8. - Kryptera (så länge det är lagligt - nåt år till kanske?)

  - återkommande, samordnade demonstrationer, gärna i flera städer samtidigt.

  SvaraRadera
 9. För att visa dig medgörlig tycker jag att du bör kopiera all dina utgående till fra@fra.se. Det skulle kunna underlätta deras arbete.

  "Masskryptering är en möjlighet. Men knappast användbar för till exempel telefonsamtal och vanligt surfande."

  Det är jag inte säker på att du har rätt i. http://hotspotshield.com/ erbjuder en tjänst som åtminstone i någon mån avskärmar all din surfning från enklare avläsning. Hur bra kryptering det är kan jag inte uttala mig om. Jag är inte tekniskt insatt.

  Jag använder använder deras tjänst dagligen för att kunna använda youtube.com, som är avstänga via domstolsbeslut här i Turkiet.

  Och oavsett hur bra deras kryptering är så visar deras exempel att det säkerligen skulle gå alldeles utmärkt att bygga tjänster med ypperlig kryptering.

  SvaraRadera
 10. Jag måste säga att jag faktiskt ser Piratpartiet som en reell möjlighet. Tror de är de enda som skulle kunna få någon regering att faktiskt riva upp FRA-lagen. Det är dessutom ett parti som kan ta missnöjesväljare från t ex SD, vilket sannerligen skulle behövas. Men då krävs att man släpper alla tankar på blockpolitik och det har ofta folk svårt att göra. Men nog har ändå PP visat att de är en politisk kraft att räkna med. De står ändå bakom väldigt mycket av kampanjen mot FRA.

  Måste säga att jag känner att det är synd att hon som röstade nej inte var lite tuffare. Men jävligt strongt om hon ändå gjort det!!

  SvaraRadera
 11. Krypteringsprogram hjälper inte mot trafikanalys såsom sociogram. Tyvärr. Jag har en stark misstanke att FRA inte så mycket kommer att titta på innehåll som på trafikmönster.

  En kombination av anonym routing (t.ex. TOR) och kryptering hjälper en bit på vägen. Men de metoderna har sina svagheter också. Och det är krångligt för gemene man.

  Utgå ifrån att FRA:s metoder ligger ett par år före den "öppna världen".

  Ärligt talat borde ett gäng kunniga personer sätta sig ner och föra en seriös diskussion om hur vi ska tackla det här. Jag har respekt för Rickard Falkvinge och Oscar Swartz, men de saknar en viss dignitet som man ser hos exempelvis amerikanska EFF. En kombination av personer med både tekniskt kunnande, en sund politisk kompass och juridisk kompetens skulle vara bra att ha. Kort sagt experter som kompletterar varandra. Jag har sett många politiskt kunniga bloggare ha väldigt fel om tekniken, och jag vet att vi som kan tekniken ofta saknar kunskap om politiken.

  [Hello to all my fans in domestic surveillance]

  SvaraRadera
 12. Skicka kopior på alla mail till statsministern, försvarsministern samt FRA och kräv att få dem registrerade som offentlig handling.

  (Tipset kommer ursprunglien från en moderat kommunpolitiker.)

  SvaraRadera
 13. Och jo, som nämndes, om jag alls kan tänka mig att rösta på Fp nästa val så lär ju Camilla få sitt namn på den. (Fast det tar ju emot att rösta på hennes parti... det fanns ju en anledning till att jag slutade att betala medlemsavgiften.)

  SvaraRadera
 14. @mats Jag kan bara inte instämma i den här biten => "Inget att hetsa upp sig över."

  Tvärtom det finns all anledning att hetsa upp sig. Och sedan finna utlopp för den upphetsningen genom att demonstrera sitt missnöje.

  Men hur? Tja inte vet jag. Byta ut rondellhundar mot 1984-skyltar? eller FRA-ser-dig-text. Nog ska väl även de som fortfarande inte insett vidden av FRA-lagen då vakna och känna åtminstone visst obehag?

  FRA-skyltar på alla fartkameror längs vägarna kanske? Få folk att inse att de inte kommer stoppa med det här.

  Mailsignaturer på alla mail? "Detta mail är granskat av FRA"

  Upplys alla era bekanta när ni startar en konversation via msn eller ICQ att konversationen är avlyssnad.

  Sedan att använda kryptering för att skydda sig och få FRA's leksak att jobba lite är väl inte heller fel.

  Äsch, jag bara spånar.

  Men jag ska definitivt fortsätta att ansätta riksdagsledamöterna med min oro via mail. Jag ska dessutom fortsätta informera alla i min umgängeskrets att de är övervakade i all elektronisk kommunikation. När insikten om innebörden av förslaget gått fram till alla Svenskar, ja då är både FRA, Alliansen och Sossarna i ett jobbigt läge. Kanske, kanske, kan opinionen bli så stark att inget annat än att dra tillbaks lagen och lägga ner FRA blir politiskt möjligt. Hoppas hoppas.

  (Förlåt mitt långa och luddiga inlägg. jag är så upprörd att jag knappt vet vad jag skriver....)

  SvaraRadera
 15. Bara för att klargöra mitt inlägg 23.02. Rickard och Oscar är nog de personer med den bredaste allmänna kompetensen i den här frågan. De om några kan spela en väldigt viktig roll i ett fortsatt arbete, om de är intresserade.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Inkludera sökord av typen, kärnvapen, usama bin laden etc i vanlig kommunikation.
  Ge FRA precis vad de söker, men dränk dem.

  Skicka mejl till Statsministern varje torsdag kl 15 med ovan nämda sökord.

  SvaraRadera
 18. Stor cred till Camilla Lindberg. Hon är dagens hjälte.

  SvaraRadera
 19. * Teckna ett abbonemang på tex relakks.com, och använd det förfildelning, Skype-telefoni, etc.

  * Generera _enorma_ mängder data som kommer matcha FRA:s sökord, så att den manuella sökningen brakar ihop, gärna med personliga meddelanden till personalen på FRA.

  * Ge stöd åt Piratpartiet

  * Snoka så in i helvete vad FRA gjorde innan regleringen tillkom (dvs idag). Ligg på och kräv utredningar. Det var ju olagligt!

  * Hacka FRA, och lägg ut hemlig information på Internet.

  * Försök få ut hemlig information från FRA eller skapa andra skandaler.

  SvaraRadera
 20. 1) Få tag i listan med sökbegrepp och inkludera några slumpmässiga fraser i alla mail och samtal.

  2) Misslyckas vi med att få tag i listan, gissa på lämpliga fraser på följande språk: Urdu (talas i Pakistan), Arabiska, Persiska, Albanska och Ryska. Lite name-dropping kan ju också vara lämpligt.

  3) Kryptera.

  Tanken med 1 & 2 är givetvis att överbelasta systemet.


  En mindre anarkistisk variant skulle ju kunna vara att övertala alla vi känner att säga att de ska rösta på ett annat parti än M, Fp, Kd, C & S i nästa val. Sen får de övertala alla de känner osv. Vad de verkligen kommer att rösta på är inte så viktigt i nuläget, bara vad de säger att de ska rösta på.

  Inte en enda politiker med ett spår av självbevarelsedrift skulle kunna missa kopplingen om deras väljarstöd helt plötsligt mer än halverades. Vore intressant att se hur tex moderaterna skulle reagera om nästa sifo visade att de låg under 4% spärren.

  SvaraRadera
 21. Läge att gå med i Piratpartiet! Det kostar ingenting!

  http://www.piratpartiet.se/

  SvaraRadera
 22. Anonym sa...
  Nu är det slut på dina knarkaffärer HAX, inte sant?  Det enda det är slut på är din anonymitet din dumma jävla get.

  SvaraRadera
 23. Jag ser gärna att en grupp kunniga jurister driver frågan i varenda tänkbar instans och samtidigt ger understöd till utvalda riksdagsmän så att de kan ta striden i alla de konstitutionella instanserna. Det skulle jag utan tvekan kunna tänka mig att satsa en rejäl slant på.

  Upplysningskampanjer så att det på valdagen 2010 inte finns en levande själ i det här landet som inte vet vilka partier och vilka politiker det är som stuckit kniven i ryggen på det öppna samhället. Prata med dina vänner, bekanta, arbetskamrater, m.fl. och försäkra dig att de vet vad FRA-lagen faktiskt innebär.

  Mailbombning och liknande visar visserligen förrädarna vad vi tycker om deras övergrepp, men jag har svårt att se hur det skulle förändra något.

  SvaraRadera
 24. Jag ser att det har kommit en hel del sköna förslag. Själv är jag alldeles för upprörd för att kunna få fram några konstruktiva idéer över huvud taget. Jag kommer att ligga vaken och gnaga på det här helvetet hela natten.

  Jag har i alla fall en förhoppning om att vi med aktioner av varierande slag och en del samarbete över blockgränserna ska kunna lösa det här.

  SvaraRadera
 25. Nu är goda råd dyra. Dags att vi som representerar de sista sansade liberalerna i det här landet gör vad vi kan. Har två idéer:

  (1) Man köper sig ett exemplar av 1984 och skickar upp till Rosenbad med texten "Kommer du kunna se dina barn i ögonen?"

  (2) Man skriver ut bilden: http://pici.se/pictures/lbOhoyUdr.jpg och skickar till Rosenbad.

  2005 manifesterade piraterna sina åsikter genom att skicka brända cd-skivor till Rosenbad. Dags att vi biter ifrån också!

  SvaraRadera
 26. Tänk: Vad kan vi få fru Jönsson i Herrljunga att vara med på?

  SvaraRadera
 27. Jag kan inte låta bli att bli chockad och förbannad över alla korkade jävlar som skriver "Nästa gång ska jag fanimej rösta på [x]!" Är det någonting det här bevisar så är det väl för fan att man inte kan lita på politiker!? Den här omröstningen bevisar att ALLA partier, och ALLA enskilda politiker, har fel åsikt i minst en väldigt viktig sakfråga. För det mesta är det betydligt mer än en fråga. Hur många dåliga lagförslag måste ett parti rösta för innan ni fattar att inga politiska partier kan litas på?? Jag fattar inte att folk kan reagera på FRA-lagen med att säga att de ska rösta på sossarna i nästa val. Fattar ni inte att sossarna kommer rösta igenom hur jävla mycket dåligt skit som helst om de vinner!? De har bevisat i hur många hundratals lagförslag som helst att de har dåliga åsikter och röstar igenom dåliga saker. Ändå tänker ni rösta på dem! Och det är ju för fan samma sak med piratpartiet och klassiskt liberala partiet. ALLA partier har vissa dåliga åsikter och INGEN av dem förtjänar att sitta vid makten.

  SvaraRadera
 28. Säger bara en sak:

  Numera Piratpartist!!!

  SvaraRadera
 29. Kanske dags att börja övervaka övervakarna?

  Namnge alla 900 anställda där vi systematiskt förföljer dem och lägger upp allt om deras privatliv, dagliga vanor, kontakter, bilvägar osv offentligt på nätet.

  Försök till infiltration i FRA som kan läcka ut känslig information, helst från Herr Reinfeldt osv.

  Dagliga ddosar mot FRA

  Förnuftigt? Inte ett dugg, men det är inte lagen heller.

  Men helt seriöst. Bilda opinion, låt inte denna fråga dö ut. Låt detta bli undantaget från regeln om valboskapens korta minne. Vi måste komma ihåg vilka som tog våra rättigheter och spolade ner dem i toaletten.
  Dessa individer får inte sitta vid grytorna, Moderater som Folkpartister, Sossar som kommunister. Det är idag samma skit. Det är ingen ideologisk förflyttning för FP eller M, de har inte haft en ideologi att följa på flera år.
  Vi väljare har tillåtigt dessa individer att skapa ett eget maktkoncentrat.
  2010 skall vi rösta på ett parti långt ifrån dessa sju riksdagspartier.

  Praktiskt skall vi kryptera vår trafik med gpg och tor. Krypterad trafik lär vara hyperintressant av FRA, men det bör ge ett litet bättre skydd. Förmodligen kommer de sålla ut mängden krypterad trafik efter adresshuvudet. Ett socialt register ses som en trolig åtgärd för att "skydda rikets säkerhet". För att göra det hela roligare kan vi lägga upp bilder på Runar när han skjuter en gris som han döpt till Mohammed. Då kanske FRA får lite schyssta saker från "utlandet" att jobba på.
  Men det viktigaste är att de ansvariga ställs till svars. Det gäller Reinfeldt och hans gelikar, men även de som hade det direkta avgörande i sinna händer. Fredrick Federley och Annie Johnsson i synnerhet.

  SvaraRadera
 30. Rick Falkvinge uppmanar folk att skicka blommor till Camilla Lindberg. Det tycker jag är ett trevligt initiativ :) Svider nog mer hos de ryggradslösa varelserna i hennes parti, än ett ilsket mail.

  http://rickfalkvinge.se/2008/06/18/skicka-blommor-till-camilla-lindberg-fp/

  SvaraRadera
 31. Det är relativt enkelt att fixa till masskryptering för webb och epost. Webben har ju sedan länge gott stöd för kryptering, här gäller bara att trycka på så att de som driver webbsajter också gör denna tillgänglig i en krypterad version.

  Epost är också enkelt - det räcker med att kryptera trafiken mellan mailservrarna.

  Vi håller på att ordna en sajt där man med lite verktyg så man kan se om det går att skicka mail krypterat till en epostadress eller inte, samt hålla reda på vilka webbsajter som stödjer kryptering. Sen får vi se till att öva påtryckning så vi får våra favoritsajter i krypterad version innan FRA-lagen hinner börja gälla.

  SvaraRadera
 32. Man kan alltid tunnla trafiken genom SSL.
  Men dilemmat är att avsändare och mottagare kommer FRA se, och ett socialt nätverk äro skapat.

  SvaraRadera
 33. Notifieringsprocessen i EU, klagomål till kommissionen, Jävlas på alla sätt EG-rättsligt. VAr rädd om ert sociogram, förvilla - Anmäl FRA till rikssrevisionen. Hitta skit! Anmäl handläggning av lagen, jurister som skrivit sitter på FRA. JÄV! Europadomstolen

  SvaraRadera
 34. Idag har hänt två saker som inte såg så troliga ut för några år sedan.

  1. Sverige förlorar mot Ryssland i fotboll.
  2. Svenska staten får ett övervakningssystem som skulle ha gett KGB erektion.

  Vad händer???

  SvaraRadera
 35. För "fru Jönsson i Herrljunga" torde det räcka med att påminna om vad en känd religionsstiftare påstås ha sagt för ett par tusen år sedan. Den var nåt i stil med att "den som är utan skuld kastar första stenen" eller nåt liknande. För fru Jönsson borde det vara en påminnelse om att ingen - inte ens hon själv - har så rent mjöl i påsen att FRA inte kan tänkas vara intresserad av henne i framtiden.

  Om fru Jönsson tänker ett varv extra borde hon nog inse att bara ändamålsglidningen glider tillräckligt långt glider den till slut ända hem till henne.

  SvaraRadera
 36. Med ett lite mer långsiktigt perspektiv; Detta är väl ändå en konsekvens av vårt proportionella valsystem som premierar partier och regering på bekostnad av riksdagen. Med större inslag av personval än idag skulle väljarnas snarare än partiledningens dom kunna bli avgörande. Dagens kryssystem är otydligt; Är det partiet som skaffat sig mandat, eller ledamoten själv?

  Förutom det korta målet att få bort denna eländiga lag bör partiledningarna fråntas makt som ges till mer direkt folkvalda. Annars får vi tillbaka mer av samma skräp.

  SvaraRadera
 37. Piratpartiet måste byta namn. Namnet och en dödskalle (till råga på allt) skrämmer slag på folk och skapar en massa onödiga missförstånd. I deras värld är pirat=brottsling, de blir misstänksamma etc. (Inget vidare utgångsläge. Första intrycket är "allt" när man skapar varumärken)

  Dödskallen.. kan synka dåligt med äldre, som kan få obehagliga assessioner till WW2..

  Missförstå mig inte, jag är ett fan! (hmm, kanske ska posta det här i rätt forum istället)

  SvaraRadera
 38. mr profit har lite intressanta åsikter. Jag kan utveckla det där litegrann.

  1. Denna lilla add-on till Firefox https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3173
  skickar slumpvisa förfrågningar till en hel drös med sökmotorer, upp till en gång var 6:e sekund.

  2. Att kryptera sin trafik med VPN är inte svårt och inte dyrt (typ 45 spänn i månaden). Exempelvis så här:
  https://www.flashback.name/

  3. Tor kan också köras som Firefox add-on:
  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5833

  4-7. Här efterlyser jag en duktig programmerare. Skriv ett program som fyller all ledig bandbredd med meningslöst mumbo-jumbo. Gör sedan så att detta sprids som Windows-virus, så att så många datorer som möjligt gör detta.
  Någonstans runt 100.000 datorer kommer servrarna som sköter trafikdatalagringen att säcka ihop, och mängden data man lyckas rädda kommer att bli fullständigt oöverskådlig.

  8-10 är troligtvis det viktigaste, iaf just nu. Det är dags att ställa till med ett jävla liv helt enkelt. Den där hackergruppen som är känd som Anonymous (som håller på att göra lungmos av Scientologkyrkan) är nog rätt folk för jobbet.

  SvaraRadera
 39. Skulle det vara möjligt att dra Sverige inför Europadomstolen?

  Sånt har ju hänt förr. Det tycks mig som att det kan finnas visst fog för det.

  SvaraRadera
 40. Skyltar i rondeller är ingen dum ide, det gillade jag.

  FRA hör dig!

  SvaraRadera
 41. niklas: för kreationister är rondelldinosaurier en riktigt bra idé!

  SvaraRadera
 42. Varför står det "BCC: FRA" på vissa av sedlarna i min plånbok?

  SvaraRadera
 43. Som andra har skrivit, nu gäller det att lära så många som möjligt att använda sig av TOR, I2P, AnoNet, Freenet, o.dyl.

  SvaraRadera
 44. Man ska bara använda TOR, och liknande löknät, för att transportera trafik som redan är krypterad. Lär inte ut att man ska använda TOR för något annat. Då kan fler än FRA avlyssna trafiken, vilket Dan Egerstad visade för ungefär ett år sedan.

  SvaraRadera
 45. detta med mailbombningar verkar ju vara lätt att genomföra och i dag är det ju torsdag och klockan verkar nog bli 1500 i dag också...

  olof den andre

  SvaraRadera
 46. Birgitta olsson är en feg kruka som ej bör sitta i riksdagen. De sk liberalerna har utsatts för en enorm svår sits men har visat sig vara elitpolitiker nu inte folkets politiker.
  Roberth Ström

  SvaraRadera
 47. Problemet är som en del säger att våra politiker är helt enkelt för korkade för att förstå. När it experter talar om att lagen är verkningslös bör man inte lyssna på dem?
  Roberth Ström

  SvaraRadera
 48. Mattias kommentarer är mycket bra. Den tekniska delen av FRA-bekämpningen bör i första hand utföras av systemadministratörer eftersom det generellt sett är för få användare som har den kunskap som krävs.

  MAIL:
  Krypterad trafik mellan mailservrar är mycket bra eftersom den omöjliggör läsning av innehållet och kraftigt försvårar kartläggning av trafikmönster.

  PGP-certifikat är svårt att få folk att börja använda. Det är enklare att använda s/mime-certifikat. Sådana kan man få gratis från thawte. Om man börjar med att signera sin egen epost så sprids certifikatet, och när två personer har varandras certifikat så kan de börja utbyta epost krypterat. PGP eller s/mime skyddar bara mot läsning, inte kartläggning av trafikmönster.

  WEB:
  Man bör också jobba för att så många webbtjänster som möjligt skall vara krypterade. Ju mer som är krypterat, desto bättre. De som vet hur man krypterar p2p-trafik bör sprida kunskapen.

  Tyvärr är det svårt att skydda sin webbtrafik från kartläggning utan att tappa prestanda.


  Den viktigaste kampen är dock juridisk och politisk. Den här lagstiftningen måste prövas juridiskt där det går. Samtidigt så bör man inte ge upp den politiska kampen. Vi måste kräva konkreta argument på varför massavlyssningen behövs. Just nu så har regeringen endast kommit med svepande argument.

  SvaraRadera
 49. Inom Sverige skulle genuina liberaler gå ihop och köpa en lämplig lokal någonstans i landet, där diskussioner kan föras utan övervakning. En egen knutpunkt, typ.

  Internet behöver då bara användas för information av mindre viktig karaktär.

  Socialdemokraterna/SSU har haft Bommersvik i många år, där de kunnat planera ostört.

  Kanske i östra Småland? Fastigheter är relativt billiga där, och det är dessutom Nils Dackes gamla trakter...

  SvaraRadera
 50. har just lagt iväg en gruppsändning till 10 utvalda integritetskränkare, bifogat några filer har jag också gjort så det blev ett stort och fint meddelande. Kryddat med "bin Laden", "massmord" etc. så ökar ju chansen till en FRA-kontroll av deras mailkommunikation

  olof den andre

  SvaraRadera
 51. Att kryptera alla våra mail är inte att göra motstånd. Jag har inget att dölja och tänker därför inte heller kryptera någonting. Problemet är att vi inte ska behöva kryptera överhuvudtaget! Motståndet måste riktas mot alla som röstat igenom förslaget så att det kan rivas upp.

  FRA ger mig kusliga associationer till mina föräldrars berättelser om hemlandet de flytt ifrån. Alla telfonsamtal avlyssnades, allt de sa fick de säga i koder och alla brev skickades via personer som man kände.

  SvaraRadera
 52. Jag tror mycket på att sätta upp skyltar!

  SvaraRadera
 53. Byt Internetleverantör till Bahnhof.

  http://www.bahnhof.se/press/

  SvaraRadera
 54. Jag vet inte hur verkningsfullt och bra TrackMeNot är i det här sammanhanget. Det är en Firefox Add-on som genererar söktermer så att ens egna söktermer inte ska synas lika tydligt i sökbruset.

  TMN bidrar i alla fall med sin lilla beskärda del i kampen mot Statens klåfingrighet (se där, några söktermer i samma mening som säkert triggar igång nåt utsållningsfilter till kategorin för närmare undersökning).


  /LD

  SvaraRadera
 55. Vi skulle åtminstone kunna göra den 18 Juni till Jam FRA day, pss som 21:a oktober är Jam Echelon day. En dag där vi skickar meddelanden till alla vi känner innehållande "misstänkta" termer.

  Fö känns det givet att from nu kryptera all e-post, hur ointressant den än är. De ska få jobba lite i alla fall.

  SvaraRadera
 56. Tydligen fanns det en hemlig pakt.

  "Tråkigt för mig"
  Camilla Lindberg är besviken på att FRA-lagen klubbades. Fram till i går tisdag på eftermiddagen hade hon en pakt med partikamraten Birgitta Ohlsson och centerpartisterna Fredrick Federley och Annie Johansson om att rösta nej och fälla förslaget.
  Expressen

  SvaraRadera
 57. En tanke:

  Det är inte FRA vi bör vara mest förbannade på, utan den hand som föder FRA och som vill ta av FRA kopplet och bussa dem på folket.

  Så, alla kampanjer med BCC osv, skicka dem till försvarsministern eller Folkpartisthöken Widman som spelar Allan och begär ut papperskopior med jämna mellanrum.

  Annie och Fredrick är imho slut som politiker och bör behandlas som luft och inte bashas. Det finns bättre saker att lägga energi på än döda politiska karriärers sällskap.

  Men att bråka med FRA känns lite missriktat och bortkastat.

  Sedan, men det kan jag inte rekommendera eftersom det är olagligt, så kan man ju undra vad som skulle hända om alla skrev "FRA hör dig" på alla sina sedlar?

  SvaraRadera
 58. Alla motståndare borde kontakta sin internetleverantör och kräva att de inte går med på att låta staten koppla in sig i deras kablar. Går de inte med på det så byter man om möjligt till Bahnhof som har lovat att protestera så långt det är möjligt.

  SvaraRadera
 59. Att använda kryptering försvårar definitivt för FRA att genomföra sin övervakning. Må vara att det är ett slag i luften vad gäller politiken eller opinionen, men det är ett enkelt steg för den enskilde att göra NÅGON form av motstånd.

  Att sätta upp en TOR router fungerar bra för att generera massor av krypterad trafik.

  För lekmannen kanske det är enklare att sätta upp en I2P-router. Laddas enkelt ned på
  http://www.i2p2.de/download.html och har en snäll installerare och det enda man behöver göra för att generera massor av krypterat brus är att starta programmet. Att man sedan kan surfa anonymt inom I2P-nätet är bara en bonus ;)

  SvaraRadera
 60. Det hade varit ärligare om Fredrik Federley talat om att han var en charlatan före valet så hade jag sluppit att slösa en röst på honom.

  Skäms!

  SvaraRadera
 61. Det hade varit ärligare om Fredrik Federley talat om att han var en charlatan före valet så hade jag sluppit att slösa en röst på honom.

  Skäms!

  SvaraRadera
 62. Om FRA inte klarar av att hålla de sina som har "Skyddade identiteter" hemliga för andra, hur skall dom då klara av att det bara är dom som får tillgång till den mängd information som dom sparar på och har så gjort kriminellt i 10år!!!!

  http://www.politikerbloggen.se/2008/06/19/9198/#more-9198

  Det är tråkigt att dom som inte kan tekniken är dom som bestämmer om den!

  Det här kommer ju bara att skapa en hetsjakt på ja sägarna, är det vad politikerna vill???

  Jag trodde dom var för trygghet ute i samhället!!!!

  SvaraRadera
 63. -EU-domstolen nästa?

  -Rösta inte på de etablerade partierna -(mp, v och s hade garanterat röstat igenom en nästan likadan version av detta om de varit vid makten)

  -RÖSTA INTE PÅ SD FÖR ATT VISA MISSNÖJE!!! Något som man bör poängtera. Att övervaka invandrare tror jag inte SD hade haft nåt emot...De säger nej till nuvarande FRA-lagen, men inte för att individer kan råka illa ut, utan för att de som parti kan råka illa ut.

  -led motståndet på you-tube. gör klipp som är obehagliga för reinfeldt, tomhylsan m.fl.

  Jag tror att det just nu finns ett enormt potential att förändra den politiska arenan från grunden. Det har länge talats om att partierna tappar medlemmar och att människor hellre engagerar sig i utomparlamentariska nätverk istället för traditionella partier. Kanske kommer 2010 bli nätverkens val och den cementerande blockpolitikens upplösning? Jag själv är påväg ut från moderaterna efter gårdagens beslut...trodde jag inte för en vecka sedan

  Lasse

  SvaraRadera
 64. Swedish Libertarian är den enda av kommentatorerna som fattat någonting.

  Problemet vi står inför kommer inte lösas innan folk slutar ge politiker uppdrag att centralstyra deras liv och samhället.

  Problemet är, enkelt uttryckt, demokratin.

  Folk som säger att FRA-lagen är ett angrepp på demokratin och liknande måste ju vara hjärndöda.

  Det är ju demokratin som ordnat denna massavlyssning.

  SvaraRadera
 65. I found lots of valuable information in this forum

  Greetings to all


  [url=http://najgraj.pl]Gry[/url]

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.