2008-06-15

Saker vi gjort för "nationens bästa" - del 3


Tvångssteriliseringsprogrammet 1934-76. (Bilden är från filmen Den nya människan.)

4 kommentarer:

  1. Angående första delen av "Saker vi gjort för nationens bästa"-serien.

    Vad exakt var så fel med Baltutlämningarna? Har jag missförstått någonting, eller lämnade vi ut några soldater som stridit på tysklands sida i kriget så att de kunde ställas inför rätta för landsförräderi?

    Hade vi haft Vidkun Quisling i förvar efter kriget hade väl knappast någon haft några invändningar om han överlämnats till Norge? Varför skulle vi hålla en skyddande hand över dem som frivilligt tagit värvning i den tyska armen?

    SvaraRadera
  2. Erik E, hur menar du att balter kan begå landsförräderi mot Sovjetunionen? Baltländerna ockuperades först av Sovjetunionen, sedan av Tyskland, för att sedan ockuperas av Sovjetunionen igen. Att många balter valda att slåss mot Sovjetunionen på Tysklands sida har jag full förståelse för. Hade du tyckt att vi skulle lämna ut finska soldater till Sovjetunionen ifall Sovjetunionen hade ockuperat Finland också?

    Erik E, är du stalinist eller bara socialdemokrat?

    Per Ahlmark har skrivit alldeles utmärkt om "Baltikum och en svensk trojka" i Vänstern och tyranniet - Det galna kvartsseklet.

    Ett litet utdrag:

    Statsminister Ingvar Carlsson försvarade sin utrikesminister: "Jag har inte den minsta kritik mot Sten Andersson." På en konferens beskrev han själv Sovjets kolonisering av Baltikum: "Det var sovjetiska medboragare som kom in där och som... och dom blev en del av Sovjetunionen." En tidigare medarbetare till Carlsson, Anders Isaksson, kommenterade statsministerns försök att dölja den baltiska tragedin: "I genren förskönande omskrivningar utgör Carlssons version av det självständiga Baltikums undergång ett svårslaget rekord, i sin sliskiga förljugenhet egentligen mera cyniskt än Sten Anderssons brutala förnekande av historiska fakta. Pröva statsministerns formuleringar på Nazitysklands ockupation av Norge: det var några tyskar som kom in där..." (Dagens Industri 24/11 1989).

    Uppenbarligen gillade socialdemokraterna kommunistdiktaturen i Kreml betydligt mera än vad de gillade frihetskämparna i Baltikum.

    SvaraRadera

  3. Uppenbarligen gillade socialdemokraterna kommunistdiktaturen i Kreml betydligt mera än vad de gillade frihetskämparna i Baltikum.


    Hur var det nu.
    Var nazisterna frihetskämparna?

    Eller är det helt enkelt så att all logik upphör om man är tillräckligt fanatisk sossehatare?

    Eller ljuger du avsiktligt?

    SvaraRadera
  4. Micke/
    Ett litet råd: Läs vad folk skriver innan du postar dina syrligheter.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.