2008-08-21

FRA 1.02

En fågel viskade i mitt öra att centern kunde vara på väg att svänga i FRA-frågan. Nu har vi sett "förslaget" och hunnit fundera en stund...

Jag kan inte se att de erbjudit någon rimlig praktisk förändring av FRA-avlyssningen – så länge de inte på ett begripligt sätt kan förklara hur det skall gå till att hålla svensk trafik borta från FRA. Om alls.

Ju mer jag tänker på det här, ju mer håller jag med Mark Klamberg: Det är en splittrings- och avledningsmanöver.

Och den har redan gett resultat. Tabloiderna har köpt spinnet.

Hos folkpartiet högg man direkt, och meddelar nu att man ger centerns "förslag" sitt stöd. Vilket än så länge bara får ett resultat – att allt bara blir svårare för de folkpartistiska riksdagsledamöter som vill skrota FRA-lagen.

I 6 kapitlet paragraf 19 a i lagen om elektronisk kommunikation som riksdagen antog den 18 juni står följande att läsa...

"De trådägande operatörerna skall till särskilda samverkanspunkter överföra all trafik som förs över Sveriges gräns."

Det är bara att läsa innantill på sidan 83 i proposition 2006/07:63 – om någon ledamot skulle sväva i okunnighet om vad de röstat igenom.

Detta beslut måste ändras. Och eftersom denna punkt är central i FRA-lagen, så är det enda meningsfulla att riva upp hela lagen. Men det verkar det inte som om man tänker göra.

Nu måste centern (och folkpartiet) visa framfötterna illa kvickt! Nu måste de visa om det finns någon verklig substans och/eller politisk vilja bakom dagens utspel.

Lyckas de inte med detta, då är det bara att konstatera att de försöker luras.

Sedan var det det där med att det skulle vara OK att avlyssna utlänningar utan militära signalspaningsskäl och utan misstanke om något – bara för att de är utlänningar...

21 kommentarer:

 1. Birgitta Ohlsson: Krävs mer än kosmetiska förändringar

  Nja, helt eniga är nog folkpartiet inte ändå...

  SvaraRadera
 2. Även Camilla Lindberg tycks ha genomskådat bluffen. Ur ett pressmeddelande...

  "Centerns förslag är ett stort steg i rätt riktning, men för att för att det ska vara intressant krävs det att det blir olagligt för teleoperatörerna att föra svensk trafik vidare till FRA. Bortfiltreringen av trafik måste ske redan hos operatörerna."

  SvaraRadera
 3. Morr...

  Jag känner mig i dag lika besviken och lurad som på kvällen den 17 juni, efter riksdagens FRA-debatt.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Allvarligt talat: Jag har uppfattat det som att bortfiltreringen SKA ske hos operatörerna. Men det intrycket kanske jag mest fått genom att diskutera med andra centerpartister, inte så mkt från det som syns i media. Om det inte stämmer så är jag också besviken. Men så har jag alltså uppfattat saken.

  SvaraRadera
 6. "Det är bara att läsa innantill på sidan 83 i proposition 2006/07:63 – om någon ledamot skulle sväva i okunnighet om vad de röstat igenom."

  Klockrent skrivet. Problemet är väl just att flera hundra av pappskallarna i riksdagen varken läst eller förstått propositionen. Och de få som förstått den har inte vågat opponera sig. Detta säger faktiskt en hel del om det politiska systemet och vad det tjänar till (någon som vet?).

  Det "roligaste" måste ändå vara idioterna till folkpartister som bara dagar efter omröstningen startade "nätverk" för att avskaffa FRA-lagen. Vad jag vet var det bara EN som röstade emot, men de som röstade FÖR försöker ändå skaffa sig poäng på att vara emot.

  Urk, politiken är så rutten att jag har svårt att behålla maten i magen. Det är utan tvekan så att politik är det vidrigaste man kan syssla med. De borde skämmas som hundar, men istället har de hög svansföring och är stolta över den idioti de tvingar oss andra att leva i.

  SvaraRadera
 7. Det rullar ju pa bra det här. Vem vet, kanske vi till och med kan fa en sorteringsmyndighet som bonus?

  SvaraRadera
 8. Ingen ska inbilla sig att saker bara händer i politiken.

  Erik Ullenhag (diplomerad manipulatör) är såklart snabb på att hugga därför att han redan kände till vad som skulle komma.
  Erik och Staffan är väl som...

  Man saftar på och vräker ut det hela i tidningar ungefär samtidigt som Tolgfors håller interpellationsdebatt

  Det blir då upprivning efter valet. Man får hoppas att de nuvarande 4 partierna då är kraftigt decimerade och att åtminstone 2 av dem inte ens finns representerade i riksdagen.

  De har då inget berättigande att finnas där. Kränker man den personliga integriteten och äventyrar framtida utveckling i frihet så har man inte i riksdagen att göra!

  SvaraRadera
 9. "Urk, politiken är så rutten att jag har svårt att behålla maten i magen. Det är utan tvekan så att politik är det vidrigaste man kan syssla med. De borde skämmas som hundar, men istället har de hög svansföring och är stolta över den idioti de tvingar oss andra att leva i."

  +1

  SvaraRadera
 10. Per Bylund skriver:
  "Det 'roligaste' måste ändå vara idioterna till folkpartister som bara dagar efter omröstningen startade 'nätverk' för att avskaffa FRA-lagen."

  Jag håller med dig om att folkpartisterna borde ha röstat ner lagen den 18 juni 2008. Samtidigt vill jag be dig att studera hur bloggar och media idag beskrivit av centerns förslag. Det talas om "Centern backar" och "gräsrötternas seger inom centern" när vi inte har ett konkret förslag att ta ställning till.

  I detta inlägg har HAX på ett ärligt sätt medgett hur han idag blivit lurad av centerns förslag. Då har samma HAX följt denna fråga intensivt under en mycket lång tid (är det år eller månader?). Då kanske det blir lättare att förstå varför några av de folkpartistiska riksdagsledamöterna inte förmådde att stå emot efter "överenskommelsen" mellan Tolgfors och Federley. Nu får vi göra vårt bästa för att inte bli lurade igen.

  SvaraRadera
 11. Tolgfors är åtminstone tydlig med att centerns förslag under inga omständigheter kan innebära någon förändring av FRA-lagen.

  http://kimo08.wordpress.com/2008/08/21/riksdagsdebatt-om-fra-lagen

  SvaraRadera
 12. Jag brukar undanhålla mig att uttala mig om personer men idag är jag inte glad åt försvarsministern rigida hållning i frågan.

  Han börjar verkligen låta som Bosse Ringholm. En gammal raspig upphakad grammofonskiva...

  Hur tänker mitt parti? Upprörd är förnamnet. Formen (regeringsdugligheten) tycks ha tagit överhand från innehålelt i lagen.

  SvaraRadera
 13. Peacelove&capitalism har nu i mitt kommentarsfält lagt in att det är FRA och Telia som är "experterna" som menar att man kan skilja intressant/ointressant information + svensk/ickesvensk gennererad korrespondens.  Det är nästan skrattretande att det är två partsinlagor som visas upp.

  SvaraRadera
 14. Peacelove&capitalism har nu i mitt kommentarsfält lagt in att det är FRA och Telia som är "experterna" som menar att man kan skilja intressant/ointressant information + svensk/ickesvensk gennererad korrespondens.  Det är nästan skrattretande att det är två partsinlagor som visas upp.

  SvaraRadera
 15. Jag sällar mig härmed också till de besviknas skara Det är bara att erkänna att när jag läste SvD i morse så hoppades jag intensivt att detta skulle kunna vara början till någon sorts framkomlig väg men efter att under dagen ha tagit del av vad alltfler människor med teknisk kompetens säger så är det bara att inse att det var en papperstiger som snabbt brann upp. Inte blev jag gladare av att höra tomhylsan i riksdagen heller tjatandes om att lagen stärker integriteten och skyddar killar o tjejer i våra insatsstyrkor utomlands.....
  Bara att ladda om o hålla pressen uppe. En sak har den här dagen ändå visat tydligt och det är vilken press de upplever sig stå under. De folkpartister med Camilla Lindberg i spetsen som är beredda att rösta mot, måste ändå bli styrkta av att så tydligt se skakningarna i regeringsmuren.

  SvaraRadera
 16. Ett återfall i FRA- haverism HAX? Jag som trodde att du hade tillfrisknat.

  SvaraRadera
 17. Hax, jag håller med dig om det mesta, dock inte helt om den sista meningen i ditt inlägg. Jag tar mig friheten att citera ett föredömligt blogginlägg från Markus Fidholm för att demonstrera varför:

  "Det som är den stora skillnaden mellan att bli avlyssnad av Echelon snarare än FRA - eller för den delen underrättelsetjänsten i Singapore om de har någon - är att de inte är svenska.

  Det kanske lät obegripligt, men det är faktiskt rätt enkelt:

  Om svensk underrättelsetjänst hade avlyssnat ett samtal mellan två östtyskar i det forna DDR, så hade det inte inneburit någon större skillnad för deras möjlighet att uttrycka sig fritt. Att STASI gjorde samma sak innebar däremot ett seriöst avbräck i möjligheten till fri kommunikation. Det var inte svenska myndigheter som släpade bort östtyska dissidenter, så det svenska spionaget var farligare för DDR än för dess innevånare.

  Svenska staten skall inte sitta på sådan information om sina egna medborgare. Allt enligt principen transparent stat, icke-transparenta medborgare – den enda kända principen för att i längden undvika totalitära system och korruption."

  Å andra sidan kan man fråga sig om inte EU borde ha något emot detta, lika behandling för alla EU medborgare är ju liksom en hörnsten i EU. Är väl dock å andra sidan tveksamt om detta gäller "nationell säkerhet"

  SvaraRadera
 18. Emil, argumentet att svensk underrättelseverksamhet inte utgjorde ett hot mot östtyska medborgare och vice versa var kanske giltigt under kalla kriget, när länder på ömse sidor om järnridån rimligen inte bytte upplysningar med varandra - jag hoppas åtminstone att den svenska regeringen hade omdöme nog att inte lämna ut eventuell information om östtyska dissidenter till regimen i DDR.

  Läget idag är annorlunda. Det finns ett avtal om underrättelsesamarbete mellan Sverige, USA och ett antal andra länder. USA har i sin tur sannolikt ytterligare avtal med ännu fler länder. Vad är det som säger att ens Ryssland eller Kina hålls utanför det här samarbetet? Det finns en internationell underrättelsemarknad, och upplysningar inhämtade av ett lands underrättelsetjänst kan komma till användning i ett annat, bara priset är det rätta. En förutsättning för att svenska regeringen skall erhålla upplysningar om svenskar är att den i sin tur kan erbjuda spaningslandet annan information, exempelvis rörande ryssar i Finland.

  Därmed finns det all anledning för oss att börja oroa oss också för avlyssningen i Singapore, om vi inte redan gör det. Det landet är för övrigt till ytan ungefär dubbelt så stort som hela Ekerö kommun, där Lovön med FRA ligger. Underrättelseverksamhet kräver, till skillnad från skogsbruk, relativt små arealer för att bära sig, så det är en idealisk exportprodukt för små länder.

  SvaraRadera
 19. Det hjälper inte om kabeloperatören filtrerar trafiken innan den skickas till FRA. När stordatorerna är installerade, kablarna inkopplade och personalen anställd, hur många veckor kommer det ta innan operatörerna får nya order? Sju?

  SvaraRadera
 20. De kan suga sin tumme.. Kryptera allt. Data, trafik - rubbet.

  Vilken härligt Övervakningsamhälle vi håller på att bygga tillsammas.. It's all about TRUST.

  SvaraRadera
 21. Det är väl så att våra Politiker inte tycker att den Svenska befolkningen är tillräckligt smart eller pålitlig..

  Kolla in hur man gör i andra länder:

  http://freedocumentaries.org/index.php?ct=35

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.