2008-08-11

FRA: Schlingmann har surnat till

Moderaternas partisekreterare, Per Schlingman, börjar uppenbarligen tröttna på FRA-debatten – och på att den blockerar partiets möjlighet att nå ut i alla andra frågor.

Politikerbloggen avslöjar i kväll ett internt (m)-dokument där han ger order om att de partiaktiva nu skall börja kalla FRA-lagen för en "antiterrorlag".

Och så är han förbannad på de moderater som diskuterar FRA-lagen offentligt.

Jag tror bestämt att FRA-frågan börjar svida...

Mitt råd till Per Schlingman är att moderaterna backar fort som attan från FRA-lagen – och istället lägger fram ett förslag om militär signalspaning utan massavlyssning av svenska folket.

På så sätt skulle moderaterna kunna undvika att kasta ut barnet med badvattnet (vilket de riskerar att göra om de håller fast vid den nu beslutade lagen) – och få lite arbetsro i sitt parti. Kanske skulle de rent av kunna spinna det till något positivt.

Men det kommer knappast att ske. Istället är det nyspråk och partipiska som gäller.

33 kommentarer:

 1. Att de kan vara så dumma att de sågar av den gren som de sitter på!

  Den moderata ångvälten håller ju på att köra över minst 51% av befolkningen (enligt senaste SIFO-mätningen om FRA-lagen). De borde inse läget, lägga in backen och respektera de mänskliga rättigheterna, så att de har en uns av chans att vinna valet år 2010.

  Själv är jag så ledsen på den toppstyrda representativa demokratin. Jag kommer därför att rösta på Aktivdemokrati. Partiet där jag kan rösta i för mig viktiga sakfrågor (som t ex FRA-lagen). Övriga frågor delegerar jag min röst till en "favoritpolitiker". Bättre än personval då det är jag som utser personen.

  SvaraRadera
 2. Lugn. De blå har retat upp även hardcore-moderater till den grad att de blivit politiskt hemlösa. Detta är en fråga som, som så många andra skrivit, är politiskt blocköverskridande och är en deal-breaker.

  Personligen röstar jag aldrig någonsin på moderaterna igen. Detta svek har lämnat väldigt djupa spår.

  Personval är uppenbarligen totalt meningslöst. Det faktum att vi har fler än en handfull riksdagsledamöter är ett mysterium i detta läge.

  Jag antar att Reinfeldt har sålt ut Sverige till först och främst USA och nu måste stå på sig för att inte framstå som en jubelidiot.

  Jag är politiskt hemlös. Det blir förmodligen en blank röst i nästa val. :-(

  Det blir dock att demonstrera den 16:e sept. i Stockholm.

  /Stefan

  SvaraRadera
 3. Antiterrorlag? Haha. Som det skulle få folk att ändra uppfattning. Effekten skulle snarast bli den omvända.

  Terroristargumentet är ju det absolut svagaste. De senaste 15 åren har närmare 10000 dött i trafiken och ca 3000 mördats i Sverige. Hur många här har dött av terroristdåd under denna tid...

  Och vad är oddsen att FRA skulle få reda på ett terroristdåd även om det skulle planeras ett i framtiden. Jag menar, vad är oddsen att terrorister skriver vad de ska göra på MSN?

  Och även om de mot all förmodan skulle göra det så går det säkert 1 miljon falsklarm på varje riktigt terrordåd, givet de sökkriterier de måste använda för att kunna hitta något. Som jämförelse, sök på döda kungen på Google och du får 2.5 miljoner träffar. FRA måste sålla hårt vid filtreringen för öht. ha en chans att kunna analysera materialet. Risken att de missar något viktigt är stor.

  SvaraRadera
 4. Helt otroligt.

  Det är bara att applådera spektaklet. Verkligheten överträffar fiktionen.

  SvaraRadera
 5. Ja, vad ska man säga?
  Undrar om det var en av de sakerna som Karl Rove kom med under almedalsveckan?
  Taktiken verkar verkligen fungera… (obs, ironi).

  Motståndet bara växer för varje gång en FRArespråkare öppnar käften, undra på att Herr Reinfeldt tyckte att alla tjänade på att debatten lägger sig, han måste vara pinsamt medveten om begåvningsreserverna han har vid sin sida.

  Vad kommer härnäst för lagar och vad kommer de att kallas för?

  Älska Sverige-lagen? (halverad sjukpenning)
  Patriotlagen? (öppna alla pappersbrev också)
  Midsommarkranslagen? (Morgonbön återinförs i skolan)

  (fyll gärna på listan med egna förslag)

  SvaraRadera
 6. Förlåt en enkel medborgare och skattebetalare, men det här är humor.

  I kyrkan brukar det hävdas att det är bra att vara noga med vad man ber om, för det kan hända att man får det. Detta råd borde moderatledningen besinna.

  I någon partiledardebatt före sommaren försökte Reinfeldt initiera en debatt om regeringsduglighet. Frågan är vem som ska vara skeppare på skutan, menade statsministern, Sahlin eller Reinfeldt. Detta var nog tänkt som ett triumfkort mot socialdemokraterna.

  Som ett brev på posten kom hanteringen av FRA-lagen, där Reinfeldt hade möjlighet att demonstrera sin regeringsduglighet. Så skedde inte och nu försöker partisekreteraren tysta den interna opinionen med argumentet att FRA-debatten leder till en diskussion om regeringsduglighet. Hm.

  Varför inte kalla FRA-lagen för klimatlagen, eller Rädda Jorden-lagen? När försvarsberedningen tidigare lade fram sitt betänkande utnämndes ju vädret (klimatförändringarna) till det viktigaste hotet mot Sverige. Och avlyssningen syftar ju till att skydda oss från allvarliga hot.

  Inte för att jag begriper hur avlyssning ska kunna sänka medeltemperaturen, men nog vore det ett slagkraftigt argument att sätta i händerna på partiarbetarna...

  SvaraRadera
 7. Varför inte göra som amerikanarna och döpa om den till patriot-lagen eller sverige-lagen. Folkhems-lagen kanske?

  Låter betydligt mer harmlöst.

  SvaraRadera
 8. neoliberal agenda verkar inte bara anta att FRA är lite korkade, utan fullkomligt hjärndöda. Det må vara hänt att orden 'döda' och 'kungen' ger 2.5 milj träffar vid Google-sökning, men den mer relevanta söksträngen "döda kungen" ger högst hanterliga 770 träffar.

  SvaraRadera
 9. Då är det nog dags att vi börjar kalla FRA-lagen för en "antifrihetslag" och "en seger för terroristerna". Att påvisa att regeringen är antidemokratisk och monterar ned våra friheter för ytterst dubiösa "vinster" är viktigt om de försöker spela ut terroristkortet. Jag trodde inte de var så dumma.

  Jag var också moderat en gång.

  SvaraRadera
 10. neoliberal agenda verkar inte bara anta att FRA är lite korkade, utan fullkomligt hjärndöda.
  ..jag tror bevisningen är rätt tung vid det här laget för att neoliberal agenda's antagande inte ligger långt ifrån sanningen..

  SvaraRadera
 11. En mycket bra artikel i Wired visar att "data mining" inte är speciellt bra för terroristbekämpning.

  Länk finns på Moderskeppet.

  SvaraRadera
 12. Vad de skulle ha gjort var att säga att:

  Informations hantering är vägen till Sveriges välstånd vilket internet är ett bevis på!
  Således behöver Sverige samt svenska företag hantera all information inom sverige samt utom sverige mer effektivt och regeringen har därför get FRA i uppdrag att skapa en nationellt söktjänst för att ta tilbaka ledartröjan från Google......

  när man sedan har skapat detta monster så kopplar man in en dator i bakgrunden som tar hand om spaningen samt den hemliga informations inhämtningen.

  på detta sätt så skulle man skapat jobb...kunnat ösa pengar på detta utan frågor....man kunde också ha kopplat kungliga bibliotekets mandat att spara allt svenskt publicerat som argument för denna
  "tjänst"

  tack och lov så har vi inte så effektiva politker....


  Dan

  SvaraRadera
 13. Det här är så dumt att man börjar misstänka att Schlingmann har någon slags genialisk baktanke. Det kanske bara är en rökridå för att dölja ett annat, aningen smartare drag...

  SvaraRadera
 14. Schlingman, i sin outsägliga vishet, gav ny energi åt alla som vill hålla frågan levande - en ny anledning att ha den i tidningen. Bara att tacka!

  SvaraRadera
 15. Ursäkta en fråga: Men hur skulle "militär signalspaning utan massavlyssning av svenska folket se ut"? (Något HAX föreslår.) Nästa fråga: Finns terrorism eller inte? Vidare: bör regeringen förbli ovetande om vad som är på gång ända tills det smäller? Svåra frågor utan svar från dem som motsäger sig signalspaning i kabel och tycker att det räcker gott med att avlyssna gamla hederliga radiovågor typ ’Stockholm-Motala’!
  Och glöm inte, att det är allt tal om klimatförändring som istället kommer att locka fram den totalitära staten med personliga utsläppsrätter och total övervakning som följd. Inte signalspaning mot främmande makt (mot Ryssland exempelvis).

  SvaraRadera
 16. Danne i viken sa... Ursäkta en fråga: Men hur skulle "militär signalspaning utan massavlyssning av svenska folket se ut"?

  Svaret är mycket enkelt! Tillsätt en bred parlamentarisk utredning som får utreda detta så återkommer de säkert med ett förslag som klarar försvarsmaktens krav utan att det blir massavlyssning av svenska folket.

  Den nu genomröstade FRA-lagen är gjord i kulisserna av FRA-vänner på Försvarsdepartementet och FRA, och har också blivit en katastrof... FRA-lagen måste rivas upp och ersättas med något bättre, och hur det ska se ut bör alltså en bred utredning få komma fram till (och inte bara en gäng FRA-kramare).

  SvaraRadera
 17. Och glöm inte, att det är allt tal om klimatförändring som istället kommer att locka fram den totalitära staten med personliga utsläppsrätter och total övervakning som följd.

  Skillnanden är att det du beskriver än så länge är en produkt av din fantasi medan den svenska versionen av patriot act är en verklighet.

  SvaraRadera
 18. men den mer relevanta söksträngen "döda kungen"

  Snälla, det finns ingen relevant sträng öht. om man söker via Google. Poängen var att göra en jmf. så folk förstår hur knepigt det kan vara att sålla i en stor mängd infomation, tex. med två nyckelord på Google

  SvaraRadera
 19. Det här är så dumt att man börjar misstänka att Schlingmann har någon slags genialisk baktanke. Det kanske bara är en rökridå för att dölja ett annat, aningen smartare drag...  En moderat som är kapabel att utse "Årets arbetare" är nog kapabel att hitta på det mesta.
  I framtiden kommer man att säga att det var bättre förr när politikerna rekryterades bland politiker och inte på reklambyråer.

  SvaraRadera
 20. Sverige ger sig ut för att vara en av de ledande IT-nationerna i världen. Nog finns det de som skulle kunna finna på råd utan att hela befolkningen bli inblandad. Avlyssning är obehagligt...

  SvaraRadera
 21. Demokrati är ett otyg som tillåter politiker som röstar igenom FRA-lagen att bli valda.
  Det måste finnas ett bättre styrelseskick.
  Kanske skulle köksdiskussioner i studentbostäder och på Stockholmskrogar samt beslut på raveparties få vara vägledande för all svensk politik, inrikes som utrikes.

  SvaraRadera
 22. Ja du anonym - jag är 50+, mormor och har med åren blivit skapligt erfaren... Det finns många såna med i den här diskussionen.

  Så håll igen på ungdomsnacket.

  SvaraRadera
 23. Ursäkta en fråga: Men hur skulle "militär signalspaning utan massavlyssning av svenska folket se ut"?

  Man kan ju fråga sig om det verkligen är så förbaskat nödvändigt att försvaret sysslar med "spaning" öht. Det vore nog bättre på om militären koncentrerade sig på att skapa en avskräckande vapenmakt samt att träna för den dagen när kriget (förhoppningsvis inte) kommer.

  Annars är ju en idé att dra gränsen vid trådlös kommunikation, och alltså skippa de tvingande ingreppen i privat, fysisk äganderätt.

  Vidare kan man ju anpassa spaningsnivån till den aktuella frekvensen av terrorattentat. Vilken i Sverige som bekant alltid legat på noll...

  Nästa fråga: Finns terrorism eller inte?

  Ja du, definiera "terrorism" så kan man säkert svara på den frågan.

  Finns det de som begår våldsbrott i syfte att få en reaktion (t ex att den "attackerade staten" börjar gå mot totalitärt håll)?

  Vidare: Om svaret är att terrorism finns, hur vanligt är det? Hur många dödas och skadas årligen av det? Är det ett stort problem?

  Vidare: bör regeringen förbli ovetande om vad som är på gång ända tills det smäller?

  Regeringen är inte ett brottsbekämpande organ så jag antar att du här menar polisen eller försvaret.

  Och det rimliga är naturligtvis att polisen bör försöka ta reda på så mycket de kan med hjälp av spaning mot misstänkta. Detta är den gräns man måste sätta om man vill undvika att skapa en totalitär stat.

  Dessutom, notera att Kina nyligen drabbats av en serie terrorattentat trots polisens gissningsvis obegränsade "rätt" att kränka oskyldiga precis hur mycket de vill.

  SvaraRadera
 24. Demokrati är ett otyg som tillåter politiker som röstar emot FRA-lagen att bli valda.
  Det måste finnas ett bättre styrelseskick.
  Kanske skulle korridordiskussioner på Lovön och på Brysselkrogar samt beslut på amerikanska baser få vara vägledande för all svensk politik, inrikes som utrikes.

  SvaraRadera
 25. Asså. Kan man inte ta ett snack me snubbarna på plattan och i Tensta å Rinkeby å fråga om råm har nåt fuffens för se. Rå behövs ju inte fra ju,asså.

  SvaraRadera
 26. Vidare kan man ju anpassa spaningsnivån till den aktuella frekvensen av terrorattentat. Vilken i Sverige som bekant alltid legat på noll...
  En lite udda reflexion, må jag säga. Eller menar du att ockupationen och sprängningen av den Västtyska ambassaden *inte* var en terrorhandling? Eller att Ustasha-kapningen av ett ett SAS-plan inte heller var en terrorhandling?
  Eller är det helt enkelt att du är för unga att minnas?

  SvaraRadera
 27. Snälla, det finns ingen relevant sträng öht. om man söker via Google
  Verkligen?
  Poängen var att göra en jmf. så folk förstår hur knepigt det kan vara att sålla i en stor mängd infomation
  Så i stället för att anta att FRA är i det närmaste hjärndött, så antar du i stället att "folk" är så korkade att du måste ta riktigt korkade exempel? Jag är ledsen att behöva säga det, men använder man riktigt korkade exempel så förmedlar man snarare intrycket att man själv inte är en av de vassaste knivarna i lådan...

  SvaraRadera
 28. En lite udda reflexion, må jag säga. Eller menar du att ockupationen och sprängningen av den Västtyska ambassaden *inte* var en terrorhandling? Eller att Ustasha-kapningen av ett ett SAS-plan inte heller var en terrorhandling?
  Eller är det helt enkelt att du är för unga att minnas?


  Ooo hjälp! Två terrorhandlingar, med säkert minst en handfull döda totalt under ett sekel.

  Klart att det är värt att kasta bort principen om att misstanke krävs för statlig våldsanvändning för en mikroskopiskt ökad chans att bekämpa denna veritabla pandemi av terror och kaos.

  För säkerhets skull är det väl bäst att man nämner att för de inblandade kan dessa händelser naturligtvis ha varit allt ifrån ohyggliga till dödliga. Och att naturligtvis är det ok att använda våld om det finns rimliga misstankar om planerade attentat.

  Men det är inte värt att kasta bort rättssamhällets grundprinciper för detta.

  Vidare kan man undra varför det är just "terror" som framkallar denna hysteriska rädsla, som får människor att kasta all rim och reson överbord. Vore det inte rimligare att offra viktiga rättsprinciper för att försöka stoppa t ex vardagsvåldet, som troligan årligen tar tusentals fler liv än de senaste hundra åren av terror gjort?

  SvaraRadera
 29. Vid närmare eftertanke så är det ju egentligen uppenbart varför terror framkallar hysterisk, oproportionerlig rädsla; Det är ju själva målsättningen. Det hörs ju på namnet, så att säga.

  Om människor är rädda för terror, då har terroristerna lyckats.

  SvaraRadera
 30. Ooo hjälp! Två terrorhandlingar, med säkert minst en handfull döda totalt under ett sekel.

  Eftersom en av de refererade händelserna var det som initierade en terroristlag i Sverige, så kan det vara bra att ha lite kunskap om den. Ditt barnsliga raljerande är inte så effektiv debattkonst som du kanske själv inbillar dig.

  Och tro nu inte att jag är någon tillskyndare av FRA-lagen. Men att jag inte vill ha en lag som ger FRA (eller någon annan myndighet) i stort sett fria händer att övervaka och avlyssna, så betyder det inte att jag anser att man måste kasta all säkerhetsverksamhet på sophögen.

  SvaraRadera
 31. Man behöver inte avskaffa hela lagen, det viktiga är att inrättandet av samverkanspunkter stoppas. Utan samverkanspunkter är ingen massfiltrering möjlig.

  Sverige har klarat sig utan samverkanspunkter hittils, och överlever nog ett tag till utan dem...

  När det är stoppat kan man sätta igång och utreda vad vi egentligen behöver. Och för en gångs skull har jag inget emot om man drar det i långbänk.

  SvaraRadera
 32. så betyder det inte att jag anser att man måste kasta all säkerhetsverksamhet på sophögen.

  Gott så. Jag har för övrigt i debatten inte hört någon som vill avskaffa all säkerhetsverksamhet. Så om detta tycks det vara s k konsensus.

  Frågan handlar ju mer om under vilka villkor den skall få bedrivas, och om huruvida det är rätt att angripa icke misstänkta i syfte att komma åt de misstänkta.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.