2008-06-26

Medielandskapet, juni 2008

Det har varit intressanta veckor. Gamla och nya media har tillsammans med en folkopinion sänt chockvågor genom hela det politiska systemet.

Så sent som för någon månad sedan hade jag sagt att övervaknings- och integritetsfrågorna är iskalla. Och nu är de plötsligen glödheta. Något har hänt. Det är som om FRA-frågan fick folk att vakna upp.

Var detta en slump? Råkade bara ett antal agendor, händelser och intressen sammanfalla? Visst sammanföll de. Men det hände ändå något helt nytt. På något sätt – och på så många områden – är det som om folk sagt att nu får det vara nog. Nu är kejsaren plötsligt naken.

Inte minst verkar det som om bloggvärlden och gammelmedia kommit över sin beröringsskräck inför varandra. Och det kommer vi att få läsa och höra mycket om framöver. Bloggvärlden fungerar som en stor, dynamisk redaktion – där man hänger på varandras tips och infallsvinklar. Och de etablerade media har ett oerhört och omedelbart genomslag vad gäller att sätta agendan och att nå alla dem som i princip inte är intresserade av politik till vardags. När dessa världar går på samma boll, då händer det verkligen saker. Än så länge mest på gott. Men med säkerhet förr eller senare även på ont.

För – som min gamle samhällskunskapslärare brukade säga – kom ihåg att all information har en avsändare. Och att alla avsändare har ett syfte med sin information.

4 kommentarer:

  1. Nu kan vi lyfta på hatten!
    Gratulerar för det fina omnämnandet i SVD.

    SvaraRadera
  2. Jag har hela tiden sett symbiosen mellan tidningar och bloggar och undvikit att ställa dem mot varandra. Kanske beroende på att jag hade ett ben i det gamla och nu är mest i det nya...

    Kanske att jag började blogga samtidigt som Twingly kom igång. Då visste jag inget annat.

    SvaraRadera
  3. Ingen avgift för bloggare, skriver DN
    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=798311

    "En rapport i kulturutskottet i EU-parlamentet har fått fart på bloggvärlden och påståtts bädda för att registrera och avgiftsbelägga bloggare i EU. Men utskottet röstade inte ja till det."
    "Artikeln som föreslog att ta ut avgifter som motsvarar det kommersiella värdet på material som läsare och användare skickat in, som foton eller video, ändrades. Det talas nu om att etiska regler bör skapas för användarproducerat material och att royalties som är relaterade till materialets kommersiella värde bör införas.

    Utskottets förslag ska behandlas och röstas om under parlamentets session i början av september."

    Hur ska detta tolkas?

    Om nu bloggandet var så effektivt borde vi kanske gå vidare och på samma sätt ta kamp mot
    kanslihusvänsterns:
    klimatalarmism
    radikalfeminism
    flyttskatt
    trängselskatt
    försvarsavveckling
    triangulering

    o s v

    SvaraRadera
  4. Det är ju kul för DN att de fått tag i papper som parlamentet inte vill lämna ut till mig. Återkommer.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.