2008-06-18

FRA: Och nu..?

Återremiss blir det. Det tror jag de kan fixa med bara en tredjedel av riksdagens ledamöter.

Sedan kommer förslaget tillbaka. Man kommer att rösta med oerhört kort varsel, vid något tillfälle när så många som möjligt tittar åt andra hållet i dag eller i morgon. Gissningsvis under någon fotbollsmatch.

Men då måste de borgerliga ha en majoritet.

Är all opposition inom borgerligheten krossad? Eller finns det någon kvar som tänker rösta nej?

Kommer sossarna att stå fast vid max tre utkvittade ledamöter per block? I så fall kan borgarna eventuellt ha problem.

(Om nu inte sossarna plötsligt köper återremissen. Vi skall ju komma ihåg att de i grund och botten är för FRA-avlyssningen. Men än så länge har det varit viktigare för dem att bråka med regeringen. Sådant kan dock förändras snabbt.)

Hur som helst – nu krävs det något slags mirakel för att stoppa FRA-avlyssningen.

För övrigt kommer jag att följa detta på lite distans under dagen. Det är trevligare att gå på fik än att se sveket live...

14 kommentarer:

  1. Som det ser ut nu har vi iallafall media med oss på ett annat sätt. Jag vet inte hur bra kontakter du har Henrik, men skulle det vara möjlig att få nån tung utrikisk politiker eller tjänsteman att uttala sig så snart som möjligt till Svenska medier?

    Försöka sätta förslaget i relation till hur otroligt fel det skulle ses här nere på kontinenten?

    För att hjälpa Karl Sigfrid skulle alla vi som är negativa till FRA kunna skicka ett blommogram med valfri (stöttande) text till honom. Om han får ett par hundra blombuketter blir det lite lättare för honom att gå rakryggad i maktens korridorer.

    SvaraRadera
  2. "Försöka sätta förslaget i relation till hur otroligt fel det skulle ses här nere på kontinenten?"

    Lite väl naivt va?

    När FRA väl är genomdrivet kommer det ju tas emot med öppna armar av politiker världen över som bara längtar efter att få göra det samma i sina länder.

    SvaraRadera
  3. Vi måste få igång en seriös diskussion om en grundlagsreform där val till riksdagen i framtiden sker i enmansvalkretsar. Då skulle ledamöterna vara direkt ansvariga mot sina väljare och inte mot någon snubbe som står och viftar med partipiskan. Det måste vara möjligt i en demokrati att rösta bort enskilda ledamöter som går på tvärs mot sin uttalade ideologi. Tyvärr är det väl nästan bara Dick Erixon som driver frågan om enmansvalkretsar, men jag hoppas det hela kan aktualiseras i vidare bloggkretsar efter detta debacle.

    SvaraRadera
  4. Frågan är om det med detta innebär att förslaget kan klassa som ett nytt förslag och därmed kanske bordläggas ett år av oppositionen.

    Om det sker så finns det nog anledning att tro att bloggosfären kanske lyckas nöta ner ja-sägarna till förslaget i skosulorna under det närmaste.

    SvaraRadera
  5. johan: Tyvärr, också i länder med enmansvalkretsar viner partipiskan och ledamöter röstar mot sina väljare (ibland för att helt sonika undvika att bli utkastade ur sitt parti).

    Jag gillar politikeransvaret som följer på enmansvalkretsar i teorin, men i praktiken verkar det fungera förvånansvärt dåligt.

    SvaraRadera
  6. Är den här sammanfattningen en rimlig verklighetsbeskrivning

    I så fall har förslaget gått igenom helt och hållet och det enda sättet att stå utanför är att vägra använda internet.

    SvaraRadera
  7. Enligt Aftonbladet
    "döms förslaget ut av Försvarshögskolans expert. [...] folkrättsjuristen Per Broström.
    [...]
    Han menar att lagen strider mot Europakonventionen.
    – Jag ser fram mot den första prövningen av det här i Europadomstolen."

    Jag tror att det är den vägen vi måste gå.

    SvaraRadera
  8. Alla värdetransportrån, attentat och hot mot åklagare och brottsvittnen samt obefintlig kontroll av personer som reser in i Sverige gör tyvärr att FRA-lagen behövs.

    SvaraRadera
  9. Anonym tror du brottslingar som utför dessa brott är dumma nybörjare? Ingen kommer åka fast brottslingar står alltid ett steg före myndigheterna.
    Roberth Ström

    SvaraRadera
  10. De nya moderaterna har verkligen ändrat syn på staten. Tappade hela käkpartiet två våningar ner när jag hörde Helena Riviere i debatten igår.

    "Det finns mängder av omständigheter där staten träder in för att skydda landet, ekonomin och medborgarna mot hot, brott och sönderfall. Den kontrollen är berättigad tills motsatsen är bevisad."

    Eh, ok. För att inte tala om:

    "Birgitta Ohlsson beskrivs i dagens DN som en kvinna med stark integritet. Skulle hennes integritet på något sätt naggas i kanten av signalspaning mot yttre hot mot landet? Jag tror inte det. Jag tror inte att någonting kan vara ingrepp i hennes personliga integritet så länge hon är den hon är. Den personliga integriteten är ett karaktärsdrag."

    Ridå.

    SvaraRadera
  11. anonym 10.54:

    Gomorron blixten. Att hota vittnen (övergrepp i rättssak) är ett brott som (när det ens leder till åtal) vanligen bestraffas med skyddstillsyn och ett par månaders fängelse. Tror du FRA har mycket att tillföra i den frågan?

    Räknas rånare och gängkriminella som "yttre hot mot rikets säkerhet"?

    SvaraRadera
  12. När blir omröstningen om det återremitterade förslaget?

    Det klubbas väl aldrig igenom ikväll - medan Sverige spelar mot Ryssland i fotbolls-EM?

    SvaraRadera
  13. Kul att se rättshaverister som Richard Slätt skriva på FF blogg när Expo själva avlyssnat och åsiktsregistrerat folk inom Sd vilken jävla pajas!
    Roberth Ström

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.