2008-07-06

Death & taxes

De svenska skatterna är bland de absolut högsta i hela världen.

Och om vi betalar mest – borde vi då inte också få mest tillbaka? I vart fall vill våra politiker få oss att tro att så är fallet.

Men ger man sig ut, utanför landets gränser, då upptäcker man snabbt att det inte är på det viset. Sverige kanske klarar sig någorlunda bra. Än så länge. Men det finns många länder, med lägre skatter, där folk får mer valuta för pengarna.

Låt oss ta något som är viktigt för svenskarna – sjukvården. Irriterande nog (för politikerna och byråkraterna) så mäts dess kvalitet och utfall nu för tiden. Health Consumer Powerhouse rankar varje år sjukvården i EU, vilket är en läsning som borde mana svenska alla väljare och skattebetalare till eftertanke.

Förra veckan presenterade man sitt hjärtsjukvårdsindex. Sverige kommer på sjunde plats bland EU-länderna. Det är ingen katastrofplacering. Men med världens högsta skatter borde vi väl kunna kräva att få den bästa vården. Eller? (Bäst hjärtsjukvård får folk i skatteparadiset Luxemburg.)

Tidigare har Sverige alltid legat i topp vad gäller behandlingsresultat. Men även där börjar vi nu få se oss omkörda. Och läser man undersökningen närmare, då upptäcker man att Sverige inte ligger bäst till i någon av hjärtsjukvårdsindexets underavdelningar...

Mycket kan sägas om detta. En detalj som jag tycker sticker ut är den dåliga tillgängligheten i svensk sjukvård, generellt sett. Kommer man väl in i systemet, då kan det gå undan och fungera rätt bra. Men i Sverige är det direkt svårt att få komma till en vanlig läkare på eget initiativ. Medan man till exempel här i Belgien kan få sina småkrämpor (som kan vara indikationer på något värre) kollade på dagen krävs det både tid, kraft och envishet för att få komma till en doktor för ett icke-akut besök i Sverige. I vart fall om man håller sig inom det system som alla svenskar tvingas betala för.

Läs Health Consumer Powerhouse svenska pressmeddelande [PDF] här»
Health Consumer Powerhouse hemsida»

16 kommentarer:

  1. Nu är jag petig, men enligt senaste siffrorna så är Sverige in längre landet med högst skatter. Tror det var Danmark som officiellt har kört om sen skatten sänktes lite här.

    SvaraRadera
  2. David påpekar att danskar betalar marginellt mer i skatt än vad svenskar gör.

    Betyder det att Sverige därigenom rättfärdigas med sina usla resultat i mätningar av sjukvårdskvalitet?

    Eller vill david visa på att han är påläst.

    SvaraRadera
  3. Betyder det att Sverige därigenom rättfärdigas med sina usla resultat i mätningar av sjukvårdskvalitet?
    .............................
    Kommer ordet usel att få ha kvar sin riktiga betydelse i högerutopia?

    SvaraRadera
  4. Mja, jag kan tänka mig att vården ute i landet är otillräcklig. Men här i Sthlm tycker jag mig alltid få snabb vård.

    Men här finns ett stort utbud och en stor variation. Privata samsas med offentliga. Det finns massor av specialister. Om du så har nageltrång, huvudvärk eller problem med ögonen så tycks det alltid finnas någon att gå till.

    Krävs en remiss först förvisso.
    Men får man inte tid hos den lokala vårdcentralen så finns ju även privata läkare som fungerar på samma sätt som vårdcentralerna. Kostar to.m lika mycket/lite.

    Kan det bli bättre?
    Visst, allting kan alltid bli lite bättre. Man ska aldrig vara helt nöjd. Men att svensk sjukvård skulle vara dålig, nej.

    I allafall inte i sthlm :)

    SvaraRadera
  5. Svensk sjukvård är inte dålig när man väl får tillgång till den.

    Vi ligger i just denna undersökning på plats 7, men när det handlar om hur mycket pengar vi lägger, så hamnar vi på plats 12.

    Detta visar egentligen två saker:

    1. Höga skatter innebär inte att mycket pengar går till sjukvården. I Sveriges fall går istället pengarna till omfördelningar och generösa offentliga försäkringar.

    2. Höga skatter behöver inte innebära mycket pengar, utan måste kopplas till landets rikedom (se exemplet Schweiz i rapporten).

    SvaraRadera
  6. Micke förklarar varför sverige inte leder mätningarna i sjukvård


    "Kommer ordet usel att få ha kvar sin riktiga betydelse i högerutopia?"

    Och vad betyder denna mening?
    Ha kvar?
    Riktiga?
    Högerutopia?

    SvaraRadera
  7. Och vad betyder denna mening?
    --------------------------------
    Det betyder att jag frågar om begreppet usel kommer att ha sitt riktiga värde för dig när all vård är privatiserad?

    Det har uppenbarligen inte det nu.

    SvaraRadera
  8. Hur många somaliska och irakiska släkter och klaner har Luxemburg tagit emot?

    Det är lätt att vara ett lågskatteland när man inte har världens i särklass mest naiva invandringspolitik att bekosta...

    SvaraRadera
  9. Finns det ingen statistik på produktion kontra adminstration för skattefinansierad verksamhet? ag har sett siffror för socialförsäkringarna och de är hisnande. Pratar man med lite folk inom vården så skrattar de bara. Väldigt lite av resurserna går tydligen till att vårda.

    SvaraRadera
  10. En, av flertalet, orsaker till "Death & Taxes" i svensk vård finner man i den absurda överbyråkratiseringen sosseriet skapat. I tex. V:a Götaland har man 13(!!) separata beslutsnivåer mellan 'HQ' i Vänersborg och läkarna på Sahlgrenska.
    Lägg ner landstingen är en bra start för att starta upprensningen av horder av pappersvändande, högarvoderade dilettanter.

    SvaraRadera
  11. Det skall dock tilläggas att det betyder noll och inget om vi har den bästa sjukvården i hela världen, om bara 10% av befolkningen har råd att utnyttja den.

    SvaraRadera
  12. Visst, allting kan alltid bli lite bättre. Man ska aldrig vara helt nöjd. Men att svensk sjukvård skulle vara dålig, nej.

    I allafall inte i sthlm :)


    Herrejävlar... Vad jämför du med egentligen? Nordkorea?

    För att anse att den allmänna vården i Stockholm fungerar ens i närheten av acceptabelt måste man sänka sina krav till farligt nära noll.

    Däremot får man en privatvårdsförsäkring som fungerar alldeles utmärkt för några hundringar i månaden. Vilket får en att undra hur i helvete det statliga skräpet kan kosta så förbannat mycket skatt utan att ens vara "gratis" (det kostar ju ett par hundra per besök ändå).

    Bisarrt att människor kan totalt ignorera hur jävla dåligt någonting fungerar bara för att de indoktrinerats att tro på socialismens förträfflighet.

    SvaraRadera
  13. Absurt att människor människor kan påstå att någon jävla skit som överhuvudtaget inte finns fullt utbyggt går att jämföra med ett heltäckande system som funnits i en hel jävla evighet oavsett hur det nu ...jävlar ...fungerar.

    SvaraRadera
  14. Intressant att se att vi är på 7 plats i världen närdet gäller hjärtsjukvård och att "Health Consumer Powerhouse" hävdar att det enda vi behöver göra för att ändra det är att arbeta mer förebyggande (d.v.s som ni ser det att staten lägger sig i folks privatliv).

    Det är ju exakt det dom säger.

    Inget annat.

    SvaraRadera
  15. Så blir det när mångkulturella experimentet kostar hundratals miljarder årligen!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.