2008-07-28

Vaffan, del 2

Interpol håller just nu på att kolla med polisen på Arlanda.

Jag kan inte riktigt tro på det här innan jag får det bekräftat från svensk polis.

Vi får väl vänta en stund och se.

Hur som helst, jag kommer med kärran från Bryssel som landar 21.25. Min dator innehåller journalistiskt material och politiskt arbetsmaterial och får inte röras.

15 kommentarer:

 1. Hoppas du har programmet true crypt på datorn,samt backuper.Man vet aldrig..

  SvaraRadera
 2. Nä, i detta land går ingen längre säker, sedan F. R. (A) tog över...

  SvaraRadera
 3. Använd PGP för att kryptera hårddiskarna. Nu tar det rätt lång tid att kryptera hela diskar, men du kan välja att kryptera enstaka mappar och även skapa virtuela partitioner som är krypterade. När polisen ber om lösenordet säger du att du glömt bort det. PGP har aldrig någonsin blivit knäckt.

  Alternativet är så klart att du lämnar kvar din dator på säker plats i bryssel.

  Lycka till ikväll!

  SvaraRadera
 4. Vi står med dig mot den nya fasciststaten Sverige. Det här är ju helt sjukt, men FRA med sina gärningsmän skjuter sig själva i foten.

  Du är en förkämpe för demokratiska rättigheter och liberala värderingar, och förhoppningsvis inspireras fler än någonsin av detta tilltag.

  SvaraRadera
 5. Seden moderaterna blev socialister sa finns det ingen regering som kan skydda folket, yttrandefriheten eller pressfriheten.

  Tur att du redan ankom igar sa de lurats att ta sej till arlanda!

  SvaraRadera
 6. ja,pgp eller kör http://www.truecrypt.org/downloads.php
  på hela systempartitionen.så är den säkrad.

  SvaraRadera
 7. Moderater som blev socialister? Snälla Peter, det är en borgerlig regering med liberala värdering som röstat här, inte socialdemokrater.

  SvaraRadera
 8. Kryptera datorn!

  SvaraRadera
 9. Vad har du for kontakter om du kan fa belgiska(?) Interpol att kolla detta? :-)

  SvaraRadera
 10. @Anonym, 28 juli, 2008 18:34

  Truecrypt använder väl PGP-teknologin om inte jag missminner mig.

  SvaraRadera
 11. Njae, truecrypt använder inget PGP. Det kör på egenkodade (implementerade, alltså, inte egenskapade) algoritmer (AES, Serpent, Twofish) samt ett egenskapat s.k. "cryptographic mode", XTS.

  SvaraRadera
 12. Du kan kryptera din hårdisk. det vet du va?

  SvaraRadera
 13. Hoppas du har en kopia på din Hårddisk någonstans för datorn kommer nog några "regim vänliga" att ta hand om... :-(

  SvaraRadera
 14. Bara så ni är medvetna om det. Truecrypt, eller liknande varor, är inte idiotsäkra. Där finns nämligen ett stort potentiellt säkerhetshål om man inte krypterar hela hårddisken, inkl. operativsystemet.

  Det har inget med krypteringen att göra per se utan med de stödsystem som följer med operativsystemen eller de program man installerar själv som t.ex. Yahoo Desktop Search. Problemet har ett namn - indexeringar.

  Om man sätter upp en virtuell krypterad partition som man ansluter till så skall man också se till att under inga omständigheter ha någon indexering påslagen. Då kan man lika gärna låta bli att kryptera överhuvudtaget.

  Men som sagt, om ni skall använda kryptering av era hårddiskar - se till att kryptera allt, inkl. operativsystemet.

  Det var mina 5c om datasäkerhet och kryptering av hårddiskar.

  /Rickard

  SvaraRadera
 15. Rickard ("anonym"): mycket sant! Det finns en hel radda andra problem också, t ex att operativsystemet kan skriva ner minnesinnehåll till disk (dvs swappning). Detta löses ju också om allt är krypterad (eftersom swapfilen oftast ligger på systempartitionen).

  Sedan så kan man, i extremfall (som inte lär inträffa för en privatperson) få fram data som finns i RAM även efter att datorn stängs av, speciellt om man kyler ner minneskretsarna rejält (-50 till -200 C) först. Så pass paranoid bör man dock inte vara :-)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.