Polisen har utvecklat teknik som gör det möjligt att binda ett visst foto till en viss digitalkamera.
Som vanligt presenteras nyheten som ett sätt att bekämpa barnpornogrfi. Men man skall hålla i minnet att denna teknik även kan göra det möjligt att röja vem som tagit en bild av en politiker som går in på en bordell, på säkerhetsbrister i ett kärnkraftverk, på poliser som klår upp en misstänkt och bilder av dokument som makthavarna helst vill hålla hemliga.
Sedan får vi hoppas att den svenska polisen verkligen inte delar med sig av sina rön till länder som Vitryssland och Kuba.
För övrigt förefaller det som om tekniken är rätt elementär. Den bygger på att varje bildchips är unikt och därmed lämnar ett mönster, ett "fingeravtryck". Det bör den som tagit en bild som makthavarna inte gillar kunna lösa med lite elementär bildbehandling i Photoshop.
(Vad som kan vara värre är det som den svenska polisen inte känner till. I dag har skrivare och kopiatorer en osynlig ID-kod som finns på allt som skrivs ut. Det skulle förvåna mig mycket om till exempel de amerikanska myndigheterna inte har lyckats övertyga kameratillverkarna om att lägga in något liknande i varje digitalfotos metadata.)
Länk»
Jag har hört detta om att varje skrivare skall trycka en punktkombination (typ blindskrift) så liten att den inte syns för ögat.
SvaraRaderaMen vad jag vet så har detta ej genomförts. Bla pga att branschen inte ville vara med, eller ville konkurera med dem som inte ville vara med.
Sen är det ju faktiskt inte dåligt i sig med att tekniken går framåt. Ifall kameror kan spåras, är det ju inte så mycket konstigare än att fingeravtryck, DNA eller kulor/eldvapen i efterhand kan identifieras.
Det som man dock skall vara extremt vaksam mot är när myndigheter på förhand vill ha databaser med samtligas information. PKU registret var ju av det slaget, dock inte tvingande.
Enligt en god vän som jobbar på just på ett stort företag - som just tillverkar - just stora skrivare osv.
SvaraRaderaSå är det just så - att just papperna blir märkta. Kommer dock inte ihåg om det just är med nån slags vattenstämpel eller nått liknande.
Just det!
På tal om bilder där fotografen inte vill identifieras, här är några bilder på blomlådorna längs gågatan, där någon fått för sig att plantera cannabis i samband med Operation Overgrow, en organisation som vill väcka debatt om liberalare cannabislagar genom att plantera cannabis i offentliga krukor och rabatter. Bilderna togs av en anonym människa igår. Jag vet inte om plantorna är kvar idag...
SvaraRaderaArtikel i Sydsvenskan: http://sydsvenskan.se/malmo/article333182.ece
Bilder (cannabis växten med de ljusgröna bladen, som sticker ut i kontrast till de andra växterna runtomkring):
http://www.imagebam.com/image/48df297534814
http://www.imagebam.com/image/1e66e07534815
http://www.imagebam.com/image/4475967534817
http://www.imagebam.com/image/fa81367534818
http://www.imagebam.com/image/ece7cd7534819
http://www.imagebam.com/image/58f4f17534820
http://www.imagebam.com/image/eba17d7534822
http://www.imagebam.com/image/dc99197534824
Jag har inga problem med att polisen använder modern teknik för att spåra skurkar från beslagtaget bevismaterial. Som sagt, det är inte konstigare än att man använder tex. DNA.
SvaraRaderaKameramobiler med inbyggd GPS kommer också att embedda VAR bilderna är tagna. Tekniken finns redan i Ericssons nya mobiler.
SvaraRadera