2008-06-17

FRA: Debattknep

Från ja-sidan i FRA-debatten hör man hela tiden att spaningen inte är avsedd att riktas mot svenskar. (Om de inte säger något tillräckligt intressant för att regeringskansliet eller UD skulle vilja ha en utskrift.)

Men det ändrar inte det faktum att man kommer att kontrollera all tele- och datatrafik som passerar landet gränser – till exempel det mesta av internettrafiken. Allt kollas. Sedan bestämmer man sig för om innehållet är tillräckligt intressant eller ej.

Och så stolpskott som står i riksdagens talarstol och säger att det inte är någon fara, för det är ju så mycket information att den ändå aldrig går att kolla ordentligt.

Och då menar de om en människa sitter och går igenom materialet. Men så är det inte tänkt. FRA har ju fått världens femte mest kraftfulla dator i present av regeringen. Den är till för att sålla all vår information i realtid.

(Och så kan man ju undra vad stolpskotten ovan menar att det är för vits med FRA-avlyssningen – om de samtidigt hävdar att ingen skulle klara att kolla av den information man samlar in...)

4 kommentarer:

  1. Tomhylsan sade ju uttryckligen att det skulle användas för polisiära syften (ex Tull). Det finns med andra ord inga jäkla begräsningar alls. Lite press från MAFIAA så kläms lite fildelare åt, lite pengar från HA så lokaliseras några skyddade individer (har ju redan hänt med polisen).

    SvaraRadera
  2. Begränsningen kommer ju alltid vara antal personer att finns manuellt kolla dom utfiltrerande emailen. Dvs sök begreppen kommer alltid att göras så slappa att dom personer som kollar manuellt har fullt upp.(Nu är dom ju statligt anställda så särskilt många email lär dom ju inte hinna med). Men allt som dom manuellt läser som inte leder till att dom hittar ett massförstörelsevapen från bromölla tänkt att sättas in mot våra "utländska trupper" i Afganistan kommer att vara en inkränkning i någons privatliv. Uppenbarligen kommer det vara nästan allt som filtret hittar, och ske på daglig basis.

    SvaraRadera
  3. mr profit:

    Jag som trodde HA jobbade för MAFIAA?

    Eller var det tvärt om? Eller var det polisen som jobbade hos MAFIAA?

    Det är så svårt det här med processrätt.

    SvaraRadera
  4. Den där super-duper-datorn som FRA fick i present av regeringen räcker för att förstå vartåt det hela barkar.

    Värna din integritet, skaffa brevduva.


    /LD

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.