2008-06-05

Senfärdighet

Avskaffandet av apoteksmonopolet skjuts fram ett halvår. Skälet är att konkurrenterna säger att de inte hinner "bli klara" till dess.

Det är väl knappast statens problem! Om Apotekets konkurrenter har problem med intern byråkrati får de väl skylla sig själva?

Dessutom ger detta statligt ägda Apoteket mer tid att etablera sig som försäljare av skönhetsprodukter och sexleksaker. Vilket kommer att stärka dess ställning på marknaden innan avregleringen.

Länk»

4 kommentarer:

  1. Det ligger givetvis mycket i det du säger, men samtidigt känns det ju som om det vore bra om så mycket som möjligt går rätt när apoteksmonopolet avskaffas så noggranhet/försiktighet från statens sida kanske inte skadar. Om saker inte faller väl ut med den här avregleringen kommer det lägga hinder i vägen för senare ambitioner om en stat som inte sysslar med sånt de inte har att göra med

    SvaraRadera
  2. Apotekets försäljning av handelsvaror ökade med 24% i maj 2008 jämfört med maj 2007.

    Sedan sade VD Stefan Carlsson på årsstämman något i stil med: "Apoteksmonopolet fungerar i huvdsak bra. Men ingenting kan bli bättre".

    Möjligen en inte helt oavsiktlig felsägning

    SvaraRadera
  3. Vad är det som säger att det inte är just för att Apoteket kan stärka sin position som man skjuter upp avregleringen? Det är trots politiker vi talar om här, som säkert har bekanta i apoteksbolagets styrelse och övriga ledning.

    SvaraRadera
  4. Johannes, ditt inlägg hade eventuellt haft en viss relevans om det hade varit Apotekets avskaffande frågan handlade om. Men nu var det ju inte detta det handlade om.

    Ett borttagande av ett monopol gör man i syfte att få konkurrenter (dvs en marknad) att uppstå spontant.

    Man väntar inte på att en perfekt marknad uppstår innan man tar bort monopolet. För det funkar inte så. Det är bakvänt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.