2008-08-11

FRA: Metadebatten, del 2

En annan intressant sak med FRA-debatten är att regeringen ju faktiskt vann voteringen i riksdagen den 18 juni.

De fick som de ville. Nu finns i och för sig möjligheten att lagen rivs upp. Men ändå.

Jag har aldrig tidigare sett de som vunnit en politisk tvekamp vara så griniga, stingsliga, nervösa, ohyfsade och pressade som regeringen är i FRA-frågan.

Det är som om de insett att de faktiskt har fattat ett dumt och dåligt beslut.

Som om de redan gett upp hoppet om att vinna nästa rond...


Vilket är ytterligare en faktor som får mig att tro att FRA-lagen kommer att vara skrotad innan den ens trätt i kraft. Mentalt har regeringen redan gett upp.

10 kommentarer:

  1. Vann och vann.... det undrar jag.

    Med tanke på vilken jävla smörja dom försöker övertyga folk med nu med alla debatter som går så vill jag inte ens veta vad för information dom som röstade fick när den " klubbades " igenom.

    Det enda rätta nu för att ens överleva är att skrota lagen och : Gör om gör rätt.

    SvaraRadera
  2. Dom har inte gett upp.

    Det kommer bara nån ny opportunist vid senare tillfälle och gör hjärt-lungräddning på den här lagen/frågan.

    De resonerar nog som att slaget är förlorat men att de kommer att vinna kriget.

    De har sannerligen tagit begreppet Att Lyssna På Opinionen till nya höjder.

    SvaraRadera
  3. Detta förtydligar ännu en gång att det viktiga är opinionsbildningen och inte vilka knappar vem trycker på i riksdagen.

    Här har fortfarande (liberala) FRA-kritiker mycket att lära.

    Dels om man ser på det nästan obefintliga stödet i debatten innan den där kritiska midsommar veckan.

    Dels om man ser på tonläget i allmänhet

    Dels om man ser till de helt hysteriska och aggressiva reaktionerna emot vissa riksdagsmän (som man plötsligt verkade tinga en slags äganderätt till).

    Not till bloggosfären för nästa motsvarande debatt:
    - Opinionsbilda och gör det i god tid. Gärna ett år innan, inte sista veckan.
    - Stötta de i riksdagen som kan tyckas rösta rätt. Bättre än att vara kravmaskin som skriker åt dem när de inte gör "rätt".
    - Sansa tonläget. Hamna inte i alarmist-facket.

    SvaraRadera
  4. Vad jag vill minnas har t ex både denna blogg och Oscar Swartz drivit frågan länge. Det var gammelmedia som vaknade fem i tolv.
    Vad gäller att förlora har Alliansen förlorat min röst i nästa val även om de drar tillbaka FRA-lagen.

    SvaraRadera
  5. "mentalt har regeringen redan gett upp."

    -Jag tror de snarare är rätt så less på hela diskussionen. Så snart någon av dess företrädare går ut i media så finns det alltid någon som påpekar: "Men FRA då?". Se till exempel alla kommentarer som kommer in på riksdagsledamöters bloggsidor (oavsett vad deras inlägg handlar om).

    Regeringen kommer säkert att slänga in lite kosmetiska förändringar i lagen under hösten. Men att hoppas på att FRA-lagen, inklusive hela FRA skulle försvinna är nog att hoppas på för mycket.

    SvaraRadera
  6. @Johan Hedin

    Gulligt av dig att ge råd till FRA-moståndarna.

    Jag förstår att du tycker att det är synd att Hax inte är en lika positiv till lagen som du men vi som är emot massavlyssningen är tacksamma för all tid och energi som Hax, Per Ström, Oscar Swartz och Rick Falkvinge lagt ner på att driva denna fråga. Utan deras insatser hade vi inte sett några andra artiklar i gammelmedia än en notis på sidan 14 den 19/6 "Risdagen klubbade signalspaningslag"

    Ett råd till dig. Tycker du att FRA-lagen är fel (även om du inte är särskilt mycket emot) - stöd dem som driver kampen mot lagen, skriv artiklar, påverka människor, donera pengar till Hax och de andra som sliter heltid för att stoppa detta och de mostvarande lagar som man försöker driva igenom på EU-nivå. Sitt inte på läktaren och gnäll.

    Är du för lagen. Kom med argument eller håll käften.

    n b fram till veckan före omröstningen klassades de som sade att riksdagen håller på att driva igenom lag som möjligör att staten skall få läsa alla mail och lyssna på våra telefonsamtal för alarmist. Du kanske tycker att Hax & skulle lagt av då?

    SvaraRadera
  7. Markus Åström:

    Instämmer i analysen. Försökte själv intressera flera journalister jag känner för frågan men de hade svårt att tro att något sådant var på väg att hända i Sverige. Att meddelarskyddet skulle försvinna i praktiken genom att staten skulle få läsa alla e-postmeddelanden ansåg de var helt otänkbart. i Sverige skulle man aldrig bestämma sådant. Det är ju sådant man höll på med i Östtyskland.

    SvaraRadera
  8. Johan Hedins uppfattning är barnslig. Vad vi ser här är en opinion som människor driver obetalt, på sin fritid. Därför att de är oroade över att riksdagsmän röstar för ett förslag utan att ens förstå innebörden av det.

    Att det i det läget kan förekomma somliga övertramp från en eller annan debattdeltagare är inget att förfasa sig över. Det väsentliga är att det i bloggarna har utkristalliserat sig ett antal argument och analyser som har höjt kunskaps- och debattnivån i frågan långt över dagstidningarnas.

    Och det är lätt att prata om att förbereda frågan ett år i förväg. Det vore ju rimligare att begära det av betalda journalister och politiker. Får man som privatperson nys om något sådant här i sita sekunden så har man väl all anledning att driva opinion bäst man kan?

    SvaraRadera
  9. FRA-hearing i Centerpartiet!

    Alla som är intresserade kan anmäla sig som åhörare till den hearing om FRA-lagen som blir den 29/8. Läs om det på http://www.centeruppropet.se och skynda dig att anmäla dig, eftersom antalet platser är begränsat.

    SvaraRadera
  10. Opinionsbilda och gör det i god tid. Gärna ett år innan, inte sista veckan


    Det går förstår bara bra att vara rikdsagsman och rösta som man blir tillsagd en vecka innan???

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.