2008-06-22

FRA: Det här duger inte!

Efter en vecka i den svenska politiska torktumlaren och ett underbart omdömeslöst midsommarfirande gick jag in i väggen i dag. Jag stannade i sängen till långt in på eftermiddagen – deprimerad över hur folk har ljugit för mig, lekt demokratiska charader, dagtingat med alla sina principer och infört ett av världens mest långtgående övervakningssystem av medborgarna.

Och nu i kväll har jag mailat med en del människor inom borgerligheten som tycker att jag är orättvis i min kritik mot dem. Well...

Det sista fick mig att tända till igen. De här människorna skall fan inte få vinna! Det är inte vi som skall må dåligt! Nu är det dags att plocka av handskarna...

Nu sträcker vi på oss och lägger i en högre växel.

Det finns saker som politiker fruktar (utöver kassa opinionssiffror):

i) Sakfakta.
Gräv upp all skit som går om FRA och det politiska spelet inför förra veckans omröstning. Snacka med folk som vet (det är lagligt att banda egna samtal i smyg). Plocka fram besvärliga fakta. Exponera rubbet!

ii) Juridisk aktivism.
Till att börja med borde någon ta FRA-avlyssningen till svensk domstol. Våra egna domstolar kommer dock att vara för fega för att våga ta tag i frågan. Så ärendet kommer att gå till Europadomstolen. Men det viktiga är nu att alla de rättsliga instanserna översköljs av protester i sak. Dessutom borde vi se till att ösa in polisanmälningar mot den olagliga avlyssning som FRA redan avslöjats med.

iii) Undergrävt mandat.
Ett lågt valdeltagande undergräver politikernas ställning, trovärdighet och mandat. Det börjar luta åt att detta kommer att bli min nisch inför nästa riksdagsval.

iv) Humor.
Alla ogillar att bli förlöjligade. För politiker är det förödande. Här sätter bara vår kreativitet gränser.

Pårom! Låt politikerna – för en gångs skull – inte komma undan!

12 kommentarer:

  1. Skall starta en blogg om motståndskampen! Vi måste avslöja verkligheten bakom terroristlagstiftning, FRA-lag mm.
    De som absolut vill rösta i nästa val, rösta inte på de som drev igenom FRA lagen! Stryk dem från listorna.
    Ni som tror att vi är på väg mot en polisstat! Rösta inte nästa val!!

    SvaraRadera
  2. "Ni som tror att vi är på väg mot en polisstat! Rösta inte nästa val!!"

    Öh... och du tror det blir bättre av det?

    SvaraRadera
  3. Rösta på klassiskt liberala partiet eller på piratpartiet istället.

    Synd att fria listan inte lever längre :( Dom var en sån härlig kombination av kärlek och liberalism.

    SvaraRadera
  4. Om Piratpartiet kan skjuta frågorna om patent och upphovsrätt på framtiden kanske det blir ett ännu mer gångbart parti för proteströstare...

    SvaraRadera
  5. Är det någon som vet vad som hänt med EFF-Sverige? Och om EFF kommer att börja jobba mer i Europa?

    Jag tycker det saknas en organisation av EFF:s kaliber i Europa och Sverige. Alltså en ren lobby- och informationsorganisation som dessutom driver juridiskt intressanta mål. Tunga, insatta personer med hög trovärdighet som bevakar, informerar och lobbar.

    SvaraRadera
  6. Ett lågt valdeltagande undergräver politikernas ställning, trovärdighet och mandat. Det börjar luta åt att detta kommer att bli min nisch inför nästa riksdagsval.

    Jag hinner inte ens läsa inlägget innan jag ser att det redan börjat komma kommentarer som är som hämtade från högstadiets böcker i samhällsvetenskap: "att rösta är inte en rättighet, det är en plikt".

    Faktum är att valdeltagande är en viktig parameter i hur legitimt ett politiskt system är. Visst kommer politikerna att strunta i om några färre röstar - de kommer att driva igenom sin skit ändå. Men det är lika sant att de inte hindras även om man skulle rösta.

    Att rösta är att legitimera systemet, även om alltför många som gått på den svenska skolans retorik hävdar att så inte är fallet. Men om man röstar så ger man sig de facto in i spelet om vem som ska styra. Det går inte att rösta om någon ska styra.

    En röst legitimerar systemet - även om "din" kandidat förlorar. Det är nämligen en del av systemet att de flesta som ger sig in i leken kommer att förlora. Endast de som är i "majoritet" bortsett trösklar och blankröster kommer ha något att säga till om. Och dessa kommer bara att ha inflytande i den mån den de röstade på faktiskt gör det han/hon lovade (och hur ofta blir det så?).

    Nej, det finns långt mer produktiva saker att göra om man vill ha förändring än att rösta. Att rösta är som bäst slöseri med tid. Jag brukar göra något långt mer produktivt på valdagen - jag äter glass med goda vänner. Och medan jag gör det kan jag se på spektaklet, på alla vilsna människor som tror att de "gör skillnad" genom att stoppa lappar i en låda.

    Alla ni som är besvikna över politiker (igen) bör fråga er om ni kanske tror på fel saker. Kanske är det inte fel politiker ni röstade på - kanske är det fel på systemet. (Ja, jag vet att det är svårt att vinna över småskolans indoktrinering, men tänk fritt for a change.)

    SvaraRadera
  7. "Jag tycker det saknas en organisation av EFF:s kaliber i Europa och Sverige. Alltså en ren lobby- och informationsorganisation som dessutom driver juridiskt intressanta mål."

    Anonym:

    När jag i veckan intervjuat Danny O'Brien på EFF i SanFran (två ggr för TT) har han sagt just detta, att FRA-lagen kanske är en sådan händelse som skulle kunna (som borde) utlösa att en "watch dog"-organisation skapas. Så du är helt rätt på det.

    Däremot sade han ingenting om ett EFF Sverige. Är det på gång? Han nämnde att de hade en svensk kille som jobbade med dem i fjol, kanske han har fröet till något?

    SvaraRadera
  8. Jag tror att det är viktigt att låta grytan koka INOM de allianspartier som är ansvariga för det här.

    Det är inte säkert att ALLA inom snetern, moddsen och "Volxpartei" gillar läget. Kådisarna vet jag inge exakt om, men sannolikt inte där heller.
    Prata med era kontakter och påverka!
    Tänk på att det skall snickras listor till nästa riksdagsval. FRA-Riksdagsledamöter måste få känna att platsen sitter löst och kan förloras.

    Gå in på hagwall.nu - så ser ni en som redan våndas.....så måste det få se ut i hela landet!!!

    SvaraRadera
  9. gunilla k:

    EF Sverige var/är en organisation som har amerikanska EFF som förbild, men är helt oberoende. De senaste två åren har de dock varit väldigt tysta. Se http://www.efs.se/

    Den svenska killen O'Brien nämnde är nog Erik Josefsson som jobbat åt EFF i Bryssel. Jag har dock fått intrycket att hans inriktning och uppdrag snarare handlade om mjukvarupatent.

    Jag är dock lite rädd för att Sverige är för litet för ett eget EFF. Vi har ju många intresserade och kunniga personer, men redan nu finns det flera organisationer som delvis överlappar i den här frågan. Det kan bli svårt att lyfta ut personer för att enbart jobba med personlig integritet.

    Jag har diskuterat den här frågan med en del amerikanska rättighetskämpar den senaste veckan. De har ofta en väldigt nykter syn på vad som händer, och påpekar självklarheter som ofta glömts bort i den svenska debatten. Det har varit myket grupptänk på båda sidor av debatten, så det är ganska befriande att prata med någon som utifrån ser vad som händer.

    Den viktigaste lärdomen de har att ge är att dela upp motståndet i olika områden. Framförallt är det en trovärdighetsfråga och ger människor möjlighet att engagera sig på en nivå som passar dem.

    - Civil olydnad, aktivt motstånd och demonstrationer bör vara en del. Om vi tittar på Sverige hamnar en del av Piratpartiets verksamhet här (den kommande bananutdelningen t.ex.). Tyvärr är det för många personer omöjligt att förknippas med sådana jippon.

    - Att juridiskt driva motstånd är en andra del. Det kan handla om att utnyttja offentlighetsprincipen till att få ut så mycket information om FRA som möjligt. Även om man inte lyckas få tag på många papper sätter man ändå press på politker och myndigheter och får dem på defensiven.

    - Bevakning, lobbyarbete och informerande arbete är en tredje del, förmodligen kärnverksamheten hos EFF. Knyt professorer, trovärdiga journalister och tekniska experter till organisationen och ligg på mot lagstiftarna.

    /ttt

    SvaraRadera
  10. Per Bylund har som vanligt helt rätt.

    Röstar man accepterar man att bli regerad av majoriteten och har alltså ingenting att gnälla på om man plötsligt inte gillar läget.

    FRA-lagen har stiftats demokratiskt. Alla som stödjer demokratin skall således passa sig jävligt noga för att klaga på den.

    SvaraRadera
  11. som herr ALexandersson
    funderar på att dissa valen.
    så får man se till att rösta på et specielt parti
    är inte helt säker men kan det vaar sofflocks partiet
    om man inte röstar så delas mandaten ut bland de kvarvarande.
    om man röstar blankt händer samma sak

    ett part i har dock lovat? att om man lägger en röst på dom så kommer stolarna att stå tomma i riksdagen(tror det var sofflocks partiet). Henrik som har lite mer förtroende kanske skulle försöka starta denna sorts parti.....

    D

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.